Надання безвізового ре­жиму для громадян України — символ належності нашої країни до спільного європейського цивілізаційного простору, наших спільних цінностей з Європою і свідчення успішності й безповоротності нашого курсу на інтеграцію в ЄС. Про це заявив Президент Петро Порошенко, повідомляє департамент прес-служби АП.

Більш ніж вільні подорожі

Глава держави привітав українців з успішним голосуванням у Європарламенті за надання права безвізових подорожей до країн ЄС громадянам України. За його словами, потужну підтримку в цьому питанні нам надала більшість політичних сил, окрім «марґінальних проросійських, пропутінських партій». 521 депутат твердо висловив свою цілковиту підтримку України.

Петро Порошенко повідомив, що вже майже 3 мільйони українців отримали чи перебувають у процесі оформлення біометричних паспортів, які дають право на безвізові поїздки. Лише за 2016 рік українці понад 15 мільйонів разів перетнули державний кордон із країнами ЄС.

На думку глави держави, рішення Європарламенту — це значно більше, ніж вільні подорожі й свобода пересування. «Це ще більша гордість за українське громадянство і привабливість українського паспорта. Це яскравий маркер того, що Україна — частина об’єднаної Європи, і від Лісабона до Харкова ми поділяємо спільні цінності. Це свідчення стратегічної правильності нашого європейського вибору, успішності й безповоротності нашого курсу на інтеграцію до Європи», — зазначив Петро Порошенко.

Крім того, переконаний Президент, голосування щодо українського безвізу — це визнання Європарламентом глибини наших реформ. Він нагадав, що план дій з досягнення критеріїв, необхідних для візової лібералізації, складався майже з півтораста пунктів, які всі було виконано. «Такі нововведення, як електронне декларування статків можновладців чи створення нових і реформування старих антикорупційних органів, стали можливими завдяки реалізації саме цього плану», — наголосив Петро Порошенко.

Тепер рішення щодо візової лібералізації з Україною має оприлюднити Рада ЄС. «Її позитивного рішення ми очікуємо найближчими тижнями», — зазначив Президент. Глава держави додав, що українська влада має наполегливо працювати, щоб кількість українців, які фінансово можуть собі дозволити мандрівки до Європи, зростала.

Петро Порошенко висловив подяку президентові Європарламенту, доповідачам з українського питання, делегації зі зв’язків з Україною, групі «Друзі України в Європарламенті» за їхні особисті зусилля, докладені до того, щоб  українці отримали змогу вільно перетинати кордони ЄС.

Окремо Президент уклонився українським воїнам, «які в боротьбі з російським агресором захищають не лише територіальну цілісність і європейський вибір України, а й усю систему цінностей Старого Світу».

Попереду ще багато роботи

У зовнішньополітичному відомстві України переконані, що схвалення Європарламентом законодавчої пропозиції щодо лібералізації візового режиму для громадян України свідчить про визнання прогресу нашої держави в імплементації широкомасштабних реформ, зокрема у боротьбі з корупцією, забезпеченні прав людини, управлінні кордонами та міграцією. «Україна рішуче налаштована продовжувати комплексні реформи і розраховує на подальшу підтримку Євросоюзу», — йдеться у відповідному коментарі МЗС.

У тексті зазначено, що рішення Європарламенту — важливий крок на шляху інтеграції України з ЄС, усунення штучних бар’єрів для міжособистісних контактів, розвитку економічної та наукової співпраці, культурного обміну. «Очікуємо, що Рада ЄС схвалить остаточне рішення найближчими тижнями, що дасть громадянам України змогу скористатися можливостями безвізових подорожей до ЄС уже під час цьогорічних літніх відпусток», — сподіваються українські дипломати.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»