АКЦЕНТ 

Президент заборонив місцевій владі впливати на волевиявлення громадян
 

Чергове засідання Ради регіонів Віктор Янукович присвятив проведенню у жовтні парламентських виборів. Тож передовсім він вказав керівникам обласних державних адміністрацій на головні моменти, які б дали змогу забезпечити прозорий та відкритий виборчий процес. Окрім цього розглядалися завдання центральних та місцевих органів влади щодо забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій.

Наголос на інтересах нації

«Парламентські вибори мають відбутися з дотриманням усіх демократичних процедур — бути вільними, чесними та прозорими. Визначальними орієнтирами для всіх рівнів влади в нинішніх умовах є відповідальність, висока організованість і дотримання демократичних процедур, — розставив акценти Президент, звернувши особливу увагу на забезпечення рівних умов для всіх політичних партій. — На першому місці, незважаючи на жорстку політичну конкуренцію, мають бути національні інтереси».

За його словами, наразі вкрай важливо дотриматися Закону «Про вибори народних депутатів». Глава держави мав на увазі організаційно-технічні питання, пов’язані зі створенням умов для ефективної роботи спостерігачів. Саме ці вибори, на його переконання, мають підвищити довіру громадян як до парламенту, так і до влади в цілому за рахунок проведення відкритого і демократичного виборчого процесу.

Наступне завдання — недопущення зловживання владними ресурсами. Втручання у виборчий процес — це порушення законодавства, а відтак усі такі випадки потрібно ретельно перевіряти. Однак, за словами Віктора Януковича, останнім часом до нього від різних політичних партій надходять скарги про такі факти.

Зважаючи на те, що до нашої країни приїдуть 464 офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, слід докласти максимальних зусиль, щоб забезпечити їм повноцінну роботу та водночас роботу дільниць і дільничних комісій. На всі звернення оперативно мають реагувати й органи виконавчої влади та правоохоронці. «Ви добре володієте ситуацією в регіонах. Якщо проблеми є, відреагуйте, — звернувся глава держави до представників влади на місцях. — Вибори — це не спорт, а волевиявлення громадян».

Окреслив Президент і шлях до багаторівневої моделі стимулювання розвитку регіонів після виборів. «Від традиційного фінансування «згори» розвитку базових галузей економіки ми маємо перейти до багаторівневої моделі стимулювання одразу на загальнодержавному, регіональному і місцевому рівнях», — підкреслив він. Тож ефективність роботи влади оцінюватиметься за критерієм підвищення рівня доходів людей, кількістю нових робочих місць, зростанням економічної активності на місцях і темпами покращення якості життя громадян.

Село розвиватимуть активніше

Згодом Президент перейшов до другої теми порядку денного: влада повинна сприяти реалізації вітчизняної сільськогосподарської продукції, гарантувати зайнятість сільського населення, створення нових робочих місць, своєчасну оплату праці в сільській місцевості.

Нагадавши про те, що в країні діє кілька державних цільових програм, спрямованих на підтримку села, він звернувся до Прем’єра з проханням проінвентаризувати та за необхідності скорегувати їх. Окрім цього — забезпечити сільським жителям медицину та освіту, не гіршу, ніж у місті.

Глава держави позитивно оцінив політику уряду щодо підвищення закупівельних цін на молоко. Однак Прем’єру слід проконтролювати, хто ці завдання виконує насправді.

За словами Віктора Януковича, дрібним і середнім сільгоспвиробникам та фермерським господарствам не обійтися без державної підтримки. Зокрема, йшлося про аграріїв, які спеціалізуються на м’ясному і молочному тваринництві, вирощуванні овочів і садівництві. Окремо потрібно сформувати дієве правове під∂рунтя для розвитку системи кредитної кооперації, а поряд з нею розвивати кластерні об’єднання в агровиробництві, розбудовувати інфраструктуру аграрного ринку.

Ще одне доручення Президент дав українським дипломатам. Полягало воно в активізації роботи з просування національної продукції на зовнішніх ринках: «Кожен дипломат за кордоном повинен добре розуміти, що він несе відповідальність за просування українських товарів на території тих країн, де працює». Найближчим часом Міністерство закордонних справ проведе відповідну нараду за участю послів. І разом із Міністерством економіки та урядом загалом посилюватиме роботу в цьому напрямку.

Вже на брифінгу перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський розповів про хід засідання, назвавши визнання результатів виборів іспитом, який Україна повинна успішно скласти перед демократичним світом. «Це іспит і перед нами самими на дотримання демократичних принципів та верховенства права», — сказав він, додавши, що уряд над цим працює на законодавчому та фінансово-технічному рівнях.

Він також вважає дотримання свободи слова в Україні однією з ключових умов для проведення чесних і прозорих виборів.