ПОДІЯ 

У Дніпропетровську вироблена перша партія безшовних труб із заготовки «Дніпросталі» — нового сталеплавильного заводу ІНТЕРПАЙП

Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»

Потреба модернізації та оновлення виробництв у металургії, експорт продукції якої дає понад 40% від усього експорту країни і де працює понад півмільйона осіб, назріла давно.

Народження нової металургії

Адже металургійні підприємства, працюючи на устаткуванні часів СРСР, використовуючи дідівські технології, практики і підходи, ставали все менш конкурентоздатними на світових ринках. Та й витрати електроенергії, природного газу, людського ресурсу та викиди в навколишнє середовище при виробництві металу були непомірно високими і вже давно перестали вписуватись у міжнародні стандарти. Як-то кажуть, або пан, або пропав…

Та інвесторів, готових рятувати галузь і вкладати у неї кошти, за останні роки знайшлось не так багато. Їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. Що вже казати про будівництво якісно нового металургійного заводу, звести який наважилась лише трубно-колісна компанія ІНТЕРПАЙП.

— «Дніпросталь» — це найбільший інвестпроект за роки незалежності і перший металургійний завод, що буде побудований в Україні за останні 40 років «з нуля». Він буде запущений уже у 2012 році, — розповідає Генеральний директор ІНТЕРПАЙП Олександр Кірічко.— «Дніпросталь» — це виключно передові технології, міжнародні практики і нові підходи до культури виробництва. У його зведення та оснащення піде близько $700 млн. Після завершення будівництва та запуску заводу на повну потужність він стане найбільшим і найсучаснішим електросталеплавильним заводом у Східній Європі. Останнє буде досягнуте завдяки встановленню найновітнішого металургійного обладнання італійської фірми DANIELI, що є одним зі світових лідерів з його виробництва.

— Реалізація цього проекту стане подією національного значення, — переконаний Олександр Кірічко, — і підніме планку металургійної галузі України на якісно новий рівень. Адже зведення нового металургійного заводу дасть змогу виробляти 1,32 млн тонн сталі на рік. Крім того, в 2,5 рази зменшити викиди в навколишнє середовище, в 2,2 рази — енерговитрати на тонну продукції (порівняно з мартенівським способом), а також на 60 млн кубометрів — витрати компанією «Інтерпайп» природного газу (обсяг тижневого споживання газу Дніпропетровськом (!). Не кажучи вже, що продуктивність праці на тонну сталі зросте вчетверо (порівняно з мартенівським способом).

Передові технології працюють на державу. Фото надано компанією «ІНТЕРПАЙП»

Ставка — на економію і сировинну незалежність

«Однією з основних причин будівництва «Дніпросталі» є забезпечення заводів компанії ІНТЕРПАЙП власною заготовкою для виробництва безшовних труб і залізничних коліс, — пояснює рішення компанії зі зведення нового заводу гендиректор ІНТЕРПАЙП. — Наразі компанія закуповує у зовнішніх постачальників 70% сталевої заготовки для виробництва безшовних труб. Натомість після виходу «Дніпросталі» у 2014 році на проектну потужність у 1,32 млн тонн, забезпеченість компанії власною заготовкою буде 90%. Таким чином, залежність від зовнішніх постачальників зменшиться, а ІНТЕРПАЙП завершить перехід до вертикально-інтегрованої структури: від заготівлі брухту через виплавку сталі до виробництва сталевих труб і суцільнокатаних залізничних коліс», — підсумував Олександр Кірічко, додавши, що споживачами трубної заготовки «Дніпросталі» стануть насамперед два заводи компанії — «ІНТЕРПАЙП НТЗ»

(м. Дніпропетровськ) та «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» (м. Нікополь).

На думку Андрія Короткова, голови правління ІНТЕРПАЙП НТЗ (Нижньодніпровський трубний завод, де була випущена з дніпросталівської заготовки перша партія безшовних обсадних труб, що використовуються для видобутку нафти і газу), виробництво безшовних труб і залізничних коліс з нової заготовки дасть змогу ІНТЕРПАЙП освоїти і сертифікувати нові види продукції. Зокрема, корозійностійкі труби за американським стандартом 5CT та багато інших. А також значного зниження витратного коефіцієнта металу.«Лише на трубах економія металу може досягти близько 5000 тонн на рік», — наголосив він.

До речі, перша труба вже пройшла низку випробувань, що підтвердили високу якість сталевої заготовки «Дніпросталі».

ДОВІДКА «УК»

ІНТЕРПАЙП — міжнародна вертикально-інтегрована трубно-колісна компанія, що входить у десятку найбільших у світі виробників безшовних труб і в трійку світових виробників суцільнокатаних залізничних коліс. Її продукція постачається у понад 80 країн світу.

«Дніпросталь» — ключовий інвестиційний проект компанії «Інтерпайп». Він має забезпечити трубне і колісне виробництво власною сталевою заготовкою. Планується, що у 2012 р. «Дніпросталь» виробить 700 тис. тонн сталевої заготовки. На проектну потужність у 1,32 млн тонн завод вийде у 2014 році.