Хочу дізнатися, як уряд дбає про пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Розкажіть, будь ласка, які законодавчі акти останнім часом приймав Кабінет Міністрів щодо соціального захисту вразливих верств населення.

М. ІВАНЕНКО,
м. Харків

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Задля здійснення у 2012 році заходів щодо поетапного, до 2015 року, підвищення соціального захисту найуразливіших категорій громадян, Кабінет Міністрів 28.12.2011 року прийняв постанову №1138, згідно з якою з 01.01.2012 року підвищено на 25% розміри пенсій інвалідам війни, обчислених відповідно до статті 27 та частини другої статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», статей 13, 21 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Крім того, збільшено розмір мінімальної пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) інвалідам війни. Розмір найменшої пенсійної виплати інвалідам війни І, ІІ та ІІІ групи (з урахуванням встановлених законодавством виплат, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) з 01.01.2012 року становить відповідно 285, 255 та 225 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Також із 1 січня 2012 року набули чинності Закони «Про внесення змін до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» щодо державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інвалідам».

Розмір державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни, які брали безпосередню участь у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, встановлюється незалежно від закону, за яким призначено пенсію. Також підвищено розмір державної допомоги на догляд інвалідам війни підгрупи А І групи.

Інвалідам війни, які брали безпосередню участь у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, а також іншим інвалідам, яким призначено пенсію по інвалідності відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» державна соціальна допомога на догляд встановлюється у розмірах: інвалідам підгрупи А І групи — 100%; інвалідам підгрупи Б І групи — 50%; одиноким інвалідам ІІ групи, які потребують постійного стороннього догляду, — 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Іншим інвалідам війни підгрупи А І групи державна соціальна допомога встановлюється у розмірі 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Такий самий розмір допомоги на догляд встановлено іншим інвалідам підгрупи А І групи, які є малозабезпеченими. При цьому до малозабезпечених інвалідів відтепер належать особи, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує 115 відсотків мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Виплату пенсій з урахуванням зазначених законів та постанови проведено у лютому цього року (з доплатою за січень 2012-го).