СПОРТ

Уже 55 років поспіль проводять Міжнародну велогонку українсько-польської дружби, присвячену пам'яті Героя Радянського Союзу полковника Василя Скопенка. Це найстаріші в світі аматорські велосипедні змагання.

Старт ювілейній велогонці давав Тернопіль. На майдані Волі біля пам'ятника Данилу Галицькому її учасників щиро вітали й бажали успіхів представники обласної та міської влади, зарубіжні гості. Цікаво, що приїхав і перший переможець цих представницьких змагань Мечислав Бжезінскі. Нині йому - 79 років. Каже, що тоді, 1956 року, 80 велосипедистів вирішили взяти участь у перегонах. Їх фаворитом був співвітчизник пана Мечислава. Але на фініші спортивне щастя усміхнулося-таки Бжезінскі і він першим подолав дистанцію та в'їхав до міста Сандомир, яке визволяв і навіки залишився тут спочивати Герой Радянського Союзу Василь Скопенко.

Цього року позмагатися вирішили 110 юнаків з України, Польщі, Росії та Білорусі. Наші велосипедисти домоглися успіху вже першого дня - Анатолій Сосніцький, Артем Топченюк та Олександр Головач посіли три призових місця на першому етапі перегонів у 125 км. Теренами України проліг і другий відрізок дистанції від Тернополя до Луцька (165 км). Наступні чотири дні велогонка проходитиме дорогами Польщі та фінішуватиме у місті Пулави, що поблизу Любліна.