На третій день ХХХІ Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Україна змогла потрапити до загальнокомандного медального заліку, посівши в ньому 26-те місце. 8 серпня Бразилія повернулася обличчям до наших спортсменів і подарувала їм дві рейтингові нагороди. Український прапор здіймався ввись, коли «срібло» отримував 23-річний черкащанин Сергій Куліш, а «бронзу» — 25-річна жителька Миколаєва Ольга Харлан.

Для багаторазового чемпіона України в дисципліні «стрільба» та майстра спорту міжнародного класу ця Олімпіада друга за рахунком. 2012-го в Пекіні спортсменові ЦСК ЗСУ не вдалося за пострілами із пневматичної гвинтівки на 10 та 50 метрів потрапити навіть до десятки кращих. Цього разу хлопець показав вищий пілотаж на майданчику Національного центру стрілецького спорту. Щоправда, коли він залишився у фінальному етапі поряд зі срібним чемпіоном лондонських змагань італійцем Нікколо Кампріані, гору взяло хвилювання. Результат Сергія Куліша — 204,6. Золотий вишкіл італійця — 206,1 очка. Третє місце того вечора дісталося росіянинові Владіміру Маслєннікову (184,2).

Перше «срібло» для України у непростій боротьбі виборов 23-річний черкащанин Сергій Куліш.Фото з сайту noc-ukr.org

До вісімки найкращих стрільців із пневматичної гвинтівки на 10 метрів увійшов і спортсмен Навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони ЗСУ Олег Царьков.

Опісля урочистої церемонії нагородження Сергій Куліш не приховував радості, коли розповідав, що олімпійська медаль — це здійснення однієї з його мрій. А президент Федерації стрільби України Олег Волков не втомлювався пояснювати представникам ЗМІ, що останніми роками вітчизняний стрілець відчутно прогресував. У 2011-му він виборов друге місце на чемпіонаті Європи, а в 2014-му — четверте на чемпіонаті світу.

Не забарилися із привітаннями у соціальних мережах і українські Президент із Прем’єром. У Твіттері Петро Порошенко відреагував як на срібний здобуток Сергія Куліша, так і на бронзове місце Ольги Харлан. У Фейсбуці Володимир Гройсман оприлюднив теплі слова і за «срібло» Сергія, і за третє місце в індивідуальному турнірі з фехтування на шаблях.

 25-річна жителька Миколаєва Ольга Харлан - «бронзова» призерка Ріо.

До речі, триразова олімпійська медалістка (не слід забувати про її «бронзу» в Лондоні під час індивідуальних змагань та пекінське «золото» в командному турнірі на шаблях) дуже переконливо виграла у чвертьфіналі. Та протистояння вітчизняної фехтувальниці на шаблях у півфіналі з росіянкою Яною Єгорян завершилося з рахунком 9:15 і вивело її на бронзову зустріч із француженкою Манон Брюне. Тут перемога була швидшою й точнішою за уколами — 15:10. До слова, у фіналі «золото» і «срібло» ділили поміж себе росіянки. Яна Єгорян перша, Софія Вєлікая друга.

Коли Ольга Харлан зняла шолом, на її очах були сльози. Дівчина зазначила, що нинішня Олімпіада проходить для неї в особливо нервовій і напруженій боротьбі. Вона особливо дякувала за медаль своєму тренерові Артему Скороходу і обіцяла зосередитися на підготовці до командних змагань. У цьому турнірі четвірка українських фехтувальниць на шаблях має неабиякі шанси зійти на почесний п’єдестал.

Коли верстали номер. Четвертого дня Олімпіади в Ріо розігрували 15 комплектів нагород. Українці були представлені в 9 із 23 видів дисциплін. Перспективними були змагання за медалі в чотирьох видах програм: команда Дмитра Карюченка (свій двобій він програв корейському спортсмену), Богдана Нікішина та Анатолія Герея випробовувала сили в чоловічому турнірі на шпагах, Олена Костевич боролася за кваліфікацію у стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 метрів (в першій серії вибила 96 очок зі ста), а Дмитро Оселедець брав участь у кваліфікаційному запливі брасом на 200 метрів. А ось перша ракетка України Еліна Світоліна у поєдинку за путівку до чвертьфіналу тенісного турніру помірялася силами з лідером світового рейтингу американкою Сереною Вільямс.