ПОЗИЦІЯ

На Сеульському саміті з питань ядерної безпеки Віктор Янукович закликав колег підтримати
українські ініціативи

Ми виконали зобов’язання, які взяли на себе під час Вашингтонського саміту з питань ядерної безпеки у квітні 2010 року, цим самим створивши суттєві передумови для гарантування глобальної фізичної ядерної безпеки, зазначив Президент.

Курс на роззброєння

Україна впродовж 20 років своєї незалежності є послідовним прибічником курсу на забезпечення глобального ядерного роззброєння та нерозповсюдження. Яскравим підтвердженням цього глава держави назвав організацію одного з основних міжнародних форумів з питань зміцнення ядерної безпеки у 2011 році — Київського саміту з мирного та інноваційного використання ядерної енергії та участь нашої держави у Засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з питань ядерної безпеки і захищеності.

«Переконаний, що широка підтримка наших ініціатив, висунутих у рамках цих заходів, сприятиме зміцненню фізичної ядерної безпеки як на національному, так і на глобальному рівнях», — наголосив Віктор Янукович. У цьому контексті Президент відзначив ініціативу започаткування переговорного процесу стосовно створення зон, вільних від ядерної зброї і високозбагаченого урану, із відповідними гарантіями ядерних держав.

Значна увага, за словами Віктора Януковича, у нас приділяється створенню, на виконання відповідних рішень Вашингтонського саміту, унікальної ядерної установки — джерела нейтронів для проведення досліджень у ядерній енергетиці та медицині. «Ми розглядаємо цей проект як можливу міжнародну платформу для проведення спільних досліджень з метою опрацювання новітніх ядерних технологій, здатних гарантувати високі стандарти ядерної безпеки. Сподіваємося, що про започаткування роботи зазначеного проекту ми спільно зі Сполученими Штатами Америки, які його підтримують, повідомимо під час нашої зустрічі у 2014 році», — зазначив Президент.

Президенту США подобається позиція України у питанні ядерної безпеки. Фото Андрія МОСІЄНКА

Маємо досвід Чорнобиля

Говорячи про актуальну нині проблему продовження експлуатації ядерних енергоблоків із вичерпаним проектним терміном експлуатації, Віктор Янукович зауважив: спеціалісти багатьох країн розробляють заходи щодо контролю за станом таких об’єктів та підготовки проектних, експлуатаційних рішень, які дадуть змогу відтермінувати виведення цих блоків з роботи. «Україна має значний досвід у цій сфері, який позитивно оцінило МАГАТЕ. Ми готові до співпраці з усіма зацікавленими країнами у цьому напрямку і будемо раді поділитися власними напрацюваннями», — сказав Президент. Він нагадав, що наша держава тісно співпрацює з Японією у справі ліквідації наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1» і готова запропонувати й іншим країнам свій досвід, пов’язаний з ліквідацією наслідків Чорнобильської аварії.

Проблеми забезпечення фізичної та експлуатаційної ядерної безпеки мають розв’язуватися комплекс?но. «Аналіз наймасштабніших аварій в ядерній галузі — на Чорнобильській АЕС в Україні і АЕС «Фукусіма-1» в Японії — підтверджує необхідність саме такого підходу. Ці аварії засвідчили: без експлуатаційної ядерної безпеки не може бути забезпечено фізичну ядерну безпеку», — зазначив Президент.

У цьому контексті глава Української держави подякував міжнародному співтовариству за підтримку, яку отримала Україна в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи. «Тогорічна Київська міжнародна конференція донорів була успішною, і 26 квітня Україна розпочинає будівництво нового конфайнменту над аварійним блоком Чорнобильської атомної станції», — сказав він.

Віктор Янукович підкреслив: у нашій державі реалізується багаторівневий, інтегрований підхід до ядерної безпеки. Із запровадженням відповідного комплексного визначення системи можливих загроз — так званої національної проектної загрози — державна система фізичного захисту отримала ефективний інструмент для проектування, оновлення і оцінки систем фізичного захисту ядерних та інших радіаційно небезпечних об’єктів.

Спільні зусилля на результат

Основним завданням міжнародного співтовариства у сфері ядерної безпеки глава Української держави назвав створення відповідного чіткого правового поля. У цьому контексті Віктор Янукович запропонував для більш гнучкого і оперативного реагування на сучасні виклики у сфері ядерної безпеки використовувати так звані «м’які» міжнародні інструменти, до яких, на його переконання, належать і саміти з фізичної ядерної безпеки та ухвалені ними документи.

«Україна також підтримує підхід щодо зміцнення і розширення сфери дії вже існуючої міжнародної правової основи режиму фізичної ядерної безпеки. Найважливішими елементами цієї системи є Конвенція про фізичний захист ядерного матеріалу з поправками до неї, Міжнародна конвенція про боротьбу з актами ядерного тероризму та Резолюція Ради Безпеки ООН №1540», — сказав Віктор Янукович.

Наша держава високо оцінює вирішальну роль МАГАТЕ у координації міжнародних зусиль з підвищення рівня фізичної ядерної безпеки у світі. Президент висловив переконання, що МАГАТЕ й надалі повинна відігравати ключову роль у ядерній сфері.

А Україна готова надавати унікальні матеріали, накопичені за період ведення спостережень стану Чорнобильської АЕС. Глава держави додав, що ці матеріали дадуть змогу посилити позицію МАГАТЕ при підготовці пропозицій щодо заходів із ядерної безпеки.

Подяка від ООН

Віктор Янукович та Генеральний секретар ООН Бан Кі-Мун під час зустрічі в Сеулі обговорили низку питань, які стосуються співробітництва в галузі ядерної безпеки. Генсек Організації Об’єднаних Націй зокрема високо оцінив участь нашої держави у міжнародній співпраці в цій сфері.

Бан Кі-Мун, крім того, подякував українській стороні за її допомогу Японії в рамках партнерської програми з подолання наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1».

А під час спілкування з Головою Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао сторони обговорили шляхи подальшої активізації торговельно-економічних та фінансових відносин. Віктор Янукович та Ху Цзіньтао домовилися про візит Президента України до КНР, який має відбутися найближчим часом — його точні терміни будуть визначені дипломатичними каналами.

Україна розглядає Індонезію як важливого і перспективного партнера в регіоні Південно-Східної Азії. Про це заявив Віктор Янукович у розмові з  Президентом цієї країни Сусіло Бамбангом Юдхойоно.  Сторони назвали важливим механізмом поглиблення двосторонньої співпраці діяльність Міжурядової українсько-індонезійської комісії з економічного та технічного співробітництва та висловилися за необхідність активізації її роботи.

У рамках Сеульського саміту відбулася і двостороння зустріч Віктора Януковича з Президентом США Бараком Обамою. Глава Української держави поспілкувався, зокрема, з президентами Азербайджану Ільхамом Алієвим, Російської Федерації Дмитром Медведєвим, Литовської Республіки Далею Грібаускайтє, Фінляндії Саулі Нііністьо, Соціалістичної Республіки В’єтнам Чіонг Тан Шангом, повідомляє прес-служба Президента. 

Робочий візит Віктора Януковича до Республіки Корея. 26-28 березня 2012 року.Фоторепортаж Андрія МОСІЄНКА