ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Події у Дніпропетровську змушують державу зробити серйозні й нові для незалежної України висновки

Тиждень минув відтоді, як місто на Дніпрі здригнулося від серії вибухів. Це підштовхнуло Прем’єр-міністра Миколу Азарова зробити кілька невтішних висновків і поділитися ними зі своїми підлеглими.

Що протиставити насиллю

Першим із них є той, що Україна, як і багато інших держав світу, може стати мішенню для ворогів суспільства, внаслідок чого страждають невинні люди. На переконання глави уряду, нещодавні терористичні акти є відвертим викликом державі та її громадянам, який має бути «жорстоко покараний». Робота правоохоронців вселяє надію на позитивний результат. «І хоч би хто стояв за вибухами в Дніпропетровську, зрозуміло одне, — наголосив Микола Азаров, — це має навчити нас насамперед запобігати подібному злу».

Другий висновок Прем’єра випливає з першого: треба більше вкладати у безпеку суспільства, у створення сучасних систем швидкого реагування на подібні виклики, передовсім у публічних місцях. Чи йдеться про банальне збільшення фінансування силових структур, глава уряду не уточнив, але підкреслив те, що влада зробить усе для забезпечення спокою українців. «Розробку відповідної загальнодержавної програми вже розпочато. До неї залучено найкращих вітчизняних фахівців і консультантів із країн, які успішно протистоять терористичним загрозам», — розповів Микола Азаров.

Нарешті вкотре було підтверджено просту істину: в остаточному підсумку від дій терористів завжди страждає суспільство загалом. Як влучно зазначив Прем’єр, «злочинці не тільки людей покалічили. Вони завдали удару всьому українському народу, який мирно, толерантно проходив навіть крізь найнапруженіші протистояння останніх років».

Він також закинув деяким політичним силам заробляння дивідендів на трагедії, оскільки «від вибухів постраждали десятки людей, а від брехні й провокацій політиканів страждають мільйони. Ціла велика країна». Втім, на думку Миколи Азарова, центральна влада оперативно організувала порятунок, лікування і реабілітацію постраждалих, виплату їм гідних компенсацій; вжила посилених заходів безпеки по всій країні; створює сучасну систему запобігання і протидії ворогам суспільства.

Реагувати на терористичні виклики - обов'язок будь-якої держави. Фото УНІАН

Пам’ять і подяка

Так само гідно країна готується зустріти велике всенародне свято — День Перемоги. Микола Азаров окремо зупинився на передбачених урядом виплатах для окремих категорій населення. Так, залежно від групи, інваліди Великої Вітчизняної війни отримають підвищену разову грошову допомогу — від 1720 до 2200 грн. Це стосується майже 2 млн людей, а самі суми є, за словами Прем’єра, вдвічі-тричі більшими, ніж торік.

Нагороджені медалями учасники війни (а це майже 1 млн 307 тис. осіб) також отримають підвищення до пенсій. Не забуто й членів сімей померлих інвалідів війни та членів родин загиблих військовослужбовців. Це ще 173 тис. українців. Окрім разових доплат, на чверть підвищено пенсії інвалідів війни, обчислені у мінімальних розмірах.

Микола Азаров навів такі красномовні цифри: у І кварталі 2012 року з урахуванням усіх прийнятих рішень уряду мінімальний розмір пенсії зріс в інвалідів війни І групи до 2388 грн; в інвалідів війни ІІ групи — до 2137 грн ; в інвалідів війни ІІІ групи — до 1886 грн.

І це ще не все. Як і було обіцяно раніше, розпочинається поступова ліквідація розриву між пенсіями тих, хто залишив військову службу нині, і тих, хто зробив це п’ять років тому. Вже з липня відставникам нарахують додаткові 11%, з вересня вони отримуватимуть на 23% більше, а з початку наступного року ця цифра зросте на 35%.

Звичайно, річ не лише в грошах, хоча й вони хворим людям ніколи не зайві. Ідеться про елементарну увагу до солдатів Перемоги, трудівників тилу і всіх тих, хто пережив ту страшну війну, згодом відбудувавши країну для мирного життя.

До свята залишається буквально кілька днів. Микола Азаров закликав співгромадян підтримати добру традицію: прибрати й прикрасити міста й села, навести лад довкола монументів, пам’ятників визволителям, на  військових похованнях. «До всіх органів влади, центральної і місцевої, це вимога», — підкреслив Микола Азаров. А до громадян він звернувся з простим людським проханням створити близьким святковий настрій, привітати ветеранів і вклонитися за їхній ратний подвиг.                   

Допоки річки не обміліли

Напередодні Дня довкілля, який припадає на 5 травня, Прем’єр також почав перейматися екологічною ситуацією в країні. Нині завдання уряду полягає у забезпеченні раціонального балансу між задекларованим економічним зростанням і екологічною безпекою. Тобто питання поставлено руба: створити умови для екологічного способу зростання економіки. У країні діє Національний план з охорони довкілля на 2011—2015 рр., але зробити належить набагато більше.

Нарікання Миколи Азарова викликає затягування розробки Загальнодержавної програми поводження з відходами і законопроекту про Загальнодержавну програму розвитку заповідної справи на період до 2020 року. У цьому контексті Міністерство екології та природних ресурсів зобов’язане докорінно змінити принципи діяльності й запропонувати уряду нову концепцію державної політики у профільній сфері.

Очільникові відомства Едуарду Ставицькому доручено розпочати розробку такого документа, ядром якого мають бути стимули до екологічного розвитку національної економіки.

Уже цієї суботи Прем’єр пообіцяв побувати у згаданому міністерстві, ознайомитися з його роботою і планами на майбутнє. Після цього має намір провести тематичну селекторну нараду з главами регіональних адміністрацій. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

♦ Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні (проект закону);

♦ Про затвердження Порядку державного інспектування навчальних закладів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Питання Державної служби з питань інвалідів та ветеранів (щодо завершення реорганізації Держкомветеранів) (розпорядження уряду);

♦ Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (розпорядження уряду);

♦ Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Конституційному Суду України на 2012 рік (розпорядження уряду).