ПАРТНЕРСТВО

Латвійська влада всіляко підтримує осередок нашої діаспори у своїй столиці 

Головною подією одноденного робочого візиту міністра закордонних справ Костянтина Грищенка до Латвійської Республіки стало відкриття оновленого приміщення Ризької української середньої школи. На урочистостях були присутні також Президент країни Андріс Берзиньш, мер Риги Ніл Ушаков, відомі латвійські політики, представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Ризі, активісти української громади, представники місцевих ЗМІ, наукових кіл і творчої інтелігенції.

Виступаючи на відкритті школи, головний український дипломат зачитав вітального листа Президента Віктора Януковича, де висловлено  переконання, що школа і надалі зберігатиме та примножуватиме славні традиції єднання й дружби між українським і латвійським народами.

Від себе особисто Костянтин Грищенко висловив вдячність латвійській владі за всебічну підтримку освітянського осередку українства на латвійській землі: «Лише рік тому під час відвідання вашої школи було оголошено про плани провести в ній масштабні ремонтні роботи. Цей час минув, і мрія втілилася в життя — Ризька українська середня школа має чудове оновлене приміщення».

У дарунок школі він передав спеціальний інтерактивний комплекс для облаштування кабінету україністики й понад 170 книжкових видань для бібліотечного фонду.

Не забувають про Європу

Костянтин Грищенко провів переговори з вищим керівництвом Латвійської Республіки. Під час зустрічі з Президентом Андрісом Берзиньшем обговорено перспективи подальшого розвитку двосторонніх відносин у політичній, економічній та культурно-гуманітарній сферах. Йшлося, зокрема, про підготовку до проведення важливих двосторонніх заходів: П’ятого засідання українсько-латвійської Міжурядової комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва та візитів вищих посадових осіб України до Латвії.

Андріс Берзиньш підтвердив незмінність підтримки його державою євроінтеграційних прагнень України і готовність ділитися інтеграційним досвідом у тих сферах, які є пріоритетними для України.

Відбулася зустріч і з Головою Саейму Латвійської Республіки Солвітою Аболтинею. «Активізація співробітництва на рівні груп Верховної Ради та Саейму сприятиме розвитку міжпарламентського діалогу між нашими країнами», — зазначив Костянтин Грищенко.

Візити триватимуть

Глава парламенту запевнила високого гостя у незмінній підтримці Латвійською державою євроінтеграційних прагнень України: «Що стосується відносин України та ЄС, то ми безумовно підтримуємо євроінтеграційні прагнення Києва і вітаємо завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію».

Костянтин Грищенко провів переговори і зі своїм латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом. У контексті розвитку політичного діалогу сторони домовилися про проведення найближчим часом візитів до Латвії Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України. Едгарс Рінкевичс також отримав  запрошення відвідати Україну у зручний для нього час.

Дипломати домовилися провести у другому кварталі чергове засідання економічної комісії та докласти максимальних зусиль для реалізації проекту потяга контейнерних перевезень «Зубр», повідомляє прес-служба МЗС. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»