Нам знову пропонують щасливі виграші. І хоч як дивно, українці в це вірять. Переконувати їх, що то черговий лохотрон, — справа марна. А спритним ділкам довірливість громадян лише на руку. Перед Новим роком вони наполегливо шукають тих, кого легко можна ввести в оману. Уявіть собі, їхні сподівання, що хтось проковтне наживку, справджуються. Якщо у великих містах аферистів давно «вирахували», то у селах все ще знаходяться люди, які реально вірять SMS-кам чи листівкам. Мовляв, заслужили на дорогі виграші. У такому разі ще більше дивує наївність громадян. Причому вони добре знають: участі в жодних акціях не брали, тож за які такі заслуги подарунки? Закінчується акція, звісно, у всіх однаково — втратою грошей і глибоким розчаруванням.

Про низку шахрайських прийомів нагадав нещодавно телефонний дзвінок родички з глибинки: «Чи є в Києві така-то вулиця? Не знаєш? Шкода, адже звідти надійшло повідомлення, що ми виграли автомобіль і його треба забрати, заплативши певну суму грошей». Переконую, що кияни давно не вірять у такі байки. Проте відчула, на тому кінці дроту мене не слухають. Перед очима — така жадана й потрібна автівка. Для молодої людини — це мрія всього життя. Так хочеться отримати металевого друга майже безкоштовно! Подумки сімейство вже поспішало за кермо. На всяк випадок раджу: легких грошей не буває, їх краще заробляти.

Одна з читачок «УК» повідала, як кілька разів підряд виймала з поштової скриньки конверт із купоном «зітри та виграй». Треба було стерти золоту фарбу, знайти чотири яблука. Відтак з’являлася можливість безкоштовно отримувати вступний комплект з безліччю подарунків. Для цього пропонувалося ще заповнити купон і надіслати його на вказану в листівці адресу. А ще оплатити витрати на упаковку й пересилання — 16 грн 90 коп. Гроші начебто невеликі. Тому жінка «купилася» на таку послугу. А тепер не має спокою від набридливих кур’єрів, які і в двері ломляться, і по телефону турбують, нав’язуючи товар. А дехто з них навіть погрожує, мовляв, самі зробили замовлення. Маючи всі дані клієнта, зокрема й паспортні, їх можуть використати де завгодно.

А ось колезі поштою надійшло офіційне повідомлення про виграш квартири у Вишгороді вартістю 300 тисяч гривень. «Ви, мабуть, думали, що з вами такого ніколи не може статися, — надруковано на папірці, — але ця фантастична винагорода для вас. Зараз ми готуємося до вручення нашого головного призу — квартири. Тож нам залишилося тільки завершити процедуру і передати ключі від неї або грошову вартість її — 300 тис. грн. Для вас надзвичайно важливо негайно надати сертифікату законної сили і повернути його протягом 7 днів». До слова, у повідомленні йдеться, що квартиру вже виграли, а в сертифікаті, який має заповнити колега, — що вона лише хоче виграти й замовляє щонайменше одну одиницю товару.

Це означає, що потрібно купити набір різних предметів (потрібні вони чи ні?) — від рушника вартістю 209 грн до шампуню за 100 грн.

Далі великими літерами зазначено, що право на квартиру ви втратите, якщо не відповісте на це повідомлення. Уявляю, як багатьох підігріває бажання взятися за ручку, адже з різнокольорового буклета переконливо мерехтять прізвища переможців у різних номінаціях.

Хоча найперше, що має насторожити, — це те, що в листівці немає ні поштової адреси, ні телефонних номерів, а лише номер поштової скриньки. Тож колега сприйняла «подарунок» як новорічний жарт і викинула лохотрон щастя. А ось її 80-річна сусідка, виявляється, тижнем раніше отримала таке саме повідомлення. Каже, що заповнила сертифікат і тепер день і ніч чекає на виграш. Чи дочекається?