ПАРТНЕРСТВО

Україна та Чорногорія домовилися активізувати ділову активність і всіляко сприяти взаємним інвестиціям

Під час візиту Прем’єр-міністра  Миколи Азарова до Чорногорії підписано п’ять документів про співробітництво. Вони зокрема стосуються сфери культури, вищої освіти, туризму, повітряного транспорту й оборони.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Чорногорії Ігор Лукшіч під час спільного підходу до преси з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим: «Підписання п’яти договорів — свідчення того, що ми дуже близькі народи, і підтверджує великий потенціал для майбутньої співпраці між Україною і Чорногорією». Незабаром буде розроблено договори і в інших сферах, спрямовані на збільшення обсягу двостороннього економічного співробітництва.

Прем’єр Чорногорії запевнив українського колегу, що в його країні буде створено всі умови для сприятливішого інвестиційного клімату, які можуть реалізовуватися  шляхом відкриття з Україною вільних економічних зон, напрацювання сприятливої законодавчої бази для інвесторів.

Ігор Лукшіч також із задоволенням прийняв запрошення Миколи Азарова відвідати Україну, тож у рамках візиту планується проведення великого бізнес-форуму за участю чорногорського бізнесу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

У свою чергу  Микола Азаров підкреслив, що перебуває під великим враженням  від відкриття  пам’ятника Тарасові Шевченку в парку міста Подгориця. Він відзначив неабиякий «підйом від такого дружнього кроку» з боку Чорногорії, повідомивши, що з нетерпінням очікує відкриття пам’ятника в Києві видатному державному діячеві Чорногорії Петру Негошу, на яке він запросив Президента  Чорногорії Філіпа Вуяновіча,  Прем’єр-міністра Ігоря Лукшіча,  Голову Скупщини Ранко Крівокапіча.

Глави урядів  домовилися про створення спільної українсько-чорногорської групи з торговельно-економічного співробітництва. «Ділові кола наших країн зацікавлені не тільки у збільшенні обсягів товарообміну, а й у реалізації спільних проектів у галузі дорожнього будівництва, енергетики, виробництва продуктів харчування, участі у процесах приватизації», — уточнив Микола Азаров.

Крім того, Україна готова запропонувати Чорногорії розв’язати проблему електроенергетики на конкурентних умовах. За словами Миколи Азарова, його чорногорський колега прийняв пропозицію «попрацювати і вивчити цю тему досить докладно».

Зі свого боку Чорногорія підтримує Україну в її євроінтеграційних прагненнях, наголосив Ігор Лукшіч: «Що стосується допомоги Чорногорії у питанні інтеграції України в ЄС, то з нашого боку гарантовано всебічну підтримку й допомогу на цьому шляху», — сказав Прем’єр-міністр Чорногорії.

Прем’єри поділилися думками й щодо створення зони вільної торгівлі між Україною і Чорногорією. Ратифікація цієї угоди сприятиме відкриттю доступу на ринки чорногорським та українським компаніям. «Договір полегшить як чорногорським компаніям і бізнесу, так і українським компаніям доступ на наші ринки. І це найголовніша перевага цього договору», — наголосив Микола Азаров. Угода про ЗВТ між Україною і Чорногорією за своєю структурою аналогічна всім договорам, які підписує Україна, і над якими веде роботу з іншими державами.

У ході візиту Микола Азаров мав також зустріч із Президентом Чорногорії Філіпом Вуяновічем.