Працюю директором сільського будинку культури. У березні 2012-го мені виповнилося 60 років, тобто я отримав право виходу на пенсію за віком. Десь у ЗМІ читав, що саме при виході на пенсію за віком людині моєї професії мають виплатити 10 посадових окладів. Але коли звернувся до бухгалтерії сільради, мені відповіли, що навіть про таке не чули і нічого мені виплачувати не збираються.

Загальний стаж моєї роботи — 43 роки з них 25 — у сільському будинку культури. Спочатку на посаді художнього керівника — 12 років, а згодом директора — 13 років. До того ж, понад сім років є інвалідом ІІІ групи загального захворювання.

Отже, хочу дізнатися: враховуючи мої дані, чи повинні мені виплатити грошову допомогу при виході на пенсію за віком чи ні?

Г. СЛИНЬКО, с. Лютенські Будища, Полтавська обл.

Олександра ГУБІНА,
заступник міністра  культури:

— Відповідно до пункту 5 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати» грошова допомога надається особам, яким, починаючи з 1 жовтня 2011 року, призначається пенсія за віком відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 зазначеного закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» і мають страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію.

Враховуючи, що статтею 33 Закону «Про пенсійне забезпечення» посаду директора сільського будинку культури не передбачено, особи, які пропрацювали на такій посаді, не мають права на виплату грошової допомоги при виході на пенсію.