Японія має стати одним з лідерів економічного відновлення та відбудови нашої країни. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції для ЗМІ 20 лютого за підсумками візиту в Токіо.

«Українська делегація в Японії мала надзвичайно насичену інтенсивну програму візиту. Ключовою подією стала Конференція з економічного розвитку і відбудови. У ній взяли участь представники ділових кіл обох наших країн, громад і регіонів, урядовці», — наголосив Денис Шмигаль.

Під час пресконференції Денис Шмигаль подякував японському уряду, бізнесу й усім, хто був долучений до діалогу.  Фото з Урядового порталу

Під час конференції було підписано 56 документів різного рівня. Зокрема, укладено міжурядову угоду про уникнення подвійного оподаткування. Досягнуто домовленостей про надання Україні гранта для реалізації Програми екстреного відновлення від Японського агентства міжнародного співробітництва JICA. Кошти, за словами Прем’єр-міністра, підуть на відбудову енергетики, у транспортну галузь, для гуманітарного розмінування. Міністерство аграрної політики та продовольства України уклало документи з японськими компаніями, що виробляють сільськогосподарську техніку.

«Японське агентство відродження міст допоможе у відбудові зруйнованих ворогом населених пунктів. Ідеться про широкий спектр технічної співпраці. Японське агентство водного господарства сприятиме відновленню зруйнованих росією дамб. Тут Японія має величезний досвід, який ми вивчатимемо й перейматимемо», — зазначив Прем’єр-міністр. Серед іншого компанія ІНІ CORPORATION допоможе побудувати стратегічно важливий міст через Дунай та міст через Дністровський лиман. А з Японською організацією зовнішньої торгівлі (JETRO) підписано Меморандум про взаєморозуміння для сприяння українським виробникам у виході на японський ринок.

«JETRO та ЄБРР розвиватимуть співпрацю для налагодження взаємодії між українськими малими та середніми підприємствами і японськими компаніями. Японське державне експортно-кредитне агентство NEXI відкриє кредитні лінії для інвестицій та експорту в Україну. Зокрема, Японія спрямує 1,25 мільярда євро для підтримки японських інвестицій в Україну. Це дасть кумулятивний ефект», — зазначив очільник уряду.

Японський банк міжнародного співробітництва (JBIC) надасть 150 мільйонів доларів кредиту для підтримки проєктів відновлення від українського бізнесу через Чорноморський банк торгівлі та розвитку.

Денис Шмигаль подякував японському уряду, бізнесу й усім, хто був долучений до діалогу: «Знаємо, що Японія завжди поряд, японський народ вірить у нашу перемогу і допомагає її наблизити».

У Токіо український Прем’єр провів зустрічі з міністрами економіки, торгівлі та промисловості, фінансів і закордонних справ Японії, на яких обговорили економічну співпрацю між двома країнами, допомогу нашій державі та питання конфіскації заморожених російських активів.

Денис Шмигаль особисто подякував міністрові економіки, торгівлі та промисловості Японії Кену Сайто за допомогу для підтримки японських інвесторів в Україні. Урядовці обговорили подальшу лібералізацію торгівлі між державами. Денис Шмигаль запропонував Кену Сайто опрацювати питання оновлення угоди про захист інвестицій.

На зустрічі з міністром фінансів Японії Шунічі Сузукі йшлося зокрема про продовження бюджетної підтримки. Глава уряду висловив вдячність за намір надати цього року 4,5 мільярда доларів фінансової допомоги. Денис Шмигаль та Шунічі Сузукі підтримали підписання конвенції про уникнення подвійного оподаткування, що спростить роботу для українського та японського бізнесу.

На полях Конференції з економічного розвитку та відбудови відбулося спілкування Прем’єр-міністра України з міністром закордонних справ Японії Йоко Камікавою. Ішлося про конфіскацію заморожених російських активів.

«Наше спільне завдання — притягнути росію до відповідальності та змусити платити», — підкреслив Денис Шмигаль. Він наголосив на необхідності внесення рф до чорного списку FATF і закликав ужити заходів для запобігання визнання псевдовиборів на окупованих росією українських територіях.

«Вдячні Японії за підтримку формули миру Президента України та створення спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності керівництва росії», — підсумував очільник українського уряду.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ