ВИСОКА ТРИБУНА

Цього пленарного тижня у Страсбурзі обрали нового президента Європейського парламенту, який очолюватиме його до 2014 року
 

Ним став представник Німеччини 56-річний Мартін Шульц, який досі був лідером Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, другої за кількістю членів політичної групи в Європарламенті.

Голосування було таємним. Депутати вкидали у скриньки бюлетені, в яких ставили позначку біля імені обраного ними кандидата. За Мартіна Шульца проголосувало 387 з 670 депутатів. Його конкурентами були два представники Великобританії — Діана Уолліс, 57-річна професор історії, та Ніржа Деву, 63-річний  інженер. Вони здобули відповідно 141 і 142 голоси, про це кореспондента «УК» повідомили у прес-службі Європарламенту.

Мартін Шульц народився у невеликому містечку Хельрат, здобув освіту за спеціальністю «бібліотекар» і понад 12 років утримував власний книжковий магазин. У політику він прийшов 19-річним, ставши членом Соціал-демократичної партії Німеччини. У 31 рік його було обрано бургомістром міста Вюрзелен. Цю посаду він обіймав протягом 11 років. У 1994-му Шульца було вперше обрано до складу Європарламенту.

У своїй промові у ролі глави ЄП Мартін Шульц заявив, що у часи кризи країни — члени Євросоюзу не можуть мати різні інтереси. «Або ми всі програємо, або всі виграємо», — наголосив він.  Президент ЄП також пообіцяв, що зробить усе, від нього залежне, аби повернути європейським політичним інституціям втрачену довіру громадян. Його колеги з різних груп та партій після привітань з нагоди обрання висловлювали свої бачення напрямків діяльності нового Президента Європарламенту. Більшість із них очікують, що його головним завданням стане  зміцнення позиції євро, чому він повинен сприяти в наданні максимальної політичної та економічної підтримки Європарламенту.

 Від Мартіна Шульца чекають прагматизму і зміцнення позицій Євросоюзу. Фото з сайту Європарламенту

Що означає обрання нового керівника законодавчого органу ЄС для України?

— Схоже на те, що з переходом головування в ЄС від Польщі до Данії, а також зміною керівництва ЄП, який досі очолював Єжи Бузек, емоційна польська ера в євроінституціях поступово минає, — таку думку в коментарі «УК» висловили експерти аналітичної групи «Geostrategy». — Економічна криза змушує євродепутатів керуватися не геостратегічними міркуваннями, а суто  прагматичними, не грати у політичну рулетку, а ставити на перевірених локомотивів євроінтеграції, один з яких Німеччина, чийого представника учора було обрано на посаду президента Європарламенту.

Експерти також вважають, що Єжи Бузек зробив значний внесок у розвиток відносин України з ЄС. Проте як представник Європейської народної партії він підтримував жорстку позицію у справі Юлії Тимошенко. Водночас торік у жовтні Партія регіонів підписала меморандум про співпрацю з Прогресивним альянсом соціалістів і демократів. «Це означає, що правляча більшість у Верховній Раді отримала опосередкований інструмент впливу на європейську політику щодо України», — вважає  «Geostrategy». Хоч не варто забувати, що Мартін Шульц — представник Німеччини, яка доволі стримано ставиться до євроінтеграційних планів України. Тож це дає підстави вважати, що для нового президента ЄП відносини з Україною не будуть пріоритетними.

ОФІЦІЙНО

У своєму вітанні на адресу Мартіна Шульца Президент України Віктор Янукович висловив переконання, що під керівництвом новообраного президента Європейський парламент посилить свій вплив у питаннях внутрішнього розвитку Європейського Союзу та його зовнішньої політики. Глава Української держави також сподівається, що очолювана Мартіном Шульцом інституція й надалі підтримуватиме євроінтеграційні прагнення нашої держави та сприятиме реалізації амбітного порядку денного відносин України і Європейського Союзу, першочерговим завданням якого є завершення процесу укладення Угоди про асоціацію.

А в листі до Єжи Бузека Віктор Янукович подякував за плідну співпрацю та особистий внесок у розвиток співробітництва між Україною та ЄС на посаді президента Європейського парламенту.