Потужне громадянське суспільство — важливий і обов’язковий елемент демократичної держави, який здатен відчутно впливати на рішення і роботу влади. Для обміну досвідом роботи неурядових організацій на Сьомий щорічний форум громадянського суспільства країн «Східного партнерства» до Києва прибули громадські активісти з європейських держав. Відкрив форум Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Заради спільної мети

Упровадження системних реформ в Україні не можливе без підтримки громадянського суспільства, оскільки реформи спрямовано на збереження держави. «Це боротьба за нашу незалежність і за наше майбутнє», — наголосив Арсеній Яценюк, звертаючись до присутніх. Він наголосив, що сьогодні українське громадянське суспільство надзвичайно потужне, а його роль визначальна для діяльності української влади. Позиція громадськості, за словами Арсенія Яценюка, стала мотивацією для українських політиків шукати необхідні політичні рішення і ухвалювати їх.

На думку Прем’єр-міністра, надзвичайно важливе збереження діалогу між громадянським суспільством і українським урядом. «Ми не по різні боки барикад, а навпаки, по один бік боротьби за наше спільне майбутнє», — вважає він. Прем’єр додав, що, хоча влада й активісти мають власну компетенцію і сфери відповідальності, їх об’єднує одна мета:  зробити нашу країну сильнішою, провести складні реформи, потрібні для країни.

«Нам потрібна допомога громадянського суспільства в той час, коли уряд ухвалює складні рішення, і я звертаюся по цю допомогу», — звернувся Арсеній Яценюк до присутніх.

Прем’єр наголосив, що уряд готовий не просто слухати громадянське суспільство, а й діяти на його вимоги. Він нагадав, що, зокрема, саме у відповідь на запит громадськості було змінено членів комісії з обрання керівництва Національного антикорупційного агентства. Арсеній Яценюк подякував експертній спільноті за лобіювання антикорупційного пакета, ухвалення якого було неодмінною умовою ЄС для лібералізації візового режиму з Україно.

«Громадянське суспільство чітко виступило з вимогою: ухваліть ці закони. І це стало ще одним аргументом для представників влади, щоб затвердити його», — зазначив Прем’єр.

Єврокомісар Йоганнес Ган вірить в успіх нашої країни. Фото з Урядового порталу

Сила — в єдності

На сьогодні перед Європою й Україною постали серйозні виклики, проте Арсеній Яценюк переконаний, що їх вдасться здолати спільно. «Щиро вірю в європейський проект, що Європа подолає виклики глобального тероризму, міграції, як вона подолала економічну нестабільність, складну ситуацію в Греції та виклики, спричинені попередніми терористичними атаками в Євросоюзі», — підкреслив глава уряду.

На думку Прем’єра, нині країни «Східного партнерства» опинилися втягнутими у конфлікти, більшість із яких спровоковано Росією. «Це країна, яка нападає на незалежні держави, створює заморожені конфлікти, яка не може змиритися з цінностями вільного світу», — вважає він. Глава уряду нагадав, що через анексію Криму Росією і спровокований нею конфлікт на Донбасі Україна втратила 20 відсотків економіки. «Нам усім зараз дуже складно, але тільки об’єднані, хто вірить, не опускає рук і не розчаровується, — перемагають. Саме тому ми всі разом переможемо», — впевнено заявив Арсеній Яценюк.

Безвізовий режим — реальність

Прем’єр-міністр у межах форуму провів переговори з Єврокомісаром з питань політики сусідства Йоганнесом Ганом, який також узяв участь у його роботі. І хоч було заплановано спільну прес-конференцію обох політиків, до журналістів вийшов лише Йоганнес Ган. Він з усмішкою запевнив пресу, що відсутність українського Прем’єра пояснюється лише тим, що їхня зустріч вийшла за заплановані часові межі й не означає якихось непорозумінь між Києвом і Брюсселем.

Йоганнес Ган заявив, що головна мета політики сусідства ЄС на найближчі роки — мир і стабільність, оскільки країни-сусіди ЄС потерпають від напливу біженців і переміщених осіб, а на їхній території тривають майже 50 збройних конфліктів.

На думку Єврокомісара, відносини між Україною та ЄС дуже глибокі, оскільки їх скріплено Угодою про асоціацію та Угодою про зону вільної торгівлі, яка має запрацювати з 1 січня наступного року. Йоганнес Ган не приховує, що реалізація цих документів стане серйозним викликом для української влади, проте вони відкривають для українського суспільства великі можливості.

«Завдяки зоні вільної торгівлі Україна отримає європейські технології і стандарти, а українські компанії матимуть доступ до європейського і світового ринків», — сказав Йоганнес Ган і наголосив, що уряд і Верховна Рада повинні сприяти втіленню Угоди про асоціацію в життя.

«Але ми не вирішуємо, скільки триватимуть ці перехідні процеси, ми можемо тільки допомагати. Темпи та швидкість залежать від української влади», — заявив Єврокомісар.

Щодо лібералізації візового режиму з ЄС, то Йоганнес Ган нагадав, що 15 грудня Єврокомісія має оприлюднити звіт про прогрес у виконанні відповідного плану дій Україною. На цьому етапі ЄК повинна або надати нові рекомендації Україні, або — якщо безвізовий діалог завершено — оголосити, що ПДВЛ виконано. «З того, що бачу за звітами моніторингових місій, можу з упевненістю сказати, що це, на щастя, буде останнім звітом», — запевнив Єврокомісар.