ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Перше жовтня — крайній строк

Усі можливі святкові спаси минули, і уряд, керуючись давньою народною мудрістю, вирішив не відкладати в довгу шухляду теплі рукавички у вигляді оптимізації підготовки до зимових холодів. Визначити ступінь наближення до ста відсотків у житлово-комунальному господарстві об’єктів соціальної сфери та паливно-енергетичного комплексу було вирішено на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, яке в таких випадках зазвичай не обходиться без голів обласних державних адміністрацій.

Аби бути більш-менш спокійними за стабільність узимку, нині слід завершити підготовку майже 22 тис. житлових будинків та майже 1,7 тис. котелень. Капітально відремонтувати та замінити 268 котлів, понад 185 кілометрів водопровідних та каналізаційних мереж та 60 кілометрів теплових мереж.

Не гірше, ніж торік

Сьогодні рівень готовності об’єктів житлово-комунального господарства становить у середньому 90%. «Повністю підготувати 10%, які залишилися, цілком реально протягом місяця. До 1 жовтня у країні має бути 100-відсоткова готовність до опалювального сезону», — так однозначно сформулював свою вимогу перед підлеглими Микола Азаров.

На жаль, є регіони, які не дотягують до загальнодержавного рівня. Якщо керівників Автономної Республіки Крим і Херсонщини напівжартома можна й зрозуміти, мовляв, там і так тепло, то Донецька, Луганська, Львівська та Чернівецька області не можуть похвалитися сприятливими кліматичними умовами. Тим більше, з урахуванням сумного досвіду холодних зим кількох останніх років, що призвело до серії важких аварій на об’єктах ЖКГ.

Окрім того, що на засіданні було заслухано докладний звіт очільників згаданих регіонів, їм, а також усім іншим керівникам областей доручено провести засідання штабів з підготовки до опалювального періоду, особисто здійснити з виїздом на місця контроль за станом підготовки буквально кожного проблемного об’єкта.

Перед МНС, Мінрегіоном, Міненерговугілля, МВС і Мінекономіки поставлено завдання сформувати оперативні штаби та налагодити координацію між відповідними підрозділами не гірше, ніж торік. «До можливих, на жаль, аварій усі служби мають бути готові ще до початку опалювального сезону», — підкреслив Прем’єр-міністр. 

Те, що без грошей не буде тепла, багато хто з людей зрозумів давно і на власному досвіді. Але не все залежить лише від сумлінності платників. Питання розрахунків за енергоносії приховано у набагато складнішій площині. Так, уряд допомагав і надалі допомагатиме підприємствам теплокомуненерго розраховуватися за спожиті ресурси через надання субвенцій на погашення заборгованості з різниці в тарифах на послуги ЖКГ. У зв’язку із цим глава уряду доручив наблизити фінансування цієї субвенції з грудня на жовтень.

«Звертаю особливу увагу на завершення підготовки дитячих садків, шкіл, вищих навчальних закладів, лікарень, об’єктів соціально-культурного призначення, — озвучив свої вимоги Микола Азаров. — Усі вони безумовно мають бути готові отримати тепло вже з 1 жовтня».

На завершення теми Прем’єр дав кілька доручень для унеможливлення в майбутньому уроків торішніх холодів. Це зокрема стосується облаштування стаціонарних (це слово він підкреслив особливо) пунктів обігріву й харчування, а також наявності на складах, в аптеках, в усіх медичних закладах противірусних, профілактичних і лікувальних препаратів. «Ми не ганятимемо світом, аврально розшукуючи ліки, а потім урочисто зустрічати гуманітарну допомогу в аеропорту, — підкреслив Микола Азаров. — Запаси мають бути достатні, й вони повинні вчасно оновлюватися».

Два тижні на усунення недоліків

Майже тиждень діти ходять до шкіл, а вони й досі не готові на належному рівні до прийому учнів? Недоплати вчителям за додаткові навантаження? Скасування двадцятивідсоткової надбавки? Примус час від часу йти у відпустки за власний рахунок тощо? На жаль, про подібні факти чуємо не лише з екранів телевізорів. Скаргами на цю тему, які надходять на його особисту сторінку у Фейсбук, глава уряду поділився з підлеглими й журналістами.

Від міністра освіти і науки, молоді та спорту, міністра фінансів і голів місцевих облдержадміністрацій, зокрема Харківської, Микола Азаров жорстко вимагає взяти ці ганебні сигнали під особистий контроль. По-перше, таким фактам слід покласти край раз і назавжди. По-друге, за подібне знущання з людей мають відповісти конкретні посадовці. Головний освітянин країни Дмитро Табачник отримав категоричну вимогу доповісти про результати перевірок уже на наступному урядовому засіданні.

«У жодному разі не може бути затримок із виплатою вчителям зарплат та належних доплат, — підкреслив Прем’єр-міністр. — Це питання постійно буде на контролі в уряді, і я особисто під час робочих поїздок звертатиму на нього увагу».

Визнав він і певні недоліки у підготовці до нового навчального року. Втім, на думку Миколи Азарова, всі їх можна усунути протягом найближчого часу: «Звертаю на це увагу місцевих адміністрацій: через два тижні скарги людей ми вже сприйматимемо як надзвичайну подію».

Наша газета вже писала про бажання уряду повернути безпосередньо до шкіл періодичну обов’язкову диспансеризацію. Учора Прем’єр озвучив своє доручення керівництву МОЗ, Мінфіну і галузі освіти за місяць підготувати й подати узгоджені пропозиції на розгляд уряду. Двом останнім міністерствам доручено також підрахувати й передбачити у бюджеті наступного року фінансування програми розвитку позакласних гуртків, зокрема фізкультурних і спортивних. «І в будь-якому разі зробити їх безкоштовними не тільки для сиріт, а й для дітей з малозабезпечених родин», — наполягає Микола Азаров.    

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ
 

♦ Про призначення стипендій імені Тараса Шевченка учням загальноосвітніх навчальних закладів (проект указу Президента);

♦ Про схвалення остаточного звіту за результатами реалізації спільного з Європейським банком реконструкції та розвитку проекту «Реконструкція Старобешівської ТЕС» (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку використання коштів,  передбачених у державному бюджеті для капітального ремонту гуртожитків, що передаються з державної в ласності у власність територіальних громад (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про створення Глухівського агротехнічного інституту імені С. А. Ковпака Сумського національного аграрного університету (розпорядження уряду).