ТЕХНОЛОГІЯ 

Прямий посів, зберігаючи грунтові вологу і ресурси, мінімізує ризики погодних умов, а також економить гроші аграріїв

Пилові бурі в Криму в лютому цього року переконливо довели: агропідприємства, які обробляють землю перед сівбою, втрачають не лише родючий шар грунту, що його здуває вітер, а й гроші інвестора (на насіння, добрива, оранку, дискування і культивацію). Як показав досвід «Агро-союзу», уникнути невиправданих витрат дає змогу технологія прямого посіву без попередніх операцій з підготовки грунту. 

Впровадження технології прямого посіву дає змогу:

Збільшити прибуток підприємства. Як свідчить досвід «Агро-Союзу», внаслідок її використання урожаї зросли з 24 до 57 ц/га, а на полях, де технологію застосовують понад 5 років, — до 90 ц/га, що вельми пристойно для степової зони України.

Директор Едуард Романьков проводить навчання для персоналу клієнта. Фото з архіву ТОВ «Агро-Союз Проекти»

Зменшити інвестиції на закупівлю техніки. Адже за цієї технології використовується значно менша кількість агрегатів. Заміна технічної системи дасть змогу оптимально використовувати агрегати з найбільшим ефектом.

Скоротити витрати на запчастини і паливно-мастильні матеріали. За традиційної технології витрачається від 70 до 90 літрів паливно-мастильних матеріалів на гектар, а за прямого посіву на таких самих площах — 24 л/га на рік. Загальновідомо, що обсяг використання паливно-мастильних матеріалів — це один з основних показників використання техніки у полях.

Під час впровадження технології за рахунок зменшення операцій під час посіву економимо кошти. Крім того, прямий посів, зберігаючи грунтову вологу і грунтові ресурси, мінімізує ризики погодних умов. Тобто технологія за зниження кліматичних ризиків забезпечує отримання стабільних урожаїв.

Цього можна досягти шляхом комплексного впровадження технології та залучення досвідчених консультантів на всі ключові технологічні операції. Вони супроводять технологів підприємства-замовника на всьому шляху переходу на нову технологію. Так перехід може бути значно полегшено завдяки співпраці з досвідченими спеціалістами-технологами ТОВ «Агро-Союз Проекти».

Підприємство має 15-річний успішний досвід з впровадження технології прямого посіву в модельному агрокультурному господарстві Холдингу «Агро-Союз»: село Майське Синельниківського району Дніпропетровської області і на підприємствах замовників в Україні, Росії, Молдові, Казахстані.

Наталя Скоробогата, начальник відділу розробки та реалізації проектів з рослинництва, проводить навчання для персоналу клієнта.

Роботи з переходу на технологію прямого посіву складаються з кількох етапів. Перший: розуміння ситуації «як є», іншими словами, на якому етапі і в якому стані перебуває підприємство-замовник, яка в нього технічна система, логістика тощо. Тобто насамперед проводиться діагностика підприємства. За її результатами можна визначити приховані можливості та резерви підприємства, реалізація яких надає можливість поліпшити ефективність агробізнесу навіть без додаткових вкладень і намітити шляхи переходу на нову технологію.

Наступний етап: розробка технолого-економічної моделі й реструктуризації технологічної системи. Після розробки нової моделі ведення рослинництва керівництво підприємства-замовника отримає можливість порівняти економічні показники ефективності технології прямого посіву з тими, що існують. Порівняння, як правило, завжди на користь прямого посіву. Обов’язково створюється детальний план переходу на нову технологію.

Третій етап: технологічний супровід посіву, внесення добрив, хімзахисту і збирання культур. За результатами діагностики та розробки моделі у фахівців підприємства-замовника вже з’явиться розуміння особливостей технології. Більше того, вони можуть навіть спробувати її впровадити. Однак історії підприємств, які переходили на прямий посів самостійно, свідчать, що для успішної реалізації проекту все-таки потрібен супровід фахівців з досвідом роботи. Бо у період виконання польових робіт виникають нюанси, які неможливо описати під час моделювання. Рекомендації експертів-технологів дають змогу уникнути непотрібних помилок і невиправданих ризиків перехідного періоду. Крім того, присутність консультантів вселяє в інвесторів і керівництво підприємства-замовника впевненість в успіху. Ще одна важлива обставина: під час реалізації проекту та його супроводу триває передача досвіду шляхом проведення комплексу навчання персоналу, який є на підприємстві. Таке навчання вкрай потрібне, адже коли проект вийде на заплановану потужність і послуги консультантів не будуть потрібні, персонал має й надалі ефективно працювати, але вже самостійно.

Звертайтеся до нас! Ми створили успішний бізнес для себе — і готові допомогти вам!

Заступник директора ТОВ «Агро-Союз Проекти» Анатолій Гонтар

Тел. моб. +38-050-458-03-73

Факс: +38-05663-5-33-22

ел. пошта: info_4@agro.dp.uа