Рік, що минає, був для працівників Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи насиченим на події й заходи. З їхнім досвідом роботи могли ознайомитися, запозичити його колеги з усієї країни. Адже працювали в межах всеукраїнського семінару директорів дитячих книгозбірень. Його учасники побували в музеях національної іграшки при бібліотеці-філії №5 для дітей, «Літературне Тернопілля» й «Коронація слова» на базі відповідно другої й четвертої дитячих бібліотек обласного центру. Такі заклади їх зацікавили. Тож від гостей звучали запитання про результативність функціонування музеїв у книгозбірнях, проведення екскурсій. Успіхи в цій справі дають змогу мати додаткове фінансування, яке бібліотеки можуть витрачати на власні нагальні потреби.

Тернопільський міський голова Сергій Надал вручає сертифікат про встановлення рекорду «Найбільша колекція мистецьких книжок — артбуків» директорці міської централізованої бібліотечної системи Світлані Козелко

Заходи на всі смаки

Такі музеї стали інтерактивними центрами, де дбають про найрізноманітніші заходи. Скажімо, в музеї національної іграшки, який у бібліотеці-філії №5 для дітей відкрили шість років тому, на екскурсіях хлопчикам і дівчаткам розповідають про історію виникнення української ляльки, передовсім ляльки-мотанки, народних забавок. Діти мають змогу долучитися до практичних занять, адже завжди тут проводять цікаві креативні майстер-класи. Тож серед музейних експонатів можна побачити творіння рук не лише знаних народних умільців, а й початківців.

А ось бібліотека-музей «Літературне Тернопілля» діє вже сім років. Тут зібрали всю письменницьку історію та творчість під одним дахом, заклад став втіленням літературного процесу в краї. Експонати ведуть розповідь з нашої славної давнини — від Кирила й Мефодія, які створили абетку, «Руської правди» Ярослава Мудрого, «Повчання дітям» Володимира Мономаха, «Повісті минулих літ», де згадано теперішній райцентр Теребовлю, інші населені пункти області. Відтворили етапи діяльності теперішньої Національної спілки письменників України, виставили матеріали про шістдесятників, лауреатів різних премій. Подбали і про збірну кімнату українського письменника минулих років.

П’ята міська дитяча бібліо тека стала своєрідною барвистою країною, де хлопчикам і дівчаткам можна багато читати, навіть мріяти чи реалізовувати себе. Тут потурбувалися, аби приміщення було казково розмальоване, оформлене. Учасники всеукраїнського семінару були приємно вражені, як і роботою восьмої бібліо теки для дорослих та четвертої дитячої, що зуміли виграти та втілювати громадський проєкт з інклюзії «Можливості — обмежені, здібності — безмежні».

Оксана Лехіцька, провідна бібліотекарка бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля», ознайомлює зі сторінками одного з артбуків, створеного у книгозбірні. Фото автора

У ногу з часом

Цього року тернопільські бібліотекарі організували масштабний всеукраїнський захід «Бібліофест». Такий фестиваль відбувся цьогорічного вересня вже вдев’яте. Упродовж трьох днів всі книгозбірні обласного центру стали місцем проведення найрізноманітніших подій, яких у сукупності відбулося аж 64.

Згадаємо одну. Ідеться про те, що отримали сертифікати відразу від Націо нального реєстру рекордів України та Тернопільського реєстру рекордів у номінації «Найбільша колекція мистецьких книг — артбуків». Уже 69 таких унікальних книжок створили-виготовили бібліотекарі Тернополя. Це ще одна фішка їхньої творчої діяльності. Форми артбуків вони обирають найрізноманітніші, як і використовують задля цього різні техніки виконання, матеріали. Скажімо, оригінальна книжка «На струнах Кобзаревої душі» зовні — старовинний музичний інструмент кобза, усередині — 20 сторінок народного старання і творчості. Є також такі книжки у формі бандури, скрині, колиски. Цьогоріч на День міста одну з таких мистецьких книжок репрезентували у вигляді Старого замку. На «Бібліофесті» представили серію артбуків «Тернопіль на кінокарті України».

Директорка Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи Світлана Козелко каже, що книгозбірні обласного центру виграли мініпроєкт тематичного напряму «Спадщина» у програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна — 2014—2020. Співпрацюють із бібліотечною спільнотою польського міста Сувалки Підляського воєводства.

Нинішній рік для тернопільських бібліотекарів був насиченим розмаїтими тренінгами, семінарами, вебінарами, форумами, навчалися й у літній школі медіаграмотності. Втілювали проєкт «Бібліотуризм». Його започаткували 2017 року. За словами Світлани Козелко, ця ініціатива передбачає професійний обмін досвідом, ознайомлення з роботою бібліотек інших областей і водночас огляд історичних, архітектурних принад конкретного міста. Цьогоріч тернополяни в межах цього проєкту відвідали Мукачево, Ужгород, Івано-Франківськ, приймали вдома колег зі столиці та Хмельницького.

«Це корисно для професії, роботи і приємно для душі», — констатує директорка Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи.

Серед важливих цьогорічних подій Світлана Козелко називає конференцію Української бібліотечної асоціації, гасло якої «Інша бібліотека — вийти за межі». Працівники книгозбірень міста всю діяльність спрямовують на те, щоб виходити за межі традиційної, заяложеної чи ще радянської організації праці.

У планах на наступний рік — подбати про створення електронного каталога. Тож попросили міську владу підтримати у впровадженні цього проєкту й надати кошти на придбання програмного забезпечення, щоб іти в ногу з часом.