Я — пенсіонерка, дитина війни, одинока. Раніше працювала сільською вчителькою. Понад 15 років доводилося викладати одразу в трьох класах, адже в сільських школах завжди не вистачає вчителів. І на старість спромоглася заробити собі лише мінімальну пенсію. Якщо купую необхідні ліки, на дрова грошей уже не вистачає. Знаю, що повинна отримувати пільги на житлово-комунальні послуги. Але хочу дізнатися, на які саме і в якому обсязі маю право.

Н. АНДРУШКО,
с. Чапаєвка Черкаської обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту
державної соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону «Про освіту» передбачено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, що раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Статтею 5 Закону «Про соціальний захист дітей війни» встановлено зокрема, що діти війни мають право на 25-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.

Згідно зі статтею 13 Закону «Про житлово-комунальні послуги», до комунальних послуг належать централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів.

Враховуючи це,  дітям війни не передбачені пільги на придбання твердого палива.

Норми користування комунальними послугами для громадян, які мають пільги щодо їх оплати, встановлено постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 1996 року №879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати».

Підпунктом «а» пункту 1 цієї постанови затверджено, що споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби надається зокрема:

— у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, які обладнано плитами і електроопалювальними установками)  у розмірі 75 кВт/год на сім’ю з однієї-двох осіб на місяць, у тому числі якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку;

— у сільській місцевості і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла (квартири) у розмірі 30 кВт/год на місяць.

Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 26.07.1999 №1357, передбачено, що споживач, який має кілька пільг, може обрати одну, більшу за розміром пільгу.

За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, ви як пенсіонер з числа педагогічних працівників використовуєте право на безоплатне освітлення житла в межах установленої норми (30 кВт/год на місць) відповідно до Закону «Про освіту».

Щодо забезпечення  твердим паливом пенсіонерів з числа педагогічних працівників повідомляю, що пунктом 2 статті 102 Бюджетного кодексу України передбачено, що за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу надаються пільги громадянам, виходячи із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива на рік. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають право надавати пільги на тверде побутове паливо в натуральній формі або готівкою.

Щороку Кабінет Міністрів затверджує граничні показники вартості твердого палива для надання пільг за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Так, згідно з постановою Кабміну від 17.03.2011 року №253, граничний показник вартості твердого палива для надання пільг і субсидій у 2011 році для Черкаської області становив 779 гривень.

Відповідно до Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабміну від 31.01.2007 року №77, управління праці та соціального захисту населення після надходження коштів на їхні рахунки, відкриті в територіальних управліннях Держказначейства, готують відповідні виплатні документи (відомості) та у п’ятиденний строк здійснюють розрахунки згідно з нарахованими сумами щодо надання пільг на придбання твердого палива.

Враховуючи викладене, нараховані суми для придбання твердого палива виплачують громадянам у встановлений законодавством термін після надходження коштів на рахунок управління праці та соціального захисту населення.