Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала європейський політикум докласти всіх зусиль для повернення депортованих у росію українських дітей, а також допомагати всім дітям — жертвам цієї війни. За відповідну резолюцію «Становище дітей в Україні» проголосували на ранковому пленарному засіданні ПАРЄ у Страсбурзі 85 парламентарів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У термінових дебатах перед ухваленням документа взяла участь перша леді України Олена Зеленська.

«Понад 19 тисячдітей— в російському полоні. Повернути вдалося лише понад три сотні. Такими темпами нам знадобиться більш ніж 50 років, щоб звільнити їх. У нас немає стільки часу. Навіть рік для дитини — це вже багато», — наголосила перша леді. За її словами, історії звільнення підтверджують, що врятувати вдається окремих із тих, хто старший, «молодших безпорадних знайти та повернути значно важче».

В онлайн-увімкненні Олена Зеленська розповіла кілька історій звільнених дітей, до яких застосовували тортури в російській федерації. Вона закликала міжнародну спільноту і парламенти країн Європи докласти всіх зусиль, щоб звільнити полонених дітей та допомагати їм у психологічній реабілітації.

«Ідеться не лише про порятунок дітей під час війни, а й про створення нормального майбутнього для всіх українських дітей», — заявила доповідачка віцепрезидент ПАРЄ та голова спеціального профільного комітету асамблеї Олена Хоменко. Вона наголосила, що в документі йдеться не лише про дітей, депортованих у росію та білорусь, а й про мільйони українських дітей — жертв війни, які щодня відчувають її наслідки, фізичні та психологічні.

«Українських дітей як особливо вразливих жертв ніколи не можна використовувати як засіб тиску або воєнні трофеї. Усі українські діти мають право користуватися правами і свободами, закріпленими у відповідних міжнародних документах», — зазначено в резолюції.

ПАРЄ в документі закликала «держави-члени, держави-спостерігачі та держави, парламенти яких мають статус спостерігача чи партнера по демократії при Асамблеї, а також все міжнародне співтовариство ухвалити на рівні національних парламентів заяви або резолюції, що засуджують воєнні злочини проти дітей, і визнати депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей, що відбулися під час війни, злочинами».

ПАРЄ пропонує створити посаду спеціального доповідача з питань становища та повернення українських дітей,  яких депортували і примусово перемістили російська федерація та білорусь, і закликає Асамблею задіяти весь досвід парламентської дипломатії для допомоги українським дітям у співпраці з українською владою.

Джерело: Укрінформ

ДОВІДКОВО

Нині в Україні діє платформа «Діти війни», яку створив уряд. На ній зібрано інформацію про 19 546 дітей, яких депортовано або примусово переміщено з різних місць, і лише 388 з них вдалося повернути додому.

У листопаді Бюро Парламентської асамблеї Ради Європисхвалило персональний склад спеціального комітетузі становища дітей України, який очолила українська делегатка Олена Хоменко.

ПАРЄ у квітні 2023 рокувизнала геноцидом депортаціюта насильницьке переміщення українських дітей на територію рф і закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.