СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

Проблеми розв’язувати легше, якщо є довіра

Ці меморандуми діятимуть упродовж п’яти років.

— Нині  маємо найкраще з усіх пострадянських держав законодавство щодо підтримки тих, хто на вимогу держави зі зброєю в руках виконував свій військовий обов’язок далеко від України, —  зазначив перед його підписанням голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович. — Але призивалися ми в армію саме з неї. І тому влада зобов’язана передусім підтримати сім’ї тих, хто повернувся додому «вантажем 200»… А  також тих, хто, не шкодуючи свого життя і здоров’я, чесно виконував покладені на нього обов’язки. Підтримки нині  потребують і ті, хто вже після закінчення Другої світової воював у Кореї, Мозамбіку, Анголі та інших країнах, розміновував Ліван…

Спокійно, без надриву і мітингових пристрастей пояснили свою позицію і ліквідатори, й потерпілі від найбільшої техногенної катастрофи людства — на Чорнобильській АЕС.

— Якщо після бою є живі, поранені і вбиті, то серед ліквідаторів не було таких людей, які б не постраждали і не заробили свою порцію радіації!.. — висловив бачення проблеми заступник голови обласного добровільного товариства  «Спілка Чорнобиль» Ростислав Кухтей, який уже багато років добре відомий на Волині як чи не найактивніший організатор допомоги потерпілим. — Чорнобильське законодавство, що існує з 1991 року, вже слід переглядати. І головним при цьому має бути завдання дійти до адресної підтримки кожного, хто її потребує…

Метою підписання меморандумів стало збереження злагоди в суспільстві, забезпечення гідного рівня життя ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій, членів сімей загиблих; громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, створення належних умов для їхньої життєдіяльності та шанобливого ставлення до них, посилення їхнього соціального захисту.

Свого часу весь Радянський Союз  облетіла фраза, яку вчорашньому воїну кинув чинуша у ковельському військкоматі: «Я вас в Афганістан не посилав!..» Нагадуючи про ті ганебні слова, голова облдержадміністрації Борис Клімчук поставив вимогу:

— Треба, аби нині кожен волинський чиновник пам’ятав: ми їх і в Афганістан посилали, і в Чорнобиль — атом гасити!.. Тому про цих людей маємо пам’ятати постійно. Аби у них не боліли рани не тільки фізичні, а й рани відносин із державою!

Згідно з меморандумом, облдержадміністрація зокрема зобов’язалася сприяти створенню правового, організаційного та матеріального середовища для статутної діяльності громадських організацій. Для цього буде прийнято план дій на наступний рік. Він передбачить основні завдання щодо вирішення питань соціального, медичного обслуговування, розв’язання житлово-комунальних та інших проблем ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій, членів сімей загиблих в Афганістані.

Уже найближчими днями в  рамках соціального діалогу при облдержадміністрації почне діяти створена на засадах спільної згоди консультативна рада. Вона й розроблятиме конкретні механізми втілення у життя докладених до меморандумів чималих списків із пропозиціями афганців та чорнобильців.