ФОРУМ

Президент узяв участь у роботі Міжнародного саміту з проблем захисту прав національних меншин «Досвід України для світу» 

В Україні створено всі умови для розвитку та утвердження самобутності всіх без винятку національних громад. На цьому наголосив Віктор Янукович у своєму виступі під час відкриття саміту.

Державна політика —  на висоті

Наша країна, підкреслив Президент, не лише гарантувала на законодавчому рівні права національних меншин, а й забезпечила відповідні умови для їх самоорганізації та етнокультурного відродження. У цьому контексті він нагадав, що наша держава приєдналася до всіх основних міжнародних документів у цій сфері. Йдеться, зокрема, про Рамкову конвенцію із захисту національних меншин і Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.

За словами Віктора Януковича, наша держава взяла на себе зобов’язання щодо всебічної, у тому числі фінансової, підтримки діяльності громадських організацій у збереженні та розвитку традиційних національних культур. «Сьогодні культурне розмаїття — це справжня цінність українського суспільства, запорука його єдності, перепона для поширення ксенофобії та екстремізму, які сьогодні стають дедалі тривожнішим явищем у різних частинах світу», — заявив глава держави.

Президент звернув увагу на те, що протягом останніх років в Україні суттєво вдосконалені механізми державної етнічної політики. Він додав, що продовжується робота над «Стратегією державної етнонаціональної політики», «Стратегією боротьби з дискримінацією в Україні», новою редакцією Закону «Про національні меншини», а також триває вдосконалення вітчизняного міграційного законодавства та його узгодження з європейськими та міжнародними стандартами.

Україна має добрі традиції мирного і гармонійного співжиття представників різних конфесій і національностей. Водночас у сфері міжнаціональних відносин нині постають виклики, які часом мають історичне коріння, іноді зумовлені більш загальними соціально-економічними чинниками, іноді є результатом політичних спекуляцій та провокацій. Серед них — проблема облаштування та соціально-культурної адаптації депортованих за національною ознакою.

«У парламенті пройшов перше читання відповідний законопроект, і ми продовжуємо вести діалог з кримськотатарською громадою та представниками інших етносів, що зазнали несправедливих репресій», — наголосив з цього приводу Віктор Янукович.

Утверджувати самобутність в Україні мають змогу всі національні громади. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Як зберегти злагоду

Говорячи про прояви ксенофобії, які час від часу фіксуються в Україні, незважаючи на загалом позитивну динаміку останніх років, Президент зазначив: найчастіше такі конфлікти мають локальний особистий характер.

«Але треба бути пильними, бо зростання міграційних потоків, поява радикальних ідеологій та політизація можуть у будь-який момент перетворити дрібний локальний конфлікт на серйозну небезпеку. Ми усвідомлюємо це й активно працюємо над недопущенням подібних сценаріїв», — наголосив глава держави.

Тому Україна послідовно здійснює політику, що спирається на принципи й цінності  беззастережного дотримання прав і свобод людини. Наш народ, підкреслив глава держави, є спільнотою, для якої повага до мови, культури, традицій, історичної пам’яті представників усіх етнічних меншин становить основу життєвого укладу.

Віктор Янукович назвав символічним і закономірним прийняття Україною форуму, який зібрав для обговорення сучасних викликів і загроз представників різних етносів та релігій, експертів, політиків тощо. Він нагадав: ще в червні 1992 року в нашій державі був ухвалений Закон «Про національні меншини в Україні», який став істотним внеском у міжнародну систему правового захисту прав людини у сфері міжнаціональних відносин.

«Усім громадянам нашої країни, незалежно від їх національної, етнічної, релігійної або мовної приналежності, було гарантовано однакові політичні, економічні, соціальні та культурні права», — зазначив глава держави.  Тому український досвід, на переконання Президента, важливий у сучасному світовому контексті, перш за все, як приклад мирного і стабільного розвитку міжнаціональних відносин, уникнення етнічних та конфесійних конфліктів у період становлення державності.

Президент наголосив, що міжконфесійний діалог в Україні продовжить свій розвиток. Адже досвід співіснування в діалозі різних віросповідань вироблявся в Україні протягом століть — останнім часом цьому значною мірою сприяла робота Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій. «Переконаний, що цей діалог лише поглиблюватиметься, і, як Президент України, я цьому максимально сприятиму», — сказав Віктор Янукович.

Глава держави також високо оцінив ідею проведення нинішнього міжнародного форуму як майданчика для обговорення сучасної проблематики міжнаціональних та міжконфесійних відносин у світі. «Надзвичайно важливо, що всі ми разом ведемо конструктивний діалог. Переконаний, що спільно ми зможемо зберегти мир і злагоду», — сказав Віктор Янукович. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»