ОЛІМПІАДА

10-й день змагань уперше приніс найвищу нагороду для сильної половини української збірної:  медаль у важкоатлета Олексія Торохтія

Важкоатлет Олексій Торохтій став олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 105 кг. 24-річному донеччанинові в останній спробі у поштовху підкорилася штанга вагою 227 кг. У ривку з першої спроби українець підняв 185 кг. Власне, невдача іранця Наваба Назіршелалу допомогла нашому спортсменові вийти в лідери. Із сумою 412 кг він виграв золоту медаль. До слова, інший вітчизняний спортсмен у цій ваговій категорії — Сергій Тагіров — посів 10 місце.

Також у понеділок 19-річний Ігор Радівілов виграв для нашої країни шосту бронзову нагороду. П’ятиразовий володар Кубка світу показав високий клас у спортивній гімнастиці:  в опорному стрибку спортсмен із Маріуполя набрав 16,316 бала і деякий час перебував попереду суперників. Однак у підсумку це дало йому змогу посісти лише третє місце. Золото здобув кореєць Хан Сеок Ян (16,533), а срібло — росіянин Денис Аблязін (16,399). Так само, як і золото Олексія Торохтія, це перша бронза для українських чоловіків на Олімпійських іграх у Лондоні.

Міцно стискали кулаки глядачі за нашого боксера Василя Ломаченка. Його зустріч у чвертьфінальному турнірі у ваговій категорії до 60 кг на рингу із пуерториканцем Феліксом Санчесом запам’яталася яскравим нокдауном у третьому раунді. Тож із рахунком 14:9 олімпійський чемпіон Пекіна із Білгорода-Дністровського відкрив шлях до фіналу й гарантував собі принаймні медаль. (У півфіналі 10 серпня він боксуватиме із кубинцем Ясніром Толедо Лопесом).

Ігор Радівілов медаль присвятив команді. Фото УНІАН

А ось чвертьфінал із греко-римської боротьби у ваговій категорії до 84 кг для нашого співвітчизника Василя Рачиби став провальним. У сутичці із грузином Владіміром Гегешідзе він поступився на 2 очки (3:1). У першому періоді українець програв, реваншуватися зумів лише в наступні дві хвилини. Та додатковий період вирішив долю путівки до півфіналу: Василь Рачиба, на жаль, віддав перевагу тактиці оборони. А Євген Орлов, який виступав у ваговій категорії до 102 кг, не зміг потрапити навіть до чвертьфіналу. Турецький спортсмен Різі Кайалп обійшов його на три очки.

Українці Артур Айвазян і Сергій Куліш не пройшли до фіналу в стрільбі з гвинтівки з трьох позицій (50 м). Сергій Куліш показав 14-й результат, а чемпіон ігор у Пекіні-2008 Артур Айвазян програв у перестрілці за 8 місце. Переможцем у цій вправі став італієць Ніколо Кампріані завдяки високому показнику в кваліфікації (це вже друга його медаль у Лондоні — перше срібло спортсмен здобував, стріляючи із пневматичної гвинтівки).

Не матиме змоги вибороти медаль у спринтерській гонці з велотреку українка Любов Шуліка. У чвертьфіналі заїзду вона програла Ані Міарес з Австралії та вибула із боротьби. 400 метрів з бар’єрами видалися нелегкими Ганні Титимець та Ганні Ярощук. У півфіналі дівчата фінішували четвертими. А регату в класі «Лазер» (вітрильний спорт) Валерій Кудряшов завершив 44-м (чемпіон у цій категорії — австралієць Том Слінсбі).

За підсумками понеділка можна з упевненістю заявити: завершальний тиждень найбільших спортивних змагань чотириріччя для України розпочався вдало. Золото та бронза вивели нашу країну в загальному медальному заліку Олімпійських ігор з 22 на 17 місце. Сподіваємося, що найближчим часом цей показник українці значно покращать. 

ТАБЛО ІГОР

ВАЖКА АТЛЕТИКА
Чоловіки, до 105 кг

1. Олег Торохтій (Україна) — 412 кг (185 кг — ривок + 227 кг — поштовх)

2. Наваб Назіршелал (Іран) — 411 (184+227)

3. Бартоломей Бонк (Польща) — 410 (190+220)

...10. Сергій Тагіров (Україна) — 374 (174+200)

СПОРТИВНА ГІМНАСТИКА
Опорний стрибок
Чоловіки

1. Хан Сеок Ян (Південна Корея) — 16,533

2. Денис Аблязін (Росія) — 16,399

3. Ігор Радівілов (Україна) —16,316

СТРІЛЬБА
Гвинтівка з трьох позицій, 50 м
Чоловіки

1. Ніколо Кампріані (Італія)  — 1180

2. Меттью Еммонс (США)  — 1172

3. Сайріл Графф (Франція)  — 1171

Перестрілки за 8-ме місце (учасники з 1168 очками)

8. Петер Сіді (Угорщина) — 48,2

9. Хан Джинсоп (Південна Корея) — 48,1

10. Артур Айвазян (Україна) — 47,8

11. Марсель Бюрге (Швейцарія) — 45,9

...14. Сергій Куліш (Україна) — 1166

ПРЯМА МОВА

Олексій ТОРОХТІЙ,
олімпійський чемпіон у важкій атлетиці: 

— У 2008 р. я хотів залишити спорт, але з 2009-го вступив до новоствореного клубу «Епіцентр». Завдяки підтримці клубу та федерації залишився у спорті й почав рухатися вперед. А на цих Олімпійських іграх боротьба була надзвичайно важкою: свого виходу на поміст потрібно було чекати 10—15 підходів. Це важко і психологічно, і фізично, адже за цей час встигав охолонути. Але я виходив і робив свою справу.

Ігор РАДІВІЛОВ, 
бронзовий призер Ігор в опорному стрибку:

— У фіналі легше виступати, ніж у кваліфікації. Тут гімнасти перебувають в рівних умовах і налаштовані на боротьбу на конкретному снаряді. Я сподівався на свої можливості. Треба було в обох спробах приземлятися на дві ноги. І хоча в другому стрибку під час приземлення мені не вистачило точності, я із завданням упорався. Це моя перша Олімпіада, тому я задоволений результатом. Медаль присвячую всій нашій команді, адже вона — справді сильна!