ПРОЕКТ

«Правова інформація для кожного. Луганський варіант»

У рамках проекту в обласній науковій бібліотеці імені М. Горького можна  отримати безкоштовну юридичну консультацію в громадській приймальні, знайти всі потрібні документи, взяти участь у роботі різноманітних тренінгів. Протягом уже першого місяця роботи проведено 5 просвітницьких засідань, правові консультації за темами, що стосуються пенсійного, трудового законодавства, питань житлово-комунальних послуг, які безплатно отримали 26 громадян.

Пенсійні, трудові й комунальні питання розглядають... у бібліотеці. Фото автора

«Ми уклали договори про творчу співпрацю з низкою громадських організацій, які опікуються захистом прав, — розповідає директор бібліотеки Інна Риб’янцева. — Ідея формувалася поступово. Спочатку організували пункти доступу громадян до документів вищої влади. Виявилося, що дуже багато охочих бачити ці документи й їх читати, але постійно виникає питання, як їх пояснити. Бібліотекар може допомогти знайти потрібну інформацію, але прокоментувати юридичну складову ми не в змозі. Тому виник намір зробити так, аби ті, хто потребує роз’яснення законодавчого акта, могли отримати в бібліотеці юридичну допомогу. Тож тепер той, кому потрібні консультації, може отримати їх безкоштовно. Передовсім це важливо для незахищених верств населення».

Такий майданчик важливий не лише для бібліотекарів, вважає голова громадської організації «Луганський обласний центр політичних і соціологічних досліджень «Політсоціум» Володимир Іванов.

«Людям слід допомагати освоювати схему управління товариствами співвласників багатоквартирних будинків, — підкреслив Володимир Іванов. —  Важливо для населення також роз’яснити взаємини з монополістом ТОВ «Луганськвода». Крім того, можемо розповісти (це важливо для жителів невеликих селищ), які є форми об’єднання мешканців для самозабезпечення водою. Бо часто у влади немає коштів, а проблему постачання води треба вирішувати. Тож створюються товариства, і люди самостійно прокладають водогони, а потім передають на баланс водопостачальної організації. Ці технології слід пояснювати. Тим більш, що в краї є успішні приклади».

Володимир Іванов вважає, що унікальність «бібліотечно-правового» проекту саме в тому, що «зазвичай бібліотеки проводять здебільшого роботу, пов’язану з мистецтвом та літературою. А наша бібліотека вийшла за рамки стандартів і взяла на себе громадську ініціативу, намагається допомогти населенню у тих питаннях, які в принципі не характерні для діяльності закладу культури, але дуже важливі для громади».