Відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що Україна цими днями пройшла дві рубіжні дати: десять років від початку гібридної агресії росії та два роки від повномасштабного російського вторгнення.

«Ми вистояли. Стали сильніші. Україна об’єднує навколо себе всіх, хто вірить у свободу, демократію та справедливий мир», — сказав він.

Прем’єр зауважив, що в боротьбі за свободу наша країна відчуває незмінну підтримку міжнародних партнерів, яку високо цінує. Зокрема, Україна вже підписала безпекові угоди із п’ятьма країнами G7 та Данією.

«Такі угоди гарантують нам довгострокову прогнозовану солідарність у сфері безпеки та оборони. За останній час про нові пакети військової підтримки оголосили Німеччина, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Велика Британія, Канада та інші держави-партнери», — нагадав очільник уряду.

Він розповів про нещодавні важливі підсумки щодо макрофінансової підтримки. Ідеться про фінансову підтримку від Японії, яку одержуватимемо за підсумками візиту урядової делегації в Токіо. 2024 року анонсовано понад 2,2 мільярда доларів макрофінансової та оборонної допомоги від Канади. Додаткову підтримку надає Британія. Нова Зеландія спрямує 16 мільйонів доларів на зброю, гуманітарну галузь та відбудову.

Санкційний тиск посилиться

У промові Прем’єр-міністр докладно проаналізував, як зростає санкційний тиск вільного світу на державу-агресора росію, зауваживши, що головне — надійно перекрити всі обхідні шляхи для уникнення санкцій.

«Менше прибутків росії — менше ракет і дронів летітиме в Україну, менше втрат на фронті й у тилу, ближче справедливий і стійкий мир», —  наголосив Денис Шмигаль.

Отже, підсумки такі. США, Канада, Велика Британія та Євросоюз упровадили нові санкції. Зокрема, Сполучені Штати поширили їх на енергетичні компанії рф, підприємства, що виробляють мікроелектроніку для ОПК, на банківський сектор та IT, а також на транспортування російської нафти. Британські партнери оновили санкційний список на 100 позицій. Посилиться тиск на тих, хто допомагає росії обходити обмеження в торгівлі нафтою. Санкції Британії зачіпають алмазний сектор, виробництво міді, цинку, сталі та інші галузі. Канада до нових санкційних списків внесла 163 позиції. Це підприємства логістики, військово-промислового комплексу та пропагандисти.

Особлива подяка — Європейському Союзу за 13-й пакет санкцій. Нові обмеження поширюються на виробників зброї й електроніки. Упроваджено жорсткіші експортні обмеження зокрема  щодо компаній, які базуються у третіх країнах. Загалом проти рф вже діють 17 тисяч індивідуальних та секторальних санкцій.

«Завдяки цьому ворог втратив 400 мільярдів доларів. Це потужний удар. Але можна і треба зробити ще більше», — сказав Прем’єр. За його словами, потрібно передовсім упровадити санкції проти росатому, відімкнути від системи SWIFT усі російські та білоруські банки, обмежити імпорт з росії до ЄС скрапленого газу, золота, залізної руди, титану, алюмінію, міді, нікелю, паладію, вирішити питання російського аграрного експорту, заборонивши ввезення російської агропродукції в країни ЄС.

Україна разом з партнерами прагне напрацювати цього року єдину юридичну рамку для конфіскації російських активів на користь України.

«Це сотні мільярдів євро, не рахуючи згенерованих прибутків. Це те, що потрібно нам просто зараз для швидкої відбудови та покриття критичних бюджетних витрат», — нагадав Денис Шмигаль.

Реформи тривають

Він висловив сподівання, що 2024 року вдасться залучити потрібні кошти на покриття усіх бюджетних потреб. Тим часом зміни всередині України тривають. Зокрема, в межах антикорупційної реформи після прозорого конкурсу уряд, згідно з нормою закону, призначив нового голову НАЗК Віктора Павлущика. Прем’єр пообіцяв, що уряд буде надійним партнером, бо від якості антикорупційної інфраструктури напряму залежить ефективність державного управління.

Невід’ємний елемент підвищення якості державного управління — реформа цифровізації. На вчорашньому засіданні ухвалено постанову, яка поширює електронну чергу на водіїв легкових автомобілів.

«Ми продовжуємо масштабувати наш успішний проєкт «єЧерга» для зручного перетину кордонів», — прокоментував це рішення глава уряду. За його словами, за допомогою цього сервісу транспортні засоби перетнули кордон вже понад 800 тисяч разів.

Ще один пріоритет на наступні роки — багатовимірна нова ветеранська політика. Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, окремі категорії військовослужбовців зможуть безплатно отримати послуги зубопротезування в лікарнях незалежно від їхньої форми власності.

«Офіційно запроваджуємо пілотний проєкт щодо зубопротезування ветеранів. Держава компенсує медзакладам витрати на лікування через НСЗУ. Загалом плануємо витратити на цю програму 750 мільйонів гривень, які вже закладено в державному бюджеті», — повідомив Прем’єр-міністр.

Глава уряду зауважив, що життя, здоров’я, соціальна адаптація і добробут захисників — пріоритет для держави.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ