ІННОВАЦІЇ

Електронне урядування може запрацювати вже цього року

Державний комітет з питань науки, інновацій та інформатизації завершує підготовку всіх необхідних документів для впровадження електронного урядування в Україні. Як повідомив на брифінгу голова Держкомінформнауки Володимир Семиноженко, новий проект може запрацювати вже у грудні цього року.

Він поінформував, що практично готові план та концепція впровадження електронного урядування, а також законопроект "Про інформаційну систему "Електронний уряд". Документи вже у найближчі два тижні будуть подані на затвердження Кабінету Міністрів, повідомляє Укрінформ.

Голова Держкомінформнауки наголосив, що програма національної інформатизації буде врахована у проекті нового Податкового кодексу, який прийматиметься у другому читанні, її положення також будуть відображені у бюджеті на 2011 рік. "На сьогодні залишається кілька кроків, і вже буквально з грудня можна реалізувати ідею "єдиного вікна", щоб наш бізнес та користувачі могли спілкуватися в універсальній формі", - зазначив посадовець. За його словами, принцип "єдиного вікна" передбачає створення єдиної інфраструктури для доступу до інтернет-порталів органів управління, розробку веб-порталу електронного урядування, формування єдиного реєстру органів виконавчої, місцевої влади та державних послуг.

Нині в Україні завершується пілотний проект із впровадження технологій електронного самоврядування, який стартував у березні цього року. "Цей пілотний проект охоплював 9 центральних органів виконавчої влади, ми залучали також до цього проекту регіони", - повідомив Володимир Семиноженко. У ньому взяли участь Держкомінформнауки, Мінпраці, Мінрегіонбуд, Головдержслужба, Держспецзв'язок, Держкомархів, Пенсійний фонд та низка органів місцевого управління.

На сьогодні в Україні в електронному вигляді приймаються та обробляються близько 1600 видів документів.