Мій онук народився 1992 року. Тоді у свідоцтві про народження ім’я записали російською мовою «Евгений». Паспорт він отримав 2008-го, там українською мовою написали «Євген». Те саме написано і в закордонному паспорті.

А ось коли цього року йому видали повторне свідоцтво про народження, там чомусь українською записали «Євгеній». І відтепер хлопчина має багато клопоту: хоч до якої  державної установи звертається, скрізь кажуть, що паспорт і свідоцтво про народження — документи двох різних людей.

Зверталися до РАЦСу та паспортного столу, та їхні працівники своєї провини не визнають. Але ж вони — фахівці і мали б правильно заповнювати такі важливі документи, як посвідчення особи громадянина.

Тож хочу дізнатися, хто має нести відповідальність за ці помилки і куди онук має звернутися, аби їх виправили?

М. ШЕВЧЕНКО,
м. Новоград-Волинський Житомирської обл.

Леонід ЄФІМЕНКО, 
голова Державної 
реєстраційної служби 
Укрдержреєстр:

— Відділи державної реєстрації актів цивільного стану здійснюють повторну видачу свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, та повторну видачу свідоцтва у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення на підставі актового запису цивільного стану та у повній відповідності до нього за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування (стаття 19 Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», абзац четвертий пункту 1 розділу ІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції від 18.10.2010 року № 52/5 (у редакції наказу Мін’юсту від 24.12.2010 року № 3307/5), зареєстрованих у Міністерстві юстиції 18.10.2000 року за № 719/4940).

Статтею 22 вищезазначеного закону передбачено внесення змін до актового запису цивільного стану відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою: особи, щодо якої складено актовий запис, одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини, опікуна недієздатної особи, спадкоємців померлого, представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану подають до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, — за місцем зберігання актового запису цивільного стану.

Зміни до актового запису цивільного стану вносить відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

За результатами проведеної перевірки реєстраційна служба Головного управління юстиції у Житомирській області повідомила, що при зверненні 01.12.2012 р. до міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції у Житомирській області Малецькому Є. О. повторно видано відповідне свідоцтво у повній відповідності до актового запису про народження, складеного українською мовою. При цьому заявник не порушував питання щодо однакового написання імені у свідоцтві про народження та паспорті.

Після отримання свідоцтва Малецький Є. О. не звертався до вищеназваного відділу державної реєстрації актів цивільного стану щодо врегулювання порушеного питання.

У зв’язку з цим реєстраційна служба Головного управління юстиції у Житомирській області (лист від 07.06.2012 № 7971/1-03) запросила Малецького Є. О. до міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції у Житомирській області (за місцем проживання) задля внесення змін до актового запису про його народження.