ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Президент вимагає від керівництва уряду і регіонів активнішої участі в модернізації країни і належного інформаційного супроводу в суспільстві

Про серйозну розмову з міністрами, ініційовану главою держави, який нечасто з’являється на сьомому поверсі Будинку уряду, було відомо заздалегідь. Як і те, що над деякими з них нависла хмара президентського невдоволення і реальна можливість позбутися своїх портфелів.

За майже півтора року роботи уряду Миколи Азарова було зроблено таки чимало. Але цей період асоціюється не лише зі стабілізацією фінансово-економічної ситуації і зростанням ВВП. Головне, що непокоїть Президента, — неготовність виконавчої влади до здійснення реформ. Тож питання про дисципліну й компетентність виявилося саме на часі. Про це й ішлося у ході спільного розширеного засідання уряду і Комітету з економічних реформ за участю народних депутатів і голів облдержадміністрацій. 

 Президент - Прем'єру: людям потрібно краще роз'яснювати, що ми ніякі пільги скорочувати не збираємося.
Фото Андрія МОСІЄНКА

Пільги не скасують, а вдосконалять

Згадаймо, як з перших днів свого перебування при владі і Віктор Янукович, і Микола Азаров постійно говорили про неприпустимість зволікання з перетвореннями, що нове керівництво не має права втрачати ані хвилини на розкачку тощо. Нарешті прийшов час підбити підсумки роботи, наголосив Президент: «Сказати одне одному правду про те, що вдалося, а що — ні. Чого ми досягли, чому і на якому рівні гальмуються реформи».

У правильності шляху модернізації країни і перетворень у суспільстві Президент не сумнівається. Як і у тому, що цей шлях обіцяв бути доволі тернистим: одна хвиля світової економічної кризи поволі йшла на спад, а друга досі продовжує маячити перед Європою і Україною. Цьому питанню, до речі, Віктор Янукович пообіцяв незабаром присвятити ще одну грунтовну розмову з членами уряду і Комітету з економічних реформ. Поки що ж він сповістив про наміри оперативно створити спеціальну групу високого рівня для моніторингу ситуації на світових ринках, своєчасного виявлення ризиків і адекватного реагування на них.

Втім, паніки ніхто не нагнітає і нікого не лякає, запевнив Президент. Реформи ж бо робляться не заради самих реформ. Модернізація покликана захистити країну від наслідків кризи. І не просто захистити, а вказати шлях сталого економічного розвитку. З іншого боку, «зволікання з важливими реформами знижує їх підтримку, — підкреслив Віктор Янукович. — Бо люди чекають реальних результатів, а чують лише про наміри. Ця тенденція є реальною загрозою, бо відсутність підтримки наших дій може стати однією з причин дискредитації ідеї модернізації країни».

Президент не міг не відзначити й позитивні напрацювання у роботі уряду. Серед них — другий рік поспіль зростання економіки на рівні близько 5%, дохідної частини бюджету, промислового виробництва тощо. Всю цю динаміку слід не лише зберегти, а й прискорити у наступному році — таку мету поставив перед урядом глава держави.

При цьому громадяни повинні розуміти всі кроки влади. Скажімо, за роки незалежності прийнято стільки популістських законів, що на їх виконання забракне й п’яти поточних бюджетів країни. Попри це, сказав Президент, у наступному році соціальну допомогу окремим категоріям буде підвищено на 25%, тоді як приріст доходів бюджету заплановано на рівні 12%. І це рішення слід неодмінно виконувати.  

Останній приклад стихійних виступів «чорнобильців» свідчить, що уряд далеко не повною мірою попрацював над упорядкуванням пільг. «Треба людям роз’яснювати, що ми не збираємося ніякі пільги скорочувати! Ми будемо їх тільки вдосконалювати, — запевнив Віктор Янукович. — А це означає, що ми ставимо собі за мету підвищити рівень захисту незахищених верств населення».

От і наполягає Президент на активізації роз’яснювальної роботи з населенням. Приміром, чотири рази на рік зустрічатися з представниками громадських організацій і говорити людям правду, аби через необізнаність вони не «ламали парканів». Наша політика повинна бути «політикою назустріч людям», наголосив Віктор Янукович.

Можна було, наприклад, попередити виступи людей біля Верховної Ради? Глава держави переконаний: так. Тож недаремно ситуацію у цій сфері він вважає критичною. І того, хто не в змозі доносити свою точку зору до людей, Віктор Янукович попередив про серйозні висновки зі свого боку.  

На переконання Віктора Януковича, міністри, які не справляються з обов'язками, мають добровільно піти у відставку. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Президент вказав на недоліки

Якщо вже глава держави не відчуває, що механізми Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки дають реальні результати, люди цього не розуміють і поготів. На поточний рік було заплановано досягти фіскальної й монетарної стабільності, істотного полегшення підприємницької діяльності шляхом дерегуляції, розвитку агропромислового сектору, хвилі приватизації, реформування енергоринку, паливно-енергетичного комплексу, сфери охорони здоров’я. Виконання принаймні половини пунктів можна вважати незадовільним. Так, із 79 необхідних для здійснення реформ законів до Верховної Ради подано лише 39, а прийнято — 25. Ось це є показником виконавської дисципліни з боку уряду «і не витримує жодної критики».

А що заважало вчасно подати план заходів, спрямованих на поліпшення платіжного балансу і досягнення позитивного сальдо зовнішньої торгівлі? «Які об’єктивні труднощі у сфері підприємництва завадили уряду усунути численні дублювання документів, що подаються для одержання дозволів; забезпечити зміну підходів до здійснення державного нагляду з прямого контролю до профілактики й запобігання порушенням законодавства? — слушно звернувся Президент до похилених голів у залі.

Досить слабко відчувають полегшення й підприємці від задекларованої дерегуляції. Не працюють «єдині вікна», значним залишається тиск контролюючих органів. «Якщо єдина причина — це ліквідація Комітету з підприємництва, ми з главою уряду домовилися відновити його роботу, — погодився Віктор Янукович. — І давайте подивимось, що з цього вийде».

Крім того, деякі урядові акти і схвалені законопроекти, на його думку, суперечать програмі реформ, гальмують приватизацію, створення земельного кадастру. Президент закинув урядовцям і щодо досі не розроблених законопроектів про встановлення відповідальності посадових осіб контролюючих органів за недотримання ними процедур контролю та за збитки, завдані суб’єкту господарювання.

Реформи робляться не в кабінета

Не все гаразд із реалізацією Національних проектів, які покликані бути прикладом державно-приватного партнерства, а не підмінятися витрачанням виключно державних коштів. Йдеться, зокрема, про «Доступне житло» і «Нове життя». Останній має на меті відкриття мережі високотехнологічних перинатальних центрів. «Цей проект є показовим для оцінки ефективності роботи регіональних комітетів економічних реформ, —зазначив Президент. — Адже реформи відбуваються не у кабінетах, тим паче, київських, а насамперед в регіонах».

На поточний рік було заплановано відкрити вісім таких закладів. Натомість маємо таку картину: лише у Кіровограді, Харкові та Донецьку вони готові до прийому громадян. Житомирський і Дніпропетровський центри відкриють двері для пацієнтів у першій половині наступного року. 

«Із 57 законів, визначених Президентом та урядом як невідкладні, прийнято 50».
 
Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН
 
Загалом Президент піддав гострій критиці діяльність Міністерства охорони здоров’я і за реформування галузі, і за неналежне виконання поточних завдань, особливо щодо забезпечення регіонів вакцинами проти сухот. Він навіть був змушений вступити в претензійну полеміку з профільним міністром Олександром Аніщенком, коли той доповідав з урядової трибуни: «Чому ви все робите з-під палки?»…

До слова, це ж стосується і багатьох керівників місцевої влади, які досі працюють за застарілими планами розвитку територій. Приміром, у 14 регіонах немає стратегічних документів на період до 2015 року. «Якщо ви будете сидіти і чекати — дочекаєтеся, — суворо попередив підлеглих Віктор Янукович. Їх зобов’язано до кінця року розробити і представити пріоритети розвитку. Адже спільне партнерство центру і регіонів є своєрідним локомотивом реформ, який більше не має права буксувати.

Дерегуляцію ще не завершено

Цього разу традицію, коли після глави держави слово бере глава уряду, було порушено. І до мікрофону підійшов перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, який доповів про політику дерегуляції. Відповідно до законодавства, «єдине вікно» в дозвільних центрах має запрацювати з 1 січня 2012 року. Але він погодився, що підготовка до функціонування цієї системи відбувається вкрай по?вільно. Донедавна понад 60% регуляторних актів органів місцевого самоврядування порушували принципи партнерства між владою та бізнесом. 

«Необхідне осучаснення пенсій. Сьогодні пенсії ми сплачуємо по середній зарплаті 2006 року».
 
Віце-прем’єр-міністр -
міністр соціальної політики Сергій ТІГІПКО

 

У сфері дозвільної системи запроваджено «декларативний принцип». Суб’єкти господарювання набули право провадити 130 видів діяльності із 227, що вимагають одержання дозволу, на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази підприємства вимогам законодавства, повідомив перший віце-прем’єр-міністр.

У кожному районі та місті обласного значення створено дозвільний центр, в якому видача та переоформлення документів починає здійснюватися за принципом організаційної єдності. Нині їх уже 681, хоча цього й недостатньо. У сфері ліцензування скорочено майже на третину переліків видів діяльності, що підлягають ліцензуванню: на сьогодні їх 57 (проти 78), повідомив урядовець.  

Швидко — не значить якісно 

У виступах високопосадовці здебільшого акцентували увагу на досягненнях своїх відомств, планах на майбутнє і зовсім коротко говорили про недоліки та прорахунки. На цьому тлі вирізнялася доповідь першого заступника Глави Адміністрації Президента Ірини Акімової, яка по-поличках розклала проблеми, що завадили оптимальному впровадженню реформ.

Передусім вони стосуються неналежної законодавчої підтримки перетворень. Деякі закони не працюють через відсутність відповідних підзаконних актів, а при впровадженні деяких реформ відсутні базові закони. Крім того, гальмує процес реформування низька виконавча дисципліна. За словами Ірини Акімової, після останнього засідання Комітету з економічних реформ чиновники почали приносити необхідні для перетворень документи пачками. Проте, часто-густо, більшість цих законопроектів та інших нормативно-правових актів невисокої якості. «Нам потрібен серйозний підхід, а не кавалерійська атака. Через сирі документи, деякі з них навіть не пройшли експертизи у Мін’юсті,  реформи якісно не змінюють життя країни та людей», — наголосила Ірина Акімова.

Має стати кращою й організація засідань комітетів з економічних реформ на регіональному рівні. За словами посадовця АП, при деяких облдержадміністраціях такі засідання взагалі не проводилися.

У підсумку Ірина Акімова зазначила, що для успішного виконання завдань з реформування необхідно зосередитися на якісній підготовці базових законів, наповнити кожну реформу конкретним змістом, організувати потужний інформаційний супровід соціально-економічним змінам, усунути неузгодженість та слабку координацію дій між міністерствами і відомствами.

Догани уряд не прикрашають

Конкретніше та критичніше з приводу діяльності деяких міністрів та посадовців висловився Микола Азаров. «Хочу особливо акцентувати увагу керівників міністерств і відомств на тому, що проведення реформ — це не тільки і не стільки розробка законів і нормативних актів, а, головним чином, щоденна копітка робота над їх упровадженням у життя. Якраз тут у нас ситуація склалася не найкращим чином», — розпочав розбір польотів глава уряду. 

«Дефіцит державного бюджету за 10 місяців поточного року становив 11,9 млрд грн, що майже у п`ять разів менше відповідного періоду минулого року».
 
Міністр фінансів Федір ЯРОШЕНКО
 

 

Першим прочухана отримало Міністерство юстиції. За словами Миколи Азарова, 14 серпня цього року в силу вступила норма закону, яка дає можливість підприємцям зареєструватися за допомогою електронної пошти. На середину жовтня за цією процедурою надійшло лише 11 заявок, а зареєстровано було тільки одного підприємця.  «У чому ж причина? Відсутність в Україні єдиних форматів електронного цифрового підпису. А чому їх немає? Та тому, що Мін’юст ще в травні відмінив наказ про формат підписів і не запропонував нічого взамін», — зазначив Прем’єр-міністр.

Наступний на черзі — Мінрегіонбуд. Микола Азаров нагадав, що схвалив усі необхідні рішення для впровадження закону про регулювання містобудівної діяльності. Проте пройшов майже рік, а керівники регіонів та органи місцевого самоврядування не спромоглися привести власні нормативні акти у відповідність до закону. «Внаслідок такої бездіяльності позитивний закон не дає помітних результатів. А де ж активна позиція Мінрегіонбуду, міністра Близнюка? Саме його міністерство повинно бути локомотивом цієї реформи, прибрати будь-які перешкоди для розвитку будівельної галузі, на яку ми хочемо спертися для подолання кризи», — наголосив глава уряду.

Він також нагадав профільному міністру, що опалювальний сезон невчасно розпочався у кількох областях, та повідомив про численні скарги про відсутність тепла, з якими громадяни з усієї України звертаються і донині: «І це при тому, що ви, Анатолію Близнюк, доповідаєте уряду про 100% готовність до опалювального сезону». У цьому контексті Прем’єр поставив вимогу міністрам і всім керівникам регіонів особисто до кінця тижня розібратися з усіма скаргами, а також вирішити питання з розрахунками за енергоносії. «Попереджаю найбільших боржників: Дніпропетровську, Донецьку, Закарпатську, Івано-Франківську, Луганську, Харківську області, АР Крим і Севастополь, що у вас на це є максимум місяць», — сказав Микола Азаров. 

«За угодою зі Світовим банком створення електронного кадастру земель завершиться до 1 липня 2012 року, з 1 січня 2013 року він працюватиме».
 
Міністр аграрної політики
і продовольства Микола ПРИСЯЖНЮК     

Підтримав Прем’єр критичну позицію Президента щодо роботи МОЗ. За його словами, незадовільну роботу цього міністерства на собі відчуває кожна людина. Особливо хворобливо населення сприймає закриття лікарень і амбулаторій без врахування думки людей та узгодження з громадами. Не оминув глава уряду питання забезпечення медичних установ вакцинами. «Рік закінчується, а в лікарнях та амбулаторіях немає у потрібній кількості вакцин, ліків, медикаментів. Російська вакцина проти туберкульозу досі проходить контроль якості. Тим часом данської гуманітарної вакцини вистачить максимум на 2 місяці. До речі, Олександре Володимировичу (Аніщенко), 5 місяців — достатній термін перебування на посаді, аби в своїй сфері навести лад. Дожилися до того, що Президент був змушений публічно оголосити догану члену уряду. Це взагалі для Кабінету Міністрів надзвичайна подія!» — заявив Микола Азаров.

Амбіції залиште при собі

Багато тривожних сигналів надходить про роботу Міноборони. Микола Азаров констатував, що ситуація в армії жодним чином не поліпшилася: житло для військових не будується, оборонне замовлення не виконується. «Міністр всю енергію витрачає на скандали: то тендери зриває, то не може налагодити постачання харчів для солдатів, то з’ясовує з начальником Генштабу, хто головніший. Я дуже шкодую, що ви не зробили висновки з тієї критики, яка на вашу адресу звучала рік тому на засіданні РНБО», — звернувся Прем’єр до Михайла Єжеля.

Є скарги і на роботу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Як заявив Микола Азаров, профільний міністр не вміє і не бажає налагодити діалог з ректорами вишів і студентством, часто-густо підмінює роботу із забезпечення підручниками, шкільними автобусами, підготовки  навчальних закладів до зими показухою. «Потрібно, Дмитре Володимировичу (Табачник), припинити такі ігри та реально зайнятися справами», — попередив глава уряду. 

«У нас 10% зростання видобутку вугілля цього року, і така сама тенденція планується наступного року».
 
Міністр енергетики
і вугільної промисловості Юрій БОЙКО 

 

Критично сприйняв Прем’єр доповідь голови Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва. Зокрема глава уряду нагадав, що 400 млн дол. інвестицій не є заслугою Держагентства — це китайські інвестиції, про які Президент домовився ще рік тому. До того ж, за словами Миколи Азарова, з 30-ти заходів Національного плану Держагентство виконало лише сім. Пробуксовує у відомстві й розробка проекту закону «Про національні проекти».

Свою пайку критики отримали керівники кількох облдержадміністрацій.  Так, голова Херсонської ОДА Микола Костяк отримав зауваження від глави уряду за те, що в області взагалі не вирішується питання утилізації понад 1 тис. тонн  пестицидів та отрутохімікатів, які там накопичилися. Абсолютно нічого не робиться на виконання урядового рішення про будівництво складів та холодильників оптового ринку з продажу сільгосппродукції.

Дуже погані, як заявив Микола Азаров, справи у Львівській області. За 9 місяців цього року обсяги будівництва тут збільшилися лише на 0,9%, що, на думку глави уряду, є провалом розвитку будівельного комплексу. До того ж з початку року тут  збільшилася заборгованість із зарплатні, в той час коли в більшості інших областей — зворотна тенденція. Ці проблеми, за словами Прем’єра, є результатом істотних недоліків у роботі голови ОДА Михайла Цимбалюка.

Крім того, через деякі проблеми незадовільною визнано роботу керівництва Миколаївської ОДА та вкрай незадовільною — керівництва Запорізької ОДА.

«Ми з вами, шановні колеги, терпляче працювали, але вже підійшли до межі, де ваші амбіції, пошук виправдань замість пошуку способів змінити ситуацію шкодять насамперед людям. Обурення, яке люди висловлюють щодо роботи різних органів влади, — це момент істини», — окреслив ситуацію Микола Азаров.

А от Президент у підсумковому слові висловився конкретніше. «Наша розмова не залишиться просто так — до кінця року, у 20 числах грудня, ми ще раз проведемо моніторинг і подивимось, хто з якою швидкістю і якістю підходить до своєї роботи. Не повинен Прем’єр-міністр ходити з палкою і «бити по голові», — як відрубав глава держави. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питань справляння збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження (проект Закону);

Про  внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 269 (щодо Порядку зарахування та використання коштів, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом або органами праці та соціального захисту населення установам (закладам), де особи перебувають на повному державному утриманні) (постанова Кабінету Міністрів);

Деякі питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва (придбання) житла для інвалідів по зору і слуху, які перебувають на квартирному обліку на підприємствах Українського товариства сліпих і Українського товариства глухих (постанова Кабінету Міністрів);

Про внесення змін до Порядку проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир осіб, що мають право на таку пільгу (постанова Кабінету Міністрів);

Про   внесення зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2008 р. № 610  (щодо розпорядження земельними лісовими ділянками для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції) (розпорядження уряду).

 КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Віктор Янукович своїми указами звільнив керівників Львівської і Запорізької областей. Зокрема, з посад голови Львівської обласної державної адміністрації звільнений Михайло Цимбалюк, голови Запорізької обласної державної адміністрації — Борис Петров. Натомість на ці посади призначені відповідно Михайло Костюк та Олександр Пеклушенко.