СПІВРОБІТНИЦТВО

У Києві під головуванням Президента України та Прем’єра Туреччини відбулося Друге засідання двосторонньої Стратегічної ради високого рівня

 Україна і Туреччина мають активно працювати над наповненням своїх двосторонніх відносин конкретними проектами, вигідними для обох держав. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович на зібранні, для участі в якому до нашої столиці прибув Прем’єр-міністр Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган.

Опісля зустрічі у форматі віч-на-віч Віктор Янукович зазначив, що відповідні міністерства та відомства провели значну роботу для зміцнення зокрема торговельно-економічних зв’язків. Так, Україна готова до поглиблення співробітництва з Туреччиною в енергетичній сфері, зокрема в напрямку спільної розвідки та видобування енергоносіїв, розвитку транспортної інфраструктури. «Підкреслю також нашу зацікавленість у приєднанні до реалізації проекту Трансанатолійського газопроводу», — сказав глава держави.

Зі свого боку Реджеп Тайїп Ердоган погодився з цією думкою, зазначивши, що у подальшому ця взаємодія може реалізовуватися у проектах щодо транспортування електроенергії, будівництва на території Туреччини підземних газосховищ та спільного видобутку вуглеводнів.

Президент відзначив високий рівень взаємної підтримки між нашими державами на міжнародній арені. Він також висловив сподівання на продовження плідної співпраці між МЗС в контексті головування на?шої держави в ОБСЄ у 2013 році.

Віктор Янукович окремо наголосив і на значній увазі, яку наші країни приділяють переговорам про створення зони вільної торгівлі, яка має максимально враховувати економічні інтереси України і Туреччини. Її може бути підписано до кінця поточного року, а товарообіг до 2015 року сторони очікують на рівні 20 млрд доларів. Йшлося й про значний потенціал двосторонньої взаємодії на міжрегіональному рівні.

Турецький Прем’єр заявив, що Туреччина має на меті вже у 2013 році «вивести Україну в положення країн, зв’язки з якими носять стратегічний і пріоритетний характер.

За підсумками зустрічі Віктор Янукович і Реджеп Тайїп Ердоган підписали спільну заяву, яка визначає пріоритетні завдання сторін у ключових сферах двосторонніх відносин. У їхній присутності між Кабінетом Міністрів та Урядом Турецької Республіки підписано Правила перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами двох країн та Правила з організації експлуатації вантажних вагонів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні.

За три роки лідери держав збираються підняти двосторонній товарообіг до 20 млрд грн.
Фото Михайла МАРКІВА

Укладено й Меморандум про взаєморозуміння між Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та Адміністрації розвитку і підтримки малого та середнього підприємництва Туреччини.

Україна запропонувала Туреччині взяти участь у будівництві LNG-термінала. «Але сьогодні поки що немає однозначної відповіді. Пропозиція ж із турецького боку (про участь України в будівництві термінала в Туреччині) також дуже цікава з точки зору перспектив та експлуатації каналу, який на сьогодні вже перевантажений», —  поінформував на спільній прес-конференції Віктор Янукович. Тому найближчим часом усі пропозиції буде докладно вивчено.

«Ми прихильники максимального зближення з Україною в економічному плані й підтримуватимемо кандидатуру України як тимчасового члена в Раді безпеки ООН в 2016-2018 роках, — заявив турецький Прем’єр, сподіваючись, що Україна підтримає Туреччину як тимчасового члена в Радбезі ООН у 2013—2015 рр.