НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Пошкоджений вибухом будинок у Харкові обіцяють відновити до кінця року

Ранок вівторка надовго запам’ятається жителям харківського масиву Нові Будинки. У дев’ятиповерхівці на бульварі Слинька, 2б приблизно о 10.45  вибухнув газ в одній із квартир третього поверху. Ударна хвиля була такою сильною, що дістала до навколишніх будинків у радіусі кількасот метрів, у яких затремтіли шибки й попадали предмети. Легковики, припарковані у дворах, одночасно відгукнулися ревом сигналізацій, пригальмували тролейбуси і маршрутки навіть на сусідніх проспектах. Люди не могли зрозуміти, що сталося, й бігли до будинку. Та з побаченого на місці події — вибитих майже в усіх квартирах шибок та величезної чорної діри на одному з поверхів — стало зрозуміло, що в якійсь із квартир вибухнув газ.  Пізніше це підтвердили й  фахівці Головного територіального управління МНС України в Харківській області.

Зовнішня стіна будинку ледве тримається, а тріщина збільшується. Фото автора

Вибух стався на третьому поверсі, повністю зруйновані квартири №6 та №10. Дуже постраждала квартира №9, обвалилися бетонні перекриття зверху і знизу. У квартирі № 10, де стався вибух, почалася пожежа, але її вдалося швидко ліквідувати. Разом із пожежниками за лічені хвилини до  дев’ятиповерхівки під’їхало кілька карет «швидкої», які надали першу допомогу потерпілим. Двох жінок  госпіталізували до Харківської міської клінічної лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги ім. проф. О. І. Мещанінова з підозрою на перелом кісток тазу в однієї та перелом хребта без ушкодження  спинного мозку — в іншої. Решті потерпілих медичну допомогу надали на місці. Обійшлося без жертв. Більшість жителів будинку відбулася переляком. До таких належить і  Світлана Бесіда.

 — Наша квартира на шостому поверсі і, на щастя, не постраждала, — розповідає Світлана, яка проживає у цьому будинку з чоловіком і донькою. — Спочатку думали, що землетрус. Вибігли в коридор, а там повно диму. Чоловік був на роботі, а в гості заїхав мій тато. Він і допоміг зібрати все найпотрібніше в кілька валіз і винести з дому. Тепер чекаємо машину, щоб  перевезти речі до батьків, де тепер житимемо й ми. Донечку мама вже забрала.

Хоч далеко не всім мешканцям пошкодженого вибухом будинку пощастило так, як Світлані Бесіді, ніхто з них  не залишився ночувати  просто неба. До родичів на тимчасове проживання поселилися ще три сім’ї. Для  інших 23 родин домівкою стали харківські готелі «Турист», «Металіст», «Меркурій», а також гуртожиток КП «Харківміськліфт». 

Психологи МНС допомагали постраждалим на місці вибуху. Фото автора

Цього дня всіх постраждалих нагодували, виплатили матеріальну допомогу в розмірі 1 тис. грн на кожного члена сім’ї для придбання  продуктів харчування та речей першої необхідності. Пообіцяли й інші компенсації з міського бюджету.  А щоб захистити будинок від мародерів, його віддали  під цілодобову охорону  міліціонерам і працівникам КП «Муніципальна охорона». І, найголовніше, — пообіцяли відновити пошкоджену вибухом будівлю до кінця нинішнього року. За попередніми висновками фахівців, доведеться відселяти всіх мешканців будинку для повної його реконструкції.

— Повірте, ми все зробимо для того, щоб після ремонту ви і не згадали, що тут сталося, — запевнив під час зустрічі з мешканцями будинку міський голова Геннадій Кернес.— Добре, що всі живі. Ми вас не підведемо.

Міський голова назвав навіть конкретну дату — до 20 грудня харків’яни  зможуть  повернутися у свої відремонтовані квартири. Тож Новий рік вони зустрічатимуть у себе вдома.

ОФІЦІЙНО

За фактом вибуху на вулиці Слинька, 2б  у Харкові слідче управління прокуратури Харківської області порушило справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років). Про це поінформував журналістів прокурор Харківської області Геннадій Тюрін.  Він також зазначив, що на місці події працює слідчо-оперативна група, яка з’ясовує обставини і причини вибуху  та, зокрема, встановлює, хто останнім заходив до квартири №10.