СОЦІУМ

Як людям з особливими потребами знайти спільну мову з роботодавцем

Усі ми час від часу стикаємося з проблемою пошуку роботи. Проте якщо звичайному українцю працевлаштуватися складно, то людям з особливими потребами зробити це ще складніше. Адже обираючи роботу, вони повинні звертати увагу і на такі значущі речі, як наявність пандуса в офісному приміщенні та дорогу до роботи. 

Однак, якщо уважно пошукати, робота для таких людей є. Приміром, від початку року підприємствами Києва було надано майже 102 тис. вакансій, з них понад 3,3 тис. розраховані на працевлаштування людей з інвалідністю. На початок жовтня у Київському міському центрі зайнятості налічувалося 15 тис. актуальних вакансій, з яких 700 розраховано для людей з інвалідністю. Не залишаються осторонь і фахівці центрів зайнятості, що допомагають дібрати роботу з урахуванням особливих потреб людини.

Так, протягом січня–вересня 2011 року за сприяння міської служби зайнятості роботу знайшла 101 людина з вадами здоров’я. З них дев’ятеро осіб працевлаштувалися на дотаційні місця, а десятеро отримали одноразову виплату допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності.

Інвалідність не перешкода професіоналізму. Фото Укрінформу   

Перед тим, як іти на співбесіду, фахівці радять розібратися в собі, зокрема з’ясувати, які професійні сторони претендента є сильними, а які – слабкими.

Приміром, керівник проекту «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості» Олена Іванова розповідає, що в рамках проекту була розроблена методологія надання центрами зайнятості соціальних послуг людям з особливими потребами. Основна думка методології – індивідуальний підхід до клієнта. У роботі з новою методологією фахівці дійшли висновку, що претенденту потрібно продемонструвати свої професійні переваги над іншими. Однак замовчувати обмеження, які виникли внаслідок інвалідності, теж не слід. Натомість варто розповісти роботодавцеві, як їх можна компенсувати. Можна також підказати роботодавцю, що саме необхідно для ефективної роботи людини з інвалідністю на конкретній посаді. Вкрай важливо донести до роботодавця бажання претендента на вакансію ефективно працювати. Необхідно розуміти, що перша робота не завжди є високооплачуваною, проте з чогось потрібно починати.

Деякі поради розробили фахівці проекту і для роботодавців, яким радять насамперед зрозуміти, що особливість потреб не завжди означає применшення можливостей працівника з інвалідністю. А працедавцю доцільно особисто розпитати людину про стан її здоров’я чи обмеження, а не робити помилкові припущення. Таку розмову слід мотивувати тим, що ця інформація важлива для розуміння, яку роботу працівник може виконувати якнайкраще, аби забезпечити йому відповідні умови на робочому місці чи надати необхідну допомогу при погіршенні стану здоров’я.

Звісно, потрібно визначити, в чому саме полягають обмеження для конкретної людини, які проблемні ситуації можуть виникати внаслідок захворювання, що спричинило інвалідність, хто з колективу має знати про ці труднощі.