МЕТА

ІТ-технології можуть стати фундаментом прискореного соціально-економічного розвитку держави й конкурентною пропозицією на світовому ринку 

Ідея запровадження довгострокового пільгового податкового режиму з перехідними положеннями для ІТ-галузі знайшла підтримку Прем’єр-міністра Миколи Азарова.  Про це стало відомо в ході зустрічі глави уряду з організаторами бізнесу у сфері інформаційних технологій.

Обговорено підготовку до другого читання у Верховній Раді законопроектів з розвитку галузі, які передбачають можливість переходу від 5-річного податкового експерименту на постійну основу та запровадження пільгових податкових ставок, зокрема ставки податку на прибуток у 5%.

Микола Азаров висловився за збільшення терміну встановлення податкового режиму: «Ніхто серйозно гроші не буде вкладати з розрахунку п’ять років. На мою думку, треба працювати 15—20 років, а це, по суті, безстроково».

Учасники зустрічі домовилися встановити перехідний період щодо прибуткового податку в ІТ-сфері. Він передбачатиме мінімальну ставку, яка поступово підвищуватиметься. «Давайте встановимо перехідні положення: можливо, 5 років, 10 років. І скажемо: починаємо зі ставки 5%, потім 7%, 9%, 11% і далі», — запропонував Микола Азаров.

Умови продиктує ринок

Прем’єр також готовий провести зустріч з ректорами технічних вишів України для обговорення питання їх підтримки на державному рівні та кількості державного замовлення на ІТ-спеціалістів. Йдеться, зокрема, про Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний університет «Львівська політехніка», Харківський національний університет радіоелектроніки.

 «Чому я хочу керівників зібрати? Щоб подивитися, які кошти необхідно вкласти у матеріально-технічну базу, якщо вона застаріла; держзамовлення само собою». Наголошено також на важливості вивчення потреб у кількості спеціалістів відповідно до запитів ринку праці.

Торік за програмою обміну 300 українських студентів було відправлено у кращі закордонні ВНЗ, цьогоріч планується близько 1000, повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабміну.

Повернення цих фахівців додому посилить соціальну відповідальність ІТ-компаній на вітчизняному ринку. «Україні потрібні компанії з високотехнологічним укладом, виробництвом, аби в нас створювалися високооплачувані робочі місця, які дадуть доходи для бюджету, для розвитку соціальної сфери», — наголосив Микола Азаров.

Участь у суспільних витратах

А прибутковий податок повинні платити всі працівники ІТ-галузі. «Щодо прибуткового податку я противник зміни ставок. Він — це участь кожного найманого працівника у фінансуванні суспільних потреб. Це абсолютно не стосується компаній. Працівник може працювати будь-де, заради чого ми повинні його звільняти від участі в суспільних витратах? Його діти ходять до школи, лікарні. Їх треба утримувати, дороги — будувати», — висловив свою думку Микола Азаров, додавши, що податок на доходи становить основу місцевих бюджетів і спрямовується на потреби громади.

Уряд готовий підтримати ініціативи щодо розв’язання нагальних проблем у сфері ІТ-технологій, зокрема на законодавчому рівні. Бо ІТ-технології можуть стати фундаментом прискореного економічного та соціального розвитку держави та  конкурентною пропозицією України на світовому ринку. 

За даними Державної служби статистики, торік інвестиції в основний капітал тут утричі перевищували середній по економіці показник інвестиційної активності. Обсяг вітчизняного ринку програмної продукції на кінець 2011-го наблизився до $1 млрд, демонструючи щорічний приріст на рівні 40%. Галузь є лідером за рівнем зарплат і за часткою заробітної плати в собівартості продукції.

Водночас український експорт ІТ-послуг становить близько 1% світового ринку. Хоча Україна є лідером у постачанні програмної продукції серед країн Східної Європи, входить до п’ятірки світових лідерів і є одним із 12-ти кращих виробників комп’ютерних ігор у Європі.

Констатуючи, що темпи зростання вітчизняної ІТ-індустрії навіть у кризовий період становили не менше 30%, глава уряду заявив: «За такого темпу розвитку до 2015 року в секторі інформаційних технологій буде формуватися до 8% ВВП». ІТ-галузь є пріоритетною серед шести визначених урядом напрямків розвитку.

«Саме тому ми готові створити для вас всі необхідні умови», — запевнив Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»