Директор Сумської дирекції
УДППЗ «Укрпошта»
Володимир КРИШТОП

Нині Сумська дирекція УДППЗ «Укрпошта» об’єднує 434 відділення поштового зв’язку (ВПЗ) — 91 міське та в селищах міського типу, 321 сільське і 22 пересувних. По суті, це єдина в області та Україні структура, що має свої представництва в кожному населеному пункті.

Працюючи на самоокупності, зв’язківці все ж мають низку проблем, в основі яких низька купівельна спроможність насамперед сільського населення. Аби не втрачати економічних та організаційних позицій, в області всіляко дбають про кожен підрозділ. Як саме — про це розмова з директором Сумської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Володимиром Криштопом. 

— Володимире Миколайовичу, питання економічної ефективності завжди є головним. Назвіть провідні напрямки роботи, що сприяють рентабельному господарюванню поштовиків.

 — Їх кілька, і кожен має мету і призначення. Завершуємо реорганізацію управлінського апарату, який за останні п’ять років скоротили більше, ніж на третину. Як і колеги в інших областях, збиткові ВПЗ переводимо зі стаціонарного режиму роботи в режим пересувних відділень. Перші пошти на колесах з’явилися три роки тому. А зараз 22 таких мобільних відділення об’їжджають за окремими графіками 285 населених пунктів.

Надзвичайно актуальна тема — заощадження енергетичних ресурсів. Розпочали з Конотопського відділення, де для дільниці обробки придбали нове сучасне обладнання, а потім узялися за систему опалення приміщення. Виділивши окрему виробничу зону, встановили там електричні інфрачервоні конвектори тепла. Це вже дає можливість заощаджувати на опаленні в зимовий період чималі кошти.

Саме життя змушує поступово відмовлятися від природного газу і шукати йому альтернативу — дрова та вугілля. Прийнятним для нас стало використання економічно ефективної і зручної печі «Буллер’ян», що працює на дровах, має коефіцієнт корисної дії майже 90% і за 20—30 хвилин нагріває приміщення площею до 100 м2. Першу таку піч установили в селі Юнаківка Сумського району, а зараз їх маємо 32. Нинішнього року плануємо придбати ще 20, адже за минулий опалювальний сезон ми заощадили на опаленні понад 75 тис. грн.

 Замінюємо старі вікна на сучасні металопластикові, що добре утримують тепло. Такі вікна-вітрини встановили у приміщеннях 21 відділення зв’язку обласного центру та в Середине-Буді. Запланували капітальний ремонт третього поверху виробничого корпусу Сумського цеху обробки поштових надходжень. Підрахували, що тільки встановлення такого вікна-вітрини дасть змогу заощаджувати протягом опалювального сезону до 50 тис. грн.

Таким чином упродовж року-другого максимально відмовлятимемося від природного газу і переходитимемо на альтернативні теплові джерела.

 Свого часу на сторінках «Урядового кур’єра» йшлося про досвід співпраці поштовиків із жителями села Могриця Сумського району. Тоді місцеве поштове відділення опинилося під загрозою закриття. Але завдяки спільним зусиллям вдалося досягти консенсусу. Чи поширюється цей досвід в інших селах?

 — Так, станом на сьогодні маємо дев’ять угод із сільськими радами, які відмовилися від «пересувок», а вирішили зберегти повноцінні відділення. Для цього треба одне — щоб місцеві громади гарантовано використовували певний обсяг послуг. Скажімо, вони повинні придбати на обумовлені суми поштову продукцію, сплатити за комунальні послуги, передплатити газет і журналів, одержати пенсій тощо. Ми наразі надаємо до півсотні видів послуг, тож обирати є з чого. І якщо селяни зацікавлені у власних відділеннях, то вони сприяють цьому. Поки вдається досягати порозуміння.

— Багато городян нарікають на жахливий стан абонентських скриньок, що є істотною перепоною під час передплати газет і журналів.

 — Згоден: ніхто не хоче, щоб за його гроші хтось забирав ті ж газети чи журнали. Але поштовики не відповідають за стан скриньок — це прерогатива роботи власників будинків і насамперед багатоповерхівок. На жаль, ні ОСББ, ні будинкові комітети поки не впливають на цю ситуацію.

А тим часом у Дніпропетровській області для заміни цих самих скриньок обласна рада виділила 3,3 млн грн і поступово знімає це питання з порядку денного. А в Харківській області для листонош придбали 450 велосипедів.

На щастя, потроху скресає крига і на Сумщині. Проектом Програми розвитку поштового зв’язку області на 2013—2017 роки передбачено виділити 3,5 млн грн на заміну скриньок і понад 200 тис. грн спрямувати на придбання велосипедів. Це справді державницький підхід, який гарантуватиме розвиток і зміцнення поштової галузі.

— Пошта — це не тільки певні послуги, а й естетика, імідж, відповідний сервіс. Наскільки вдається підтримувати приміщення відділень зв’язку?

 — Торік полагодили 162 приміщення, цього року вже 39. Капітально відремонтували центральні ВПЗ в Охтирці та Середине-Буді. Триває ком?п’ю?теризація, розширюємо набір послуг.

Загалом ми охоче підхоплюємо і поширюємо все нове та корисне — чи то видачу кредитів на пошті, чи то страхування автотранспорту. У нас є кур’єрська доставка, ексклюзивна послуга «Власна марка» тощо. В дирекції сформувалася нова амбітна команда, яка працює на збільшення доходів і поліпшення іміджу підприємства. До наших зусиль долучаються підтримка обласної влади, вболівання мешканців за стан справ. А це гарантія того, що поштова галузь на Сумщині має чітку і обнадійливу перспективу.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир КРИШТОП. Народився 18 серпня 1958 року. Закінчив КДУ імені Т.Шевченка та Сумський державний університет. З 2007 року — директор Сумської дирекції УДППЗ «Укрпошта». Депутат обласної ради.