Звертається до вас сільський голова Вирівської сільради із Сумщини. В травні цього року мені виповниться 60. Маю загального стажу 42 роки, в тому числі працюю головою сільради 21 рік.

Хочу дізнатися:? чи включається до складу заробітної плати для призначення пенсії матеріальна допомога на оздоровлення при наданні відпустки, яка передбачена в колективному договорі і на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування?

М. КЛІНУШИН,
Вирівська сільська рада, Сумська обл.

 

 

Микола ШАМБІР, 
директор Департаменту пенсійного
забезпечення Мінсоцполітики:

— Статтею 21 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (в редакції, чинній з 01.10.2011 року) визначено, що пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше 10 років, здійснюється у порядку, визначеному законодавством про державну службу.

Відповідний порядок передбачено також для посадових осіб місцевого самоврядування, які працювали на виборних посадах в органах місцевого самоврядування 8 років і більше, або протягом двох і більше скликань, починаючи зі скликання 1990 року (ч.10 статті 21 закону).

Статтею 37 Закону «Про державну службу» (далі — закон) передбачено, що пенсія державним службовцям призначається в розмірі 80% від суми їхньої заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, — у розмірі 80% заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до статті 33 закону заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Матеріальна допомога на оздоровлення не зараховується до інших надбавок, передбачених статтею 33 Закону «Про державну службу». Тому зазначена виплата не включається до заробітку, що враховується при обчисленні пенсії державним службовцям.