З 1995 року і донині працюю робітником млина з обробки зерна. Нещодавно звернувся до управління Пенсійного фонду в Ізяславському районі щодо призначення мені пенсії на пільгових умовах через шкідливі умови праці, але отримав відмову.

Я не згоден із таким висновком, адже умови, в яких доводилося працювати, були дійсно шкідливими — я багато років дихав пилом і від того моє здоров’я істотно погіршилося. До того ж, млин часто змінював власників, а перейматися питаннями охорони праці їм навіть не спадало на думку.

Тож хочу дізнатися, все ж таки маю я право на пільгову пенсію чи ні?

І. МАРЧУК,
м. Ізяслав Хмельницької обл.

Владислав МАШКІН, 
директор Департаменту 
пенсійного забезпечення ПФ:

— Відповідно до пункту «б» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за віком на пільгових умовах мають чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, — за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів, і за результатами атестації робочих місць — після досягнення 55 років та при стажі роботи не менш як 25 років, з них — не менш як 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього закону, чоловікам на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи.

Згідно з пунктом 3 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників під час обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 18.11.2005 року № 383 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції 1 грудня 2005 року за  № 1451/11731, при призначенні пільгових пенсій за Списком № 1 і № 2 застосовуються ті списки, які діяли у період роботи особи у важких і шкідливих умовах праці. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями, незалежно від дати їх внесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992 року.

Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 11.03.1994 року № 162 та постановою Кабміну від 16.01.2003 року № 36, які діяли на час вашої роботи робітником млина з обробки зерна, зазначена професія не передбачена.

Підстав для зарахування періоду вашої роботи робітником млина з 19.07.1995 року по 15.08.2005 року до пільгового стажу роботи за Списком № 2, та призначення вам пенсії за віком на пільгових умовах, немає.