ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Введення в експлуатацію щойно збудованих  навчальних закладів потребує особливої уваги влади

Приводів для того, аби цього тижня зібратися на розширене засідання у великій залі будинку на Грушевського, в уряду було більш ніж достатньо. По-перше, не за горами початок нового навчального року, на вдалий старт якого покладається дуже багато сподівань. По-друге, назріли категоричні висновки за наслідками лісової пожежі в Цюрупинському районі Херсонської області. І, по-третє, завершення ХХХ Олімпійських ігор у Лондоні та результати виступів українських спортсменів також потребують усебічного осмислення. Як системи підготовки олімпійців, так і оцінювання їхніх досягнень.

Чи скрізь готові до навчання?

До 1 вересня в Україні має бути здано 40 нових шкіл, до яких увійде 14,5 тисячі дітей. Протягом року відкрилося понад 100 дошкільних закладів, а майже 200 тисяч дітей та їхні  батьки полегшено зітхнули, позбувшись ганебних черг. Про стан готовності галузі загалом, а також відремонтованих приміщень, ВНЗ і дитячих садочків з урядової трибуни доповідав профільний міністр Дмитро Табачник. Ішлося й про результати інспекцій та стан пожежної безпеки в деяких регіонах, де ситуація викликає особливу стурбованість Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Завдання ним було поставлено чітко: як відремонтовано та оснащено дитячі садочки, школи, технікуми і виші напередодні нового навчального року; як забезпечено тепло- і водопостачання навчальних закладів; чи всі школи отримали за графіком підручники; чи всі заклади укомплектовано вчителями і викладачами; чи створено належні санітарно-гігієнічні умови для перебування дітей.

За кожним із членів уряду закріплено певні області для кураторства. Тож Прем’єр закликав їх негайно виїхати на місця і забезпечити безумовне відкриття згаданих нових шкіл. «Це як нова квартира для родини. Поставтеся до цього по-батьківськи, зробіть людям свято», — з особливим піднесенням звернувся до підлеглих Микола Азаров.

Він також наполягає, аби урядовці взяли на особистий контроль і забезпечення регіонів підручниками, зокрема для першокласників. До слова, вчора був останній день, коли вони мали б надійти до шкільних бібліотек. «Елементарно присвятіть цьому кілька годин робочого часу: зателефонуйте в райони, в школи, — продовжив Микола Азаров. — Якщо треба, допоможіть розв’язати проблеми. Підручники надруковано вчасно. До речі, вперше за останні роки. Так само вчасно вони мають бути у школах».

Так само всі до одного повинні використовуватися за прямим призначенням та  тисяча шкільних автобусів, що були нещодавно придбані. Перевірка і контроль також лягають на плечі урядових кураторів областей.

Країна  не дізналася  про своїх героїв

Про величезну пожежу на Херсонщині говоритимуть і писатимуть, мабуть, іще довго. Головним позитивним моментом глава уряду вважає швидку локалізацію стихійного лиха, вдалий пошук нових оперативних рішень та уникнення людських жертв: «Матеріальні втрати — це дуже погано, але втрати людей — непоправні. І цього вдалося уникнути».

Подякувавши всім учасникам ліквідації, Микола Азаров водночас звернув увагу на неприпустимі для цивілізованої країни речі: «Відповісти повинні всі, хто не виконав однозначну, категоричну вимогу уряду: повністю закрити доступ у ліси на період підвищеної пожежної небезпеки».

На порядок денний виходить потреба поліпшення забезпечення  підрозділів МНС протипожежними засобами, підвищення їхньої мобільності й потужності. Безпосередньо на місці вдалося одне рішення таки знайти. Резервом, за словами Прем’єр-міністра, тут стала військова авіація. Оперативний штаб і урядова комісія ухвалили рішення про обладнання в осяжному майбутньому кількох військових гелікоптерів додатковими засобами пожежогасіння і перенавчання дій пілотів  під час гасіння пожеж.

«Також треба відновити систему протипожежних водоймищ, яка успішно функціонувала раніше. І ще, — наголосив Микола Азаров, — доручаю поновити вахтове чергування пожежних мобільних груп у потенційно небезпечних місцях. І зробити це раз і назавжди».

Виступає глава уряду й за створення системи єдиного аерокосмічного контролю за ситуацією. Щодо цього Національному космічному агентству разом із Міністерством надзвичайних ситуацій доручено розробити спеціальну програму оперативного реагування за даними дистанційного моніторингу території України.

Серйозної критики глави уряду зазнали прес-служби органів влади, які брали безпосередню участь у ліквідації як пожежі на Херсонщині, так і нещодавнього руйнівного буревію на Донеччині. В останньому випадку Прем’єр нарікав на неоперативні дії згаданих структур, через які країна отримала викривлену інформацію, що на момент її виходу в ефір уже не відповідала реальному стану речей в регіоні. Надто про тих, хто ліквідовував наслідки лиха.

«Тому наголошую: інформаційні підрозділи органів влади відповідають за те, щоб журналісти мали повну і об’єктивну інформацію», — поставив завдання Микола Азаров.

Аби не згас запал олімпізму

Одинадцяте місце за кількістю медалей та чотирнадцяте в загальнокомандному заліку — такий актив наших спортсменів за результатами лондонських олімпійських жнив. На переконання Миколи Азарова, представники України виступили солідно, попри упереджене іноді ставлення суддів: «Усіх олімпійців: чемпіонів, медалістів, тих, хто посів почесні четверті-шості місця, тих, кого несправедливе суддівство позбавило нагород, — уряд відзначить. Це моя пропозиція, і я наполягаю на цьому».

При цьому потенціал та його реалізацію слід нарощувати. Нині держава розпочинає чотирирічний цикл оновлення матеріально-технічної бази спорту вищих досягнень і масового спортивного руху. «Доручаю МОНмолодьспорту разом з Мінфіном розробити загальнодержавну Програму підготовки до наступних Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро, — підкреслив Прем’єр. — Бо Україна може і буде серед олімпійських лідерів світу».  

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (проект закону);

♦ Про затвердження Порядку визнання ризиків у сільському господарстві катастрофічними та надання і використання бюджетної позики у разі їх виникнення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції забезпечення національної безпеки у фінансовій сфері (розпорядження уряду);

♦ Про затвердження плану заходів з проведення у 2012 році Всеукраїнського тижня права (розпорядження уряду).