АКЦЕНТ

У Національному інституті імені М. Амосова з’явиться новий корпус серцево-судинної хірургії

Перебуваючи у медичному закладі, Прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що розпочати будівельні роботи планують уже у 2013 році. «Ми домовилися з вашим керівництвом про будівництво найсучаснішого, найкращого в Україні корпусу серцево-судинної хірургії. Він має бути кращим, ніж усі центри, які працюють у Європі», — сказав глава уряду, наголосивши, що в інституті встановлено найсучаснішу медичну техніку. Там працюють фахівці найвищої кваліфікації, які застосовують найпередовіші методи лікування серцево-судинних хвороб і проводять найскладніші операції на серці у немовлят.

Найкращий кардіохірургічний центр повинен мати найсучасніше обладнання. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Водночас Прем’єр акцентував, що висококваліфікована медична допомога має стати доступною не лише у столиці та великих містах, а й у віддалених населених пунктах. «У нас є медичні центри з найсучаснішим обладнанням, та у районних поліклініках часто немає навіть кардіографа. Це неприйнятно, адже саме серцеві захворювання — головна причина смертності в Україні. Тому наше завдання — розвивати кардіологічну допомогу за двома напрямками: своєчасно діагностувати і проводити профілактику, доправляти хворих до лікарень і розвивати по країні мережу таких центрів», — сказав він.

За словами Миколи Азарова, кошти, які цей інститут може отримувати від страхової медицини, зокрема й від іноземних компаній, мають використовувати цілковито на його потреби.

«Директор інституту поінформував мене, що до нього звертаються страхові медичні компанії з-за кордону щодо проведення операцій у вашому центрі. Вони зацікавлені в тому, щоб лікувати у нас своїх хворих. Передовсім ми повинні лікувати своїх громадян, але якщо є можливість, було б непогано залучати ресурси від іноземних компаній. Я гарантую, що всі залучені вами ресурси підуть на розвиток і підвищення заробітної плати медичному персоналу», — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Cекретаріату Кабміну.

Микола Азаров окремо сказав, що лікарі цього інституту надають медичну допомогу на найвищому рівні, та поява ще одного сучасного корпусу дасть змогу збільшити кількість операцій до 9 тисяч на рік.

До слова, станом на цей період, майже 30% усіх операцій на серці в Україні проводять у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. Амосова. Впродовж останніх двох років за підтримки уряду в інституті оновлено медичне обладнання та проведено реконструкцію операційних залів, завдяки цьому у поточному році кількість проведених операцій збільшиться на тисячу.

У НІССХ розроблено та успішно застосовують унікальні методи лікування серцево-судинних хвороб. Зокрема, фахівці інституту мають найбільший у світі досвід хірургічного лікування інфекційного ендокардиту: післяопераційна смертність після лікування цього захворювання у клініці М. Амосова у 10 разів нижча, ніж у провідних кардіохірургічних клініках світу.

Окрім цього, інститут є світовим лідером у лікуванні тяжкого ускладнення інфаркту міокарда та післяінфарктної аневризми лівого шлуночка. Таких операцій виконано понад 1,5 тис. (післяопераційна смертність становить близько 1%, а у США, до прикладу, у 2011 р. цей показник був на рівні 8,3%).

Інститут також проводить операції коронарного шунтування на працюючому серці без штучного кровообігу. Це дало змогу зменшити післяопераційну смертність більш ніж в 10 разів. Таких операцій виконано понад 8 тис.

І впродовж останніх семи років післяопераційна смертність становила близько 0,5%, а у Західній Європі та США цей показник перевищує наш у 4 рази — становить 2%.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»