ПЛАНИ

Оптимістичний сценарій газової незалежності

 Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький на прес-конференції, присвяченій результатам конкурсів на укладення угод про розподіл продукції з розробки і видобутку вуглеводнів на Юзівській (Харківська і Донецька обл.) та Олеській (Львівська й Івано-Франківська обл.) ділянках. Нагадаємо, що в кінці лютого Україна, яка прагне скоротити залежність від російського газу (що дорожчає) за рахунок збільшення видобутку альтернативного палива, виставила на конкурс два згаданих родовища. Заявки на участь подали п`ять транснаціональних компаній. Зокрема по Юзівській — ExxonMobil, Shell, TNK-BP, по Олеській — Сhevron та Eni.

Розробку сланців наша країна розпочинає не з «нуля». Фото з сайту daylife.com

Трильйон кубометрів одного проекту

Переможцями конкурсів стали компанії Shell і Сhevron (світові вуглеводневі велети). «Обидва конкурси були проведені прозоро у порядку, визначеному статтею 7 Закону «Про угоди щодо розподілу продукції». Інформацію про інвестиційні пропозиції всіх п’яти учасників оприлюднити неможливо. Вона захищена грифом «для службового користування», і отримати її можуть лише учасники конкурсу. Таким чином захищається бізнесова інформація. Перед конкурсом з учасниками змагання було підписано угоду про конфіденційність», — поінформував представників ЗМІ, що цікавились пропозиціями інвесторів, Е. Ставицький.

Раніше було відомо, що прогнозні ресурси Юзівської площі оцінюються в 4,054 трлн куб. м газу, Олеської — в 2,98 трлн куб. м газу. На етапі геологічного вивчення першої планується залучити мінімум 1,6 млрд грн інвестицій і 30 млрд грн — на етапі промислової розробки, другої — 1,3 млрд і 25 млрд гривень відповідно. Такі попередні вимоги ставилися до конкурсантів. Як стало відомо з неофіційних джерел, головні пропозиції перевищені як мінімум удвічі. Також у понад двічі збільшиться державна частка в прибутковій продукції (планувалося не менше 16,5% загального обсягу такої продукції). Нині компанії-переможці готують документацію про спільну оперативну діяльність та інші документи. Міністр вважає цілком реальним підписання угоди про розподіл продукції вже до кінця року.

«Пробні буріння на Юзівській ділянці почнуться в 2013 році, Олеській — у 2014-му. На допромислову розробку першої вийдемо до 2015 року, другої — до 2016-го», — спрогнозував Едуард Ставицький, зауваживши, що  промислова розробка сланцевого газу на цих площах може розпочатися вже в 2017-му. При  цьому більш інтенсивною є програма видобутку на Юзівській площі, наголосив очільник екологічного відомства. «Тут буде видобуто щонайменше близько трильйона газу за весь проект. Я в цьому впевнений як фахівець», — зауважив він.

За оцінками геологів, піковий видобуток на Юзівському родовищі може становити 10 млрд куб. м газу на рік, на Олеській — 2,5-3 млрд куб. м газу. За 30 років ці два проекти можуть принести Україні $70 млрд інвестицій. У них будуть задіяні українські підприємства, наприклад, виробники труб, металурги. Крім того, розвиватимуться регіони, де планується видобуток, створюватимуться нові робочі місця. Загалом для інвесторів виписані чіткі й навіть дещо жорсткі зобов’язання. Та й проекти варті неабиякої уваги. Так, управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами резервів сланцевого газу після Польщі, Франції та Норвегії, а з нашими газовими сховищами і ГТС ці проекти стають надприбутковими.

Екологічних ризиків немає

Щодо екологічних ризиків, то, на думку очільника екологічного відомства, їх немає, адже переможці конкурсу зобов’язуються не нашкодити екології України. За словами Е. Ставицького, інформування та робота з населенням на місцях, де проводитиметься видобуток, була однією з вимог конкурсу.

У свою чергу, радник міністра екології та природних ресурсів, секретар міжвідомчої комісії з розподілу продукції Володимир Ігнащенко, який теж брав участь у прес-конференції, пояснив, що умови договорів мають бути схвалені органами місцевого самоврядування. Лише коли всі місцеві вимоги будуть враховані і сесії облрад ухвалять позитивні рішення, документи передадуть для остаточного прийняття в Кабмін. Щодо відчуження землі під видобуток сланцевого газу (на один проект припадає 250—300 га землі), то, на думку радника міністра, з цим не буде проблем. «Фермери в чергу вишикуються, адже представники компаній пропонуватимуть ціни за оренду землі на 10—15 років, вищі за ринкові. При цьому інвестори беруть на себе зобов’язання повернути її відновленою і рекультивованою», — наголосив фахівець.

Підсумовуючи, Едуард Ставицький зауважив, що це не останні конкурси (найближчі очікуються щодо Скіфської та Фороської ділянок на шельфі Чорного моря) і держава планує потужно видобувати вуглеводні. Тож, за його оптимістичним сценарієм, з 2020 року повністю забезпечимо власну економіку газом, а надлишок експортуватимемо. «Ми маємо дуже великий потенціал, до нас прийшли потужні інвестори, західна преса назвала проведення конкурсу історичною подією для України і Європи, я переконаний: ми найближчим часом досягнемо остаточної енергетичної незалежності», — констатував міністр.