Михайло КОЛЯДІН,
генеральний консул України в Тюмені

У Єкатеринбурзі завершився перший Уральський форум російсько-українського співробітництва. В рамках заходу були представлені експозиції 70 провідних підприємств Уралу, а також промислових регіонів України. Вперше до Росії прибула велика представницька делегація керівників вітчизняних областей, представників бізнесу. За словами міністра регіонального розвитку та будівництва Володимира Яцуби, у відносинах наших країн останнім часом помітні позитивні зміни. Великою мірою це заслуга президентів України та Росії. Один із ключових напрямків нашої співпраці - децентралізація торговельно-економічних відносин між регіонами, які краще "розуміють" один одного.

Сьогодні вихідці з України, переселення яких відбувалося чотирма хвилями, задіяні на видобутку нафти і газу, освоюють підземні надра у геологічних експедиціях на Ямалі, а на території Тюменської області є спільні російсько-українські підприємства. Тож відносини двох сторін обов'язково розвиватимуться. Як наголошували у своїх виступах учасники форуму, аби на те була політична воля. Про торговельно-економічне співробітництво та про життя-буття українців на теренах Сибіру наш кореспондент попросив розповісти Генерального консула України в Тюмені Михайла КОЛЯДІНА.

Багатство Росії Сибіром приростає

 - Україна і Росія вийшли нині на новий етап розвитку, про що свідчить подвоєння сум товарообороту, активізація зусиль щодо реалізації спільних проектів, а також велелюдний промисловий форум у Єкатеринбурзі. А як це відбувається на рівні регіонів двох держав?

- Передусім хотів би нагадати слова видатного російського вченого Михайла Ломоносова: багатство Росії Сибіром приростати буде. Тут зосереджена практично вся таблиця хімічних елементів Менделєєва. Недарма на федеральному рівні Росії прийнята нещодавно програма "Урал промисловий - Урал Полярний". Якщо подивитися на карту, то побачимо, що фактично вся територія центрального Уралу вже освоєна, тому потрібно рухатися на Північ. А це грандіозні інвестиційні проекти, зокрема щодо будівництва залізничної та автомобільної магістралей.

Тож мені приємно відзначити, що за останні півроку значно активізувалася співпраця між суб'єктами й містами Росії та областями України. Взагалі відносини з Росією стали динамічнішими та відкритішими. Ось під час зустрічі зі мною новий губернатор Ямало-Ненецького автономного округу висловив зацікавлення в активізації співпраці з керівництвом міста Севастополь, на рейді якого в Чорному морі стоїть військовий корабель "Ямал". На День флоту Росії нам вдалося організувати відповідний візит, намітити конкретний план співробітництва. Вирішено також питання про відкриття у Севастополі представництва округу.

- Більшість із наших співвітчизників, заробивши так звану "північну" пенсію, мріють повернутися в Україну. Але ж, наскільки мені відомо, ще й досі між двома державами відсутня відповідна пенсійна угода...

- Так, на жаль, такого документа ще немає. Тож, повернувшись в Україну, наші співвітчизники пенсійного віку втрачають можливість отримувати зароблене, а це добряче б'є по кишені. Якщо говорити про середній розмір пенсії, то він досить умовний: суми коливаються в еквіваленті від 500 до 50000 американських доларів. Але тим, хто прагне повернутися в Україну, варто враховувати і фактор здоров'я. За спостереженнями медиків, організм людей, котрі тривалий час пропрацювали в умовах суворого сибірського клімату, вже адаптувався до екстремальних умов проживання, тож повернення до теплого українського клімату нерідко виявляється згубним.

Консульський округ завбільшки з чотири України

- Що найважче у консульській роботі?

- Щоб ваші читачі зрозуміли характер нашої роботи, варто вдатися трохи до географії. Консульський округ нашого консульства в Тюмені охоплює територію, площа якої 2 млн 470 тис. квадратних кілометрів. Це практично рівнозначно чотирьом територіям України. Поглянувши на карту, можна побачити, що цей консульський округ є одним із найбільших у дипломатичному світі.

На його території проживає понад 25 мільйонів громадян, з яких, за офіційною статистикою, 1 мільйон 28 тисяч становлять українці. Але вихідці з України (значна частина наших земляків проживає переважно у нафтогазодобувних місцях - Ямало-Ненецькому і Ханти-Мансійському автономних округах, а також Свердловській, Омській, Курганській і Новосибірській областях) впевнені, що цю цифру можна сміливо помножити ще, щонайменше, на п'ять. Попри різні хвилі, що закидали наших земляків на освоєння природних багатств Сибіру, починаючи ще з часів старообрядників та Столипінської реформи, українська громада нині лишається однією з найорганізованіших у світі, об'єднаною, як писав поет, чуттям єдиної родини. На теренах нашого консульського округу налічується 25 громадських об'єднань українців.

- Висока зарплата ще й нині приваблює громадян України на нафтогазодобувні підприємства?

- Це питання було актуальним десь до 2006 року, коли проблем із працевлаштуванням іноземних громадян практично не виникало. Але потім були запроваджені квоти, роботодавцям довелося робити певні грошові відрахування. Скажімо, якщо до 2009 року Полярна геофізична експедиція, яку очолює уродженець дніпропетровського Новомосковська Валерій Циганенко, мала в середньому квоту на прийом на роботу 330 чоловік, то в минулому році її урізали вже до 15 працівників. Після його звернення до Генконсульства нам вдалося за допомогою обласної міграційної служби дещо послабити ці вимоги. Але люди шукають й інші обхідні шляхи. Зокрема, використовують пункт відповідної угоди між Росією та Україною, згідно з яким громадяни двох держав можуть перебувати до 90 днів без реєстрації на території тої чи тої країни. Вони влаштовуються на роботу, працюють три місяці, перетинають кордон і знову повертаються.

- Які питання найбільше хвилюють вихідців з України?

- Йдеться передусім про вихід з громадянства України, оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон, а також подовження дії їхніх термінів, внесення даних про дітей, видача посвідчень на повернення в Україну (у разі втрати документів) тощо. Багато звернень розглядається консулами від громадян України, які відбувають покарання, заарештовані або затримані на території округу. Засуджені звертаються до нас з клопотанням про надання правових консультацій, переведення їх для подальшого відбування покарання в Україну.

До речі, ось уже протягом тривалого часу розглядається питання про зміну консульської прописки з тюменської на єкатеринбурзьку. (Між іншим, у цьому потужному промисловому центрі Росії розміщено 18 дипломатичних представництв). Адже, скажімо, з Ямало-Ненецького автономного округу добратися українцям до Єкатеринбурга значно ближче і простіше, ніж до Тюмені.

А поки що, беручи до уваги значні відстані, які треба здолати нашим землякам для відвідання Генконсульства, а також суворий клімат, багато проблемних питань намагаємося вирішувати телефоном та поштою. Загалом щорічно на нашу адресу надходить близько 10 тисяч листів. Намагаємося уникати бюрократизму в роботі, адже за кожним зверненням -людські долі.

ДОСЬЄ "УК"

Михайло КОЛЯДІН. Народився 22 листопада 1948 року в м. Байконур (Казахстан). За фахом - економіст. Працював в органах виконавчої та законодавчої влади. З 2008 року - Генеральний консул України в Тюмені.

КОМЕНТАР

Міжрегіональну співпрацю необхідно підсилити

Володимир ЯЦУБА, міністр регіонального розвитку та будівництва України:

- Міжрегіональне співробітництво між Україною і Росією - можливість залучити суб'єкти господарювання до пошуку партнерів і розвитку свого бізнесу на базі укладених між регіонами двох країн відповідних договорів за підтримки регіональних адміністрацій. Саме на цьому рівні формується система промислової кооперації, успішно діють інструменти залучення інвестицій. На сьогодні між регіонами і прикордонними областями України і РФ підписано понад 300 договірних документів. Водночас більшість з них мають декларативний характер і потребують актуалізації, а також розробки механізмів для їх реалізації. Існує цілком об'єктивна потреба в їх конкретизації з урахуванням значних перспектив для співпраці у сфері екології, будівництва, туризму. Міжрегіональне співробітництво зміцнює і гуманітарні контакти. Я хочу наголосити на необхідності відродити проведення Днів культури регіонів в наших країнах.

 

Анатолій КІНАХ, президент Українського союзу промисловців і підприємців:

- Нашим державам, які історично взаємозалежні з ресурсної та технологічної точки зору, необхідно розвивати міжрегіональні коопераційні зв'язки, максимально використовувати внутрішні ринки один одного, насамперед задля того, щоб не потрапляти у залежність від кон'юнктури ринків третіх країн. Дієвими формами економічної взаємодії на цьому шляху може слугувати формування потужних фінансово-промислових груп та вертикально інтегрованих компаній у таких напрямах як титаново-магнієва, нафтогазова сфери, виробництво спецтехніки, оборонно-промисловий комплекс, переробна промисловість тощо.

Доцільно створити Уральсько-український торговий дім, діяльність якого сприятиме налагодженню відносин українських ділових кіл з партнерами індустріально-промислового комплексу Уральського регіону, котрий є одним з найпотужніших у Росії. Встановлення прямих зв'язків між територіальними структурами Росії та України стане одним із істотних методів підвищення ефективності економічного співробітництва обох держав.

Натомість членство в СОТ, євроінтеграційні прагнення України не мають погіршувати відносини з нашим стратегічним партнером - Росією. Нам необхідно формувати сприятливі взаємовигідні умови присутності українського й російського бізнесу на ринках обох країн. Саме цьому сприятиме Координаційна рада російсько-українського міжрегіонального економічного співробітництва, договір про створення якої ми підписали з Російським союзом промисловців і підприємців.