ВАЛІЗА БЕЗ РУЧКИ

Грецькі профспілки вдруге за тиждень організували загальнонаціональний страйк на знак незгоди з політикою економії

Загальновідомо, що до надмірної праці греки не звикли.  В них саме життя організоване по-іншому: в пошані  патріархальні цінності  й  життєві радощі-дрібнички.  Понад мільйон зайнятих у державному секторі роками були   надійно захищені від зменшення заробітків, а пенсія становила  не 50—60, як навіть у найрозвиненіших країнах ЄС, а 80% окладу.  Про бонус  у вигляді неоподатковуваних 13-ї і  14-ї зарплати до Різдва та  до Великодня годі й казати. Як і про разову допомогу   при виході на пенсію, яка іноді  залежно від окладу може сягнути  200 тис. євро.   Хіба людина  добровільно здатна від такого відмовитися?

 «Ми, — кажуть греки, — розуміли, що не надто підходимо Євросоюзу, ми інша країна, трішечки навіть інша цивілізація. Ми — не німці, у нас склалася своя традиція відносин між роботодавцем і працівником, між державою і соціумом. Ми живемо передовсім за сімейним  кодексом, до якого і пристосована економіка. А не навпаки!»

Міністр фінансів Греції Євангелос Венізелос сподівається розбити «цеглину» відмови ЄС. Фото з сайту daylife.com

Тож не дивно, що соціальні заворушення в Греції не припиняються від початку кризи, а перша хвиля скорочень бюджетних видатків викликала низку страйків і вуличних протестів, які наприкінці минулого року призвели до відставки уряду соціалістів на чолі з Георгіусом Папандреу.

Спуститися з Олімпу

Після багатьох днів складних переговорів  чинний прем’єр-міністр Греції Лукас Пападімос, який прийшов на зміну Папандреу,  і лідери трьох партій, що  входять до уряду національної єдності, досягли домовленості  про нові заходи економії.  Партнерам по урядовій коаліції  вдалося дійти згоди  за кілька годин до початку зустрічі міністрів фінансів країн єврозони в Брюсселі, де сподівалися  затвердити  виділення Афінам нового пакета фінансової допомоги на суму 130 млрд євро: без цих коштів Греції загрожує дефолт уже в березні.

Та замість цього вчора в столиці Євросоюзу назвали три умови, які повинна виконати Греція, аби отримати подальшу допомогу. Трійка у складі ЄС, МВФ і Європейського центрального банку вимагає зменшити бюджетні видатки на еквівалент 1,5% ВВП, скоротити пенсії і тисячі робочих місць у державному секторі економіки.

До того, як міністри зустрінуться знову  наступної середи, грецький парламент має схвалити план урізання фінансових витрат бюджету: країні потрібно заощадити мільйони євро, і грецькі політичні лідери повинні дати гарантії, що вони підтримуватимуть ухвалені парламентом заходи економії, повідомляє Бі-Бі-Сі. Як очікується, грецький парламент має схвалити нові кроки, спрямовані на економію, в неділю, 12 лютого.

Чи готові греки відмовитись від 13-ї зарплати

На знак протесту проти нової програми заощадження грецькі профспілки організували дводенний  масштабний страйк. Країну  знову охопили   вуличні демонстрації.

Сучасні нащадки древніх еллінів  не з пальця висмоктали причину для незгоди. Ще у Стародавній Греції та в Стародавньому Римі з’явились такі форми забезпечення ветеранів за військову службу, як пенсії та земельні наділи, а для вільних бідних людей застосовувалось благодійництво: безплатна роздача хліба, продуктів, утримання громадських лазень. Можливо, саме  там слід шукати пояснення схильності сучасників жити не за статками.

Найчастіше, описуючи феномен ставлення греків до роботи, їх порівнюють із німцями, ставлячи останніх у приклад. Відомо й про зусилля канцлера ФРН Ангели Меркель, яка чи не найбільше серед європейських політиків  намагається врятувати єврозону, продавлюючи в парламенті країни  непопулярні рішення. Однак нині  вже й представники політичної еліти Німеччини сумніваються в бажанні та здатності грецької влади здійснювати кардинальні реформи. Вони готують німецьку громадськість до несприятливого сценарію розвитку подій. «Якщо Греції бракує необхідної рішучості для проведення неминучої санації країни, то їй варто було б серйозно замислитися над тим, а чи не почати нове життя за межами єврозони», цитує «Німецька хвиля» генерального секретаря Християнсько-соціального союзу (ХСС) Александра Добріндта.

Настільки жорстке за мірками німецької політкоректності висловлювання можна було б вважати лише особистою думкою конкретного політика, якби не одна обставина. Останніми днями в Німеччині пролунала ціла низка заяв — це свідчить про те, що представники політичної еліти ФРН стали розглядати вихід Греції з єврозони як цілком можливий сценарій розвитку подій.

КРАЙНІ ТЕРМІНИ

15 лютого: план фінансової допомоги має бути остаточно затверджено, щоб здійснити реструктуризацію грецької заборгованості

20 березня: Греція має отримати новий транш допомоги, щоб сплатити 14 млрд євро за зовнішніми запозиченнями

Квітень: орієнтовний час нових парламентських виборів