СПОРТ

Національна збірна України вирушила на ХVІІ зимові Дефлімпійські ігри до Словаччини

Катя Єрошкіна, яка народилася у селі Бобрик Броварського району Київської області, ще не ходила до школи, коли наші спортсмени у березні 1999-го дебютували на Олімпійських іграх глухих у швейцарському Давосі. Дванадцять років потому кандидат у майстри спорту з лижних гонок Катерина Єрошкіна стала наймолодшою учасницею у складі української команди, яку вчора Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Національний комітет спорту інвалідів та Спортивна федерація глухих України в урочистій обстановці провели на ХVІІ зимові Дефлімпійські ігри.

Якого рівня ці змагання, напевне, розповість сімнадцятирічній дебютантці один з найдосвідченіших наших атлетів. Степан Куриляк з Тернопільщини брав участь в індивідуальних лижних гонках ще на трасах популярного центру зимових видів спорту в Давосі. На Іграх-2003 у Швеції та під час останніх олімпійських стартів в американському Солт-Лейк-Сіті чемпіон України серед спортсменів з вадами слуху двічі піднімався на п'єдестал пошани - в естафеті три по десять кілометрів. Його наставниця, заслужений тренер країни Галина Глазко впевнена, що повторити цей успіх 28-річному майстру спорту міжнародного класу до снаги і в Словаччині.

ХVІІ зимові Ігри пройдуть з 18 по 26 лютого на спортивних аренах у Високих Татрах. Участь у цих змаганнях візьмуть близько 450 спортсменів більш ніж з двадцяти країн світу. Лижні гонки і сноуборд, хокей, керлінг і гірськолижний спорт - ось дисципліни, в яких розігруватимуться нагороди Дефлімпійських ігор. Також на словацьких трасах вперше будуть представлені показові змагання з біатлону та шорт-треку, які планують найближчим часом включити до програми зимових Ігор.

Чотири роки тому в США спортсмени збірної України завоювали чотири срібні та три бронзові нагороди, посівши у загальнокомандному заліку п'яте місце. Нинішньої зими вперше за олімпійські нагороди змагатимуться наші майстри гірськолижного спорту - 25-річний киянин Андрій Єзловецький та 30-річний Володимир Левков з Київської області. Вони братимуть участь у змаганнях зі слалому та слалому-гіганту.

З напутніми словами під час церемонії проводів до наших дефлімпійців звернулися голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін, президент НОК України Сергій Бубка, народний депутат України, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич, президент федерації глухих України Леонід Каліцький. Вони побажали нашим атлетам вдалих стартів і яскравих перемог на олімпійських трасах.

СКЛАД ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

Лижні гонки. Жінки: Марина Кулеш, Анастасія Лаврик (обидві -Київ), Аліса Вишняк, Катерина Єрошкіна (обидві - Київська область).

Чоловіки: Андрій Андріїшин, Степан Куриляк (обидва -Тернопільська область), Володимир Вишняк (Київ), Сергій Гриценко, Денис Сердюк (Сумська область), Павло Мандзюк (Київська область).

Гірськолижний спорт. Андрій Єзловецький (Київ), Володимир Левков (Київська область).