Директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Пенсійного фонду України
Владислав МАШКІН

З ухваленням 1 жовтня Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» у пенсійному законодавстві відбулися певні зміни, зокрема жінки довше працюватимуть — щороку пенсійний вік збільшуватиметься на півроку. Мінімальний стаж для призначення пенсії з 5 років збільшується до 15-ти. Жінки, які не мають права на пенсію, одержуватимуть державну соціальну допомогу після досягнення 63-річного віку. Перерахунок пенсій також відбуватиметься за новою формулою. На ці та інші запитання читачів «Урядового кур’єра» щодо нового пенсійного законодавства відповідав на прямій лінії черговий гість редакції — директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав МАШКІН.

Про гідну пенсію подбайте заздалегідь

— Владиславе Геннадійовичу, за новим законом мінімальний стаж для нарахування пенсії збільшили з 5 до 15 років. А якщо чоловік матиме всього 10 років страхового стажу при досягненні 60 років, на що він може сподіватися?

— Цей чоловік узагалі не матиме права на пенсію як таку, оскільки мінімальний стаж становить 15 років. Якщо у нього стажу менше ніж 15 років, він може розраховувати виключно на державну соціальну допомогу, тобто ним опікуватимуться органи соціального захисту. Відповідно до закону — й того, який діяв раніше, і того, який чинний зараз, – вона надається на три роки пізніше, ніж настає пенсійний вік. Якщо пенсійний вік для чоловіка 60 років, то допомога надається в 63 роки. Зрозуміло, що ця виплата невелика. Тож якщо особа відпрацювала менш ніж 15 років, вважайте, що вона не заробила собі пенсію, отож заздалегідь треба подбати про гідну старість і все-таки заробити відповідний страховий стаж. Проте держава в будь-якому разі не залишає людину без засобів до існування і виплачуватиме державну соціальну допомогу.

Олена КОРНЄЄВА,керівник дитячої народної вокально-хореографічної студії «Чайка» Запорізького міського центру творчості для дітей та юнацтва:

— Через півроку набуваю пенсійного віку. Маю звільнити посаду, яку обіймаю. Чи можу продовжити працювати і якщо  працюватиму, чи отримуватиму пенсію? Як її нараховуватимуть?

— Звичайно, що людина, яка через півроку досягає пенсійного віку, вийде на пенсію. Якщо вона бажає далі працювати, то може влаштуватися на роботу. Коли їй призначать пенсію і вона  продовжуватиме працювати, то одержуватиме і пенсію, і заробітну плату. Єдиний виняток — якщо зараз державний службовець, наприклад, який досяг пенсійного віку і якому призначається пенсія, продовжує працювати на державній службі, тоді він буде одержувати трудову пенсію, призначену згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». А вже після звільнення з державної служби йому призначать пенсію державного службовця. Для людей, які не працюють на таких посадах, тобто які не відносяться до державної служби, або науковців чи прокурорів узагалі нічого не змінюється.

Наталя ГРИГОР’ЄВА,м. Артемівськ Донецької обл.:

— Мій чоловік 7 років прослужив в армії прапорщиком. По закінченні контракту звільнився і влаштувався на роботу в виправну колонію, де працює вже три роки. В жовтні 2012-го йому потрібно було йти на пенсію за старим законом. А як зараз?

— Якщо я правильно зрозумів, то у вашого чоловіка є 10 років вислуги?

— Дев’ять, а буде десять.

— А як же він міг вийти на пенсію за таких умов?

— Він повинен вийти на пенсію через рік.

— Йдеться про пенсію військовослужбовця, я так зрозумів?

— Так. Але ж у виправній колонії рік іде за чотири. Діє пільга.

— Рік за чотири? Вибачайте, такої пільги немає. Є рік за два, рік за три і рік за півтора. Необхідно було мати вислугу 20 років або  змішаний стаж. Тобто мати 25 років страхового стажу, з яких 12 років і 6 місяців становить військова служба. Якщо сім років в армії і три роки у виправній колонії, навіть якщо рік за два зараховувався, то це лише дванадцять років вислуги.

— Рік за три, якщо я не помиляюся.

— Навіть якщо рік за три, все одно 20 років не набирається. Якщо мова йде про призначення пенсії за 20 років вислуги, то починаючи з 1 жовтня 2011 року вислугу для призначення пенсії збільшено, причому збільшено таким чином. Якщо людина звільниться після 1 жовтня 2011 року, протягом наступного півроку, їй на шість місяців більше необхідно служити і так далі. Там є певна шкала в законі. Йдеться  і про те, що тепер потрібно буде мати від 20 до 25 років календарної вислуги у перехідний період. Вислуга не рахуватиметься для визначення права на пенсію у пільговому обчисленні.

Ці жінки вважають, що мають отримувати пенсії іншого розміру. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Тобто пільг уже не буде?

— Пільги будуть, але вони впливатимуть тільки на розмір пенсії. Наприклад, ваш чоловік має 23 роки вислуги, а фактично, зважаючи на пільгу, прослужив 15, тобто ці вісім років йому зарахували як пільгову вислугу. З огляду на 23 роки йому й будуть рахувати пенсію, але права на пенсію він набуде, тільки якщо фактично календарно прослужить залежно від того, в якому році він буде звільнятися, від 20 до 25 років. Закон узагалі зараз говорить, що тим, хто буде звільнятись через 10 років, уже потрібно буде мати 25 років календарної вислуги. Якщо ж ваш чоловік претендуватиме на пенсію за змішаним стажем, тобто мати 25 років загального стажу, з яких 12,5 року становить військова служба, то в цьому разі нічого не змінюється. Якщо 12,5 року він фактично прослужить і з усіма періодами матиме 25 років страхового стажу, можливо, він іще десь працював чи навчався у виші, тоді він матиме право на пенсію.

Ніна ФЕДОРОВА,м. Чернігів:

— Мені 59 років. 4 роки пропрацювала після пенсії. Скажіть, будь ласка, де справедливість? Моя пенсія після двох років роботи не збільшилася, бо я стояла на біржі праці. Через 4 роки мені  додали 100 гривень до пенсії, адже при перерахунку застосували коефіцієнт 2007 року. Я змушена працювати й далі за невелику зарплату, то через два роки знову застосують коефіцієнт 2007 року?

— Питання досить давнє. Коли ви кажете про коефіцієнт 2007 року, то мова не про нього, а про показник середньої заробітної плати, який враховується при призначенні або перерахунку пенсії. Так ось, закон не передбачає застосування нового показника середньої заробітної плати при перерахунку пенсії. Цього в новому законі немає. Якщо при призначенні пенсії у вас застосовувався показник 2007 року, відповідно й надалі він буде застосовуватися, тобто при всіх перерахунках пенсій. А пенсія зростатиме за додатковий стаж.

— Деякі пенсіонери подавали в суд  щодо перерахунку пенсій і вигравали справу. Їм повернули гроші.

— Щодо судів скажу таке. Зараз суди — Вищий адміністративний, апеляційні обласні — позови пенсіонерів не задовольняють. Коли районні суди починали їх розглядати, то часто помилялися. Нині практика інша.

Раїса КУЛИК, м. Київ:

— Вас турбує дитина війни. Скажіть, будь ласка, мені після Апеляційного суду нарахована сума, яка не виплачувалася як дитині війни, а я досі ще нічого не отримала.

— Коли ви віднесли рішення суду до Пенсійного фонду?

— Три місяці тому.

— Річ у тому, що доплати дітям війни виплачуються за рахунок державного бюджету. При формуванні бюджету на 2011 рік було враховано ці доплати у розмірі 49 грн  80 копійок на місяць. Фактично законом про державний бюджет на 2011 рік цей розмір підвищення дітям війни був встановлений на цьому ж  рівні. Суди мають іншу думку, ви зараз про це сказали. Ми нарахували підвищення за рішенням суду, але через те, що кошти на його виплату в інших, ніж встановлено законом, розмірах не передбачені, виплачувати більше, ніж 49,8 грн, ми не можемо.

Катерина  ЛИСЕНКО,м. Миколаїв:

— Я  працююча пенсіонерка. З 1 грудня 2010 року подала на перерахунок пенсії. Мені нарахували 20 гривень за стаж, а за зарплату нічого не додали. Чи правильно це?

— Катерино Олександрівно, передбачаю, що вам для перерахунку пенсії взяли середній рівень заробітної плати за 2007 рік. А чому тільки за стажем перерахували, бо за зарплатою, очевидно, невигідно. Гадаю, в умовах застосування цього показника зменшувався  коефіцієнт заробітної плати.

Людмила ФЕДОРОВА, с. Радушне Криворізького району Дніпропетровської обл.:

— Мені 52 роки, доглядаю свого чоловіка, інваліда 1 групи. Маю трудового стажу 27 років і 8 місяців. Один рік перебувала на групі. Я отримую від Пенсійного фонду за догляд 12 гривень, тобто іде стаж, у трудову книжку це не записується. Як тоді буде обчислюватися стаж? Рік за рік чи рік за два? Чи зможу піти на пенсію в 55 років?

— Якщо вам зараз 52 роки, то на пенсію ви в 55 років уже не вийдете, бо прийнято закон про збільшення пенсійного віку жінок до 60 років. Ви зможете вийти на пенсію в 58 з половиною років. Коли вам виповниться 55 років, ви звернетесь до Пенсійного фонду. Він нарахує вам пенсію, але в трохи зменшеному розмірі. Сума зменшення становитиме 0,5 % за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію.

— Мене цікавить інше. Там була умова, що стаж повинен бути 30 років. А в мене ж його нема, лише 28.

— Річ у тому, що після 2004 року дані трудової книжки для підтвердження періодів роботи навіть не потрібні. Якщо ви зараз здійснюєте догляд за інвалідом 1 групи, одержуєте від органів соціального захисту відповідну допомогу, за вас державою сплачуються внески до Пенсійного фонду, і ці періоди будуть зараховані до страхового стажу. Тому до 55 років у вас 30 років стажу вже буде.

— Рік за рік?

— Так.

— А якщо моя подруга піде на пенсію у 55 років, а потім, коли їй виповниться 58 з половиною, вона буде одержувати повну пенсію?

— Вона продовжить отримувати зменшену пенсію. Єдине тільки, що може на це вплинути, якщо вона в 55 піде на пенсію, їй виплачуватимуть зменшену пенсію, а потім, наприклад через рік, ваша подруга  влаштується на роботу. У цьому випадку виплату пенсії припинять до досягнення пенсійного віку, а потім знову призначать, тільки вже з урахуванням додаткового стажу і зменшення на цей стаж приберуть. Тобто той стаж, який не відпрацьований, можна буде після призначення пенсії заробити.

— У нас вийшло так, то добавляли пенсію, а в травні зняли.

— Можливо, ви говорите про різні суми пенсії, виплачені у травні та червні цього року. Пенсію в ці місяці ніхто вам не зменшував. У травні виплачувалося підвищення, яке дається  з 1 березня кожного року у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати за минулий рік. І в травні була виплачена доплата за березень та квітень, тому і сума вийшла трохи більша. А в червні був отриманий розмір пенсії збільшений, але, зрозуміло, що він буде менший, ніж у травні з доплатою за два місяці.

Ірина ІВАНОВА,Харківська область:

— Я з 2009 року отримую пенсію державного службовця. Зразу після того, як  пішла на пенсію, залишилась працювати радником у державній установі, але моя посада не була в штатному розписі, я отримувала зар- плату за договором виконаних робіт. Станом на 1 жовтня працюю. Якщо й далі працюватиму радником за договором виконаних робіт, залишиться мені пенсія державного службовця чи виплачуватиметься  трудова?

— Ірино Михайлівно, вам у будь-якому разі залишиться пенсія державного службовця. Навіть за двома підставами. По-перше, вам пенсія була призначена до 1 жовтня 2011 року і, по-друге, ви не працюєте на державній службі. Тому вам нічого переживати, ви можете працювати там, де і зараз працюєте, і будете одержувати пенсію державного службовця в повному обсязі і заробітну плату. Ніяких обмежень тут немає.

Працюючі повинні чесно сплачувати внески

Микола ПАВЛЮКОВ,ветеран праці, м. Сніжне Донецької обл.:

— Поясніть, чому так вийшло, що 10 років тому ми вийшли на пенсію, а до цього мали провідні професії — працювали в забої, були прохідниками. А зараз машиністи, кріпильники, інші працівники допоміжних робіт отримують у півтора раза більшу пенсію, ніж ми. Що ж це за закони такі?

— Я з вами повністю згоден. Справді, є велика різниця у виплатах тим, хто вийшов на пенсію раніше, й теперішнім пенсіонерам. Пов’язане це із застосуванням середньої заробітної плати при обчисленні пенсії. У вас застосований показник за 2006 рік, а це на той час  928,21 грн. Для тих, хто йде на відпочинок зараз, застосовується показник удвічі більший. Тож і виплата значно більша. Але в цьому разі проблема навіть не в самому законі. Питання в тому, — на скільки бюджет може дозволити щороку збільшувати пенсії. Ми зараз працюємо над законопроектом, який дасть змогу нам осучаснити пенсії, призначені 5—10 років тому. Проте для цього потрібно спонукати працюючих людей сплачувати чесно внески до Пенсійного фонду, а не отримувати  зарплати в конвертах. Над цими питаннями ми також працюємо.

— Коли такий закон набере чинності?

 — Можливо, наступного року. Це залежить від багатьох чинників.

Володимир ДОМБАЙ,Закарпатська обл.:

— Якщо жінка виховала до шести років двох дітей-інвалідів і вона ще й мати-героїня, народила п’ятеро дітей, то чи має право на пільгу — в 50 років вийти на пенсію?

— Так, вона має право вийти на пенсію в 50 років. А якщо йдеться про жінок, які народили п’ятеро і більше дітей, то ще вона має право на надбавку, яка має назву «пенсія за заслуги перед Україною».

— Але вона ще й виховала двох дітей-інвалідів.

— Я розумію, але пільга тут тільки одна — в 50 років на пенсію.

— Ще одне запитання. Я інвалід з  1952 року, у 2002-му вийшов на пенсію, пенсія у мене зараз мінімальна — 780 гривень. Що ж це виходить, я за 30 років заробив 780 гривень і ця виплата не зростає?

— Ви знаєте добре, що пенсія рахується від стажу, заробітку та інших  чинників. Якщо така пенсія призначена, отже,  заробітна плата була невеликою. Мінімальні пенсії збільшуються у зв’язку зі зміною  прожиткового мінімуму. Таке збільшення в цьому році відбувалося вже тричі. Черговий раз мінімальні пенсії зростуть з 1 грудня.

Олег КИВАЛОВ,м. Сімферополь:

— Якщо в 2012 році людина вийшла на пенсію і продовжує працювати, чи буде отримувати пенсію і зарплату?

— Звичайно.

Сергій РЕШЕТНЯК,м. Харків:

— Мені цікаво, які зміни відбулися у пенсійному забезпеченні залізничників. Працюю понад 17 років на підприємстві промислового залізничного транспорту. Який стаж потрібен — пільговий, загальний чи спеціальний? І який вік?

— Вік виходу на пенсію для чоловіків не змінювався. Маючи необхідний стаж роботи за списком № 2, чоловіки мають право на призначення пенсії після досягнення 55-річного віку. Щодо списку №2, то він також залишився без змін.

— Свою трудову діяльність я розпочав із 16 років. Отримавши паспорт, вступив у ПТУ, став працювати. На жаль, запис про роботу не зберігся. А працював я в Росії. Тож чи потрібна довідка про це?

— Так, вам потрібно звернутися на підприємство, якщо воно існує, або в архів, аби підтвердити свій трудовий стаж. Можливий і такий варіант. Коли ви будете оформляти собі пенсію, то у заяві вкажіть, щоб Пенсійний фонд відіслав запит. Проте маєте знати, якщо відповідь затримається, то вам не зарахують той стаж до часу надходження відповіді. Тому краще раніше вирішити це питання.

— Дозвольте запитати ще таке. За радянських часів я працював на двох роботах одночасно. Так сталося, що було заведено дві трудові книжки.

— За інструкцією трудова книжка видається одна. Якщо ви в Пенсійний фонд принесете дві трудові книжки, то вам треба буде підтвердити всі періоди роботи, які ви маєте в книжках, тобто підтвердити довідками з підприємств. А це досить складно. Цілком можливо, що двома книжками ви викличете й підозру до себе — а раптом якась із них підробка.

Зінаїда НІКОЛАЄВА, пенсіонерка-науковець, м. Київ:

— Я пішла на пенсію в 2004 році, маючи 15 років наукового і 51 загального стажу. Мені 84 роки. Минулого і цього року мої колеги без кандидатського диплома йдуть на пенсію, маючи на 40—50 % більшу пенсію, ніж у мене. Чи буде передбачено пенсійною реформою вирівнювання виплат на одних і тих самих посадах?

— Якщо ви маєте на увазі новий пенсійний закон, який був прийнятий 1 жовтня цього року, то там таких норм немає. А взагалі щодо осучаснення пенсій, особливо наукових, ми зараз проводимо відповідні розрахунки, пишемо законопроект і сподіваємося, що  наступного року нам вдасться щось зробити для таких пенсіонерів, хто вийшов на пенсію раніше. Кожен рік ми можемо собі дозволити підвищувати пенсії на коефіцієнт, який відповідає не менш ніж 20 % темпів зростання середньої заробітної плати порівняно з попереднім роком, що згладжує цю нерівність.  Ми працюємо над цим питанням.

Зінаїда СВИРИДОВА, м. Донецьк:

— Я багатодітна мати, 1966 року народження, стаж державної служби становить 10 років.  В якому віці вийду на пенсію?

— Право на призначення пенсії як багатодітній матері (та жінка, яка народила та виховала до 6-річного віку 5 або більше дітей) ви набудете при досягненні пенсійного віку 50 років. При цьому пенсія буде призначена за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При дотриманні умов, передбачених статтею 37 Закону «Про державну службу», право на отримання пенсії за вказаним Законом ви набудете після досягнення 60-річного віку.

Ірина ВАРЛЄЄВА,Житомирська обл.:

— Я 1962 року народження, понад 10 років працюю на посаді державного службовця. Проживаю в зоні посиленого радіологічного контролю, виховую доньку-інваліда з дитинства. Чи маю право при досягненні 50-річного віку на пенсію відповідно до Закону «Про державну службу»?

— Право на призначення пенсії (як мати інваліда з дитинства)  ви набудете при досягненні пенсійного віку 50 років. При цьому пенсія буде призначена за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Право на призначення пенсії державного службовця ви набудете тільки після досягнення 60-річного віку за умови, що на час досягнення цього віку працюватимете на посаді державного службовця.

Віра ЧЕРНЯЄВА, Полтавська обл.:

— Скажіть, будь ласка, чи зараховуються до страхового стажу час навчання у виші та період догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею 3-річного віку?

— Час навчання у виші зараховується до страхового стажу до 01.01.2004 року. Період догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу в повному обсязі незалежно від того, коли такий догляд здійснювався.

 Марина ЗАДОРОЖНА,Чернігівська обл.:

 — Незабаром виходитиму на пенсію. Заздалегідь готуюсь до цього. Але хотіла б ще знати таке: як враховуються державні нагороди і звання при нарахуванні пенсій та які документи для цього слід подати до органів Пенсійного фонду?

— Особам, які мають державні нагороди, встановлюються пенсії за особливі заслуги перед Україною. Пенсію за особливі заслуги встановлюють комісії, що діють при обласних державних адміністраціях, як надбавку до розміру пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Максимальний відсоток надбавки становить 40.

Функції підготовки документів для розгляду на комісії в різних регіонах належать до компетенції або органів Пенсійного фонду, або управлінь праці та соціального захисту населення. Радимо вам звернутись до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання з довідками про нагородження, а там пояснять, куди слід звернутись і з якими документами.

 Ірина ДИМІНА,Дніпропетровська обл.:

— Із 2000 року маю статус приватного підприємця. Як обчислюються страховий стаж та заробітна плата за період здійснення підприємницької діяльності?

— Для приватних підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування, до страхового стажу зараховується період здійснення підприємницької діяльності на підставі спеціального торгового патенту, або свідоцтва про сплату єдиного податку, або патенту про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, а починаючи з 01.01.2004 року — за даними системи персоніфікованого обліку за умови сплати страхових внесків.

Для інших приватних підприємців до страхового стажу зараховується період здійснення підприємницької діяльності за умови сплати страхових внесків. Заробітна плата за період здійснення підприємницької діяльності починаючи з 01.07.2000 року визначається за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, виходячи зі сплачених страхових внесків.

Пряму лінію
підготувала і провела
Валентина КОКІНА,

«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Владислав МАШКІН. Народився 24 червня 1979 року. Закінчив Національну юридичну академію України ім. Я. Мудрого у 2001 році, юрист. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, відомчими відзнаками Мінпраці, Пенсійного фонду. У Пенсійному фонді — з 2001 року. Обіймав посади головного спеціаліста, заступника начальника юридичного управління, заступника директора Департаменту пенсійного забезпечення. З 2007 року — директор Департаменту пенсійного забезпечення.

 

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.