ВІДКРИТТЯ

Головна арена Євро-2012 — відреставрований НСК «Олімпійський» —  знову серед кращих
стадіонів Європи

Чи знайоме вам передчуття зустрічі після розлуки? Побоювання розчаруватися і очікування чогось надзвичайного водночас. Приблизно так почувався автор цих рядків прохолодного суботнього вечора, прямуючи до стадіону, реконструкція якого коштувала державі понад півмільярда доларів. Від серпня 2008-го, коли розпочався новий етап у житті арени з цікавою історією, аж до самої церемонії думки щодо доцільності саме такого кроку не полишали багатьох, тож побачене мало справити неабияке враження, аби остаточно розвіяти сумніви, що гроші не викинули на вітер.

І хоч до призначеної дати встигли не все, мабуть, таки правильно зробили, що не відклали офіційного відкриття на тиждень-два, адже наступної доби у Києві не на жарт задощило.

На арені — юніори Прем'єр-ліги

Шароварів було в міру

Як театр розпочинається з вішалки, так стадіон — з першого кордону безпеки. Приємно вразила робота правоохоронців, які того вечора не брали на себе провідну роль у догляді і лише допомагали стюардам контролювати потік глядачів. Щоправда, не втаємниченим у тонкощі таки не вдалося пронести пляшки з мінералкою. Тож тим, хто не розраховував купувати у розташованих по периметру «спіднички» закладах пиво за 15 гривень або фірмовий «Олімпік бургер» за 35, ще й розраховуючись при цьому не готівкою, а спеціальною карткою, довелося споглядати дійство насухо. Звикаймо до стандартів, панове!

Традиційно в Україні під час заходів такого масштабу завжди є ризик переборщити з шароварами. Та авторам сценарію вдалося знайти золоту середину: і національний колорит передали, і футбольну тему розкрили. Не все було історично правдиво у біографічній довідці арени, однак поставлений голос диктора справив враження на пересічних відвідувачів, а неточності помітили лише професіонали. Сподіваємось, що тим, хто спостерігав за церемонією в ефірі одного з українських каналів, який хоч і значився як живий, та йшов з двадцятихвилинною затримкою і перервою на рекламу, картинка також сподобалася.

Як колись кияни приборкали вогонь...

До речі, суботня аудиторія істотно відрізнялася від прискіпливого київського вболівальника, який звик підтримувати своїх улюбленців. Можливо, саме тому так і не вдалося «підняти» бодай одну повноцінну хвилю — фірмову фішку Республіканського.

А першим випробуванням для організаторів стала піротехніка. Вогняні стріли, якими відганяли дракона під час одного з номерів шоу, спричинили пожежу на одній із конструкцій майже над центральною трибуною, де саме готувалися до виходу Президента. На приборкання вже не символічного вогню витратили хвилин із 20: лише третя людина, яка прибігла на місце пожежі, мала при собі вогнегасник.

Оголосив НСК «Олімпійський» відкритим, як і годиться, Президент України Віктор Янукович:

«Сьогодні свято всієї України, адже новий спортивний стадіон — це подарунок усім громадянам, у першу чергу дітям і молоді, серед яких зростатимуть майбутні чемпіони», — сказав глава держави. Він висловив переконання, що Київ, а разом з ним і вся Україна на найвищому рівні зустрінуть гостей із багатьох країн Європи, які приїдуть у 2012 році на матчі футбольної першості.

До Євро-2012 здивуємо ще й не такими викрутасами

Вибачте і заберіть ноги

Журналістів, акредитованих висвітлювати подію, цього разу розмістили не в ложі преси, а в одному з центральних секторів верхнього ярусу: саме звідти можна побачити панораму стадіону, на якому завдяки новітнім архітектурним знахідкам справді дихається вільно. Щоправда, людям із нестандартною фігурою доведеться всерйоз замислитися про доцільність занять спортом. А тим, хто не дуже любить наступати на ноги іншим і перелазити через чужі коліна, радимо на перегляд матчів приходити заздалегідь — тоді оминати ваші коліна доведеться тим, хто запізниться.

Національний колоритзавжди у моді

Даруйте, що в свято, але мусимо зазначити: один з головних недоліків старого стадіону подолано. Нарешті з’явилася достатня кількість сучасних туалетів. Залишилося тільки прибрати в них і дотримуватися елементарних правил.

Не зіпсував вечора і виступ запрошеної зірки — колумбійської поп-співачки Шакіри. Вона не лише сповна відпрацювала гонорар, сплачений, як стверджують поінформовані джерела, виключно вітчизняними спонсорами, а й дала майстер-клас із танцю живота. Оскільки багато людей залишили стадіон ще під час концерту, ні тисняви, ні ексцесів біля метро не спостерігалося.

Футбольну кашу зварили на славу

Тож в Україні з’явився ще один стадіон європейського рівня. Щоправда, аби стати по-справжньому європейським, усім, хто так чи інакше дотичний до його опорядження і функціонування, потрібно докласти ще багато зусиль. У понеділок на «Олімпійський» знову повернулися будівельники — доробляти те, що не встигли до офіційного відкриття. А перший серйозний іспит на готовність приймати футбольні матчі найвищого рівня арена складатиме за місяць — 11 листопада: на поле у товариській зустрічі вийдуть команди України і Німеччини. 

Оксана ГОЛОВКО, 
Олександр ЛЕПЕТУХА 
(фото)