СТРАТЕГІЯ 

Віктор Янукович провів перше засідання Комітету з реформування і розвитку Збройних сил та оборонно-промислового комплексу

Відкриваючи засідання, Президент зазначив, що діяльність цього органу розпочинається з обговорення трьох стратегічних документів, які визначатимуть пріоритети і напрями політики національної безпеки в сучасному світі.

«Фактично йдеться про розгляд із наступним ухваленням цілісної системи офіційних поглядів на сучасні особливості міжнародної ситуації, місце України у світі і в нашому регіоні, ключові національні інтереси, актуальні загрози безпеці, а також основні напрями і завдання державної політики національної безпеки», — сказав Віктор Янукович.

Він  наголосив на важливості ухвалення Стратегії національної безпеки і Воєнної доктрини, а також розгляду Концепції реформування Збройних сил. «Вони є базою для розробки пакета програмних документів, що визначатимуть політику національної безпеки України у мінливому світі, майбутнє Збройних сил, інших органів сектору безпеки», — сказав глава держави.

Армії потрібно рухатися у бік модернізації. Фото УНІАН

Водночас він наголосив, що відповідне рішення комітету стане потужним сигналом щодо незмінності стратегічного курсу України на євроінтеграцію, наміру розвивати безпековий потенціал незалежної демократичної правової держави. Проголошена і послідовно здійснювана нами політика позаблоковості в жодному разі не передбачає самоізоляцію від процесів зміцнення регіональної, загальноєвропейської та глобальної безпеки. «Україна й надалі активно розвиватиме тісні партнерські відносини з державами-членами Європейського Союзу, США, Китаєм, Росією, іншими сусідніми державами, країнами СНД, міжнародними організаціями — ООН, ОБСЄ, НАТО», — зазначив Віктор Янукович. Наша держава й надалі робитиме свій внесок у міжнародні заходи з урегулювання криз, миротворчої, антитерористичної та антипіратської діяльності, контролю над озброєннями тощо.

Концепція реформування Збройних сил має дати відповіді на всі актуальні питання сучасної української армії, заявив Президент, додавши: наразі проект цього документа потребує доопрацювання. При цьому він відзначив бажання розробників концепції здійснити рішучі кроки щодо відновлення боєздатності ЗСУ та створення під∂рунтя для їх подальшого розвитку в умовах жорстких ресурсних обмежень.

«Маємо відповісти на питання стосовно основних параметрів, що визначають майбутнє наших Збройних сил. Маємо нарешті усвідомити, які армія і флот нам потрібні», — наголосив Президент, відкриваючи нараду.

А підбив підсумки цього засідання на брифінгу заступник виконавчого секретаря Комітету з реформування і розвитку Збройних сил та оборонно-промислового комплексу, директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв. За його словами, Стратегія національної безпеки та Воєнна доктрина вже майже повністю готові, отримали підтримку з боку Президента та Кабінету Міністрів. Тож приблизно за місяць документи можна буде представити на розгляд Президента. РНБО за дорученням глави держави, з урахуванням усіх озвучених зауважень та пропозицій, має підготувати остаточні форми текстів цих двох документів.

Зокрема Стратегія національної безпеки чітко визначає національні інтереси України, роботу кожної з владних структур, а також пріоритети зовнішньої та внутрішньої політики безпеки нашої країни. «Мова про формування в стислі терміни сучасної національної армії, нові підходи до управління нею, модернізацію. Для оборонного комплексу незабаром планується зробити нові технологічні закупівлі. І вже протягом місяця можна буде говорити про те, скільки коштів на це знадобиться», — пояснив посадовець.

Окремо Андрій Єрмолаєв відзначив хороший старт роботи комітету. А всі питання, розглянуті під час його першого засідання, він назвав обгрунтованими та концептуалізованими, які засвідчили гарну взаємодію органів виконавчої влади.

Посадовець також наголосив, що Україна йде в ногу з вимогами часу. За приклад він навів міжнародний досвід. Стратегії національної безпеки Британії, США, Росії, Польщі, Румунії свідчать про дуже високу динаміку в царині геополітичних змін. Тож нині настав час і нашій країні видозмінити свою стратегію, яка діє від 2007 року.

«Це саме той момент, коли потрібні нові визначення національної безпеки та підходи до неї. Маємо ключове завдання — перейти до професійної армії. Тому її склад буде меншим за нинішній», — сказав Андрій Єрмолаєв. Концепція ж реформування Збройних сил має бути схвалена в першому півріччі цього року.