ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

Місцевим аграріям порадили перейти  від дідівських способів господарювання до наукових

Зустріч першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Миколи Безуглого з керівниками агропромислових підприємств краю, що відбулася у сесійній залі обласної ради в рамах робочої поїздки високопосадовця до Запорізької області, пройшла у режимі відвертої розмови про наболіле. Захід набув конструктивної суті, бо його учасники не обмежилися декларуванням власних позицій, а прагнули почути один одного і досягти спільного розуміння підходів до розв’язання нагальних проблем у галузі. Тривоги запорізьких аграріїв стали для представника профільного міністерства більш зрозумілими завдяки тому, що він, перш ніж зустрітися із сільськогосподарським активом області, особисто відвідав кілька агропромислових об’єктів краю.

Наука допомагає хліборобам вирощувати високі врожаї. Фото автора

Рівнятися  є на кого

І хоч без показушності не обійшлося, наприклад, високопосадовцю демонстрували, як «успішно» будують першу чергу гуртового овочевого ринку на під’їзді до Запоріжжя: екскаватор тут натужно працював у котловані, тоді, як стовпчик термометра показував –16OС! Однак після відвідання підприємства «Агропромінвест 08» у Вільнянському районі у високого гостя залишилося приємне враження: виробництво тут організоване на засадах новітніх технологій, і соціальна складова цілком відповідає загальнодержавним стандартам. Підприємство засноване в 2008 році і спеціалізується на виробництві нерафінованої олії та комбікормів. У 2011 році за рахунок інвестицій тут було завершено першу чергу реконструкції, що дало змогу в декілька разів збільшити його потужність. За останні два роки інвестор вклав у розвиток виробництва 152 млн грн.

З керівництвом підприємства перший заступник міністра аграрної політики та продовольства та голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, який супроводжував Миколу Безуглого, обговорили подальші перспективи розвитку виробництва, аспекти соціального захисту працівників та інші питання. Адже тут сьогодні працюють 200 чоловік, що мають не тільки стабільні робочі місця, а й стабільну зарплату.

Авторка цих рядків, поспілкувавшись із пресувальником Дмитром Бейком, з’ясувала, що його заробітна плата становить 2 тис. грн на місяць. Його дружина наразі перебуває у відпустці по догляду за дитиною (дочці два роки) і також отримує державну допомогу.

 Свій вагомий внесок підприємство робить і в державну скарбницю. За результатами 2011 року до бюджетів усіх рівнів «Агропромінвест 08» відрахував 1,7 млн грн.

— Ще 5–7 років тому ми змушені були велику кількість соняшнику експортувати за кордон. Наразі 8 млн тонн соняшнику переробляється в Україні. Наша держава вийшла на друге місце в світі по виробництву соняшникової олії та на перше місце з експорту цієї культури, обігнавши Російську Федерацію, Аргентину та Францію. Я вважаю, що такі підприємства є знаковими, і саме вони будуть визначати образ агропромислового комплексу України та Запорізької області в найближчі роки. Саме залучення ефективних інвесторів до сільгоспвиробництва є одним з основних завдань влади, — відмітив Микола Безуглий.

Тож на нараді щодо стану та перспектив розвитку агропромислового комплексу Запорізької області високопосадовець прибув з оптимістичним настроєм.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко інформував учасників заходу, що за кількістю посівних площ Запорізький край посідає 4-те місце в Україні, однак за показником виробництва валової сільськогосподарської продукції область знаходиться аж на 15 місці.

— Ми не можемо миритися з такою ситуацією. Аграрний сектор має стати локомотивом економіки області, ключовим чинником соціального розвитку села та поліпшення добробуту його жителів, — оприлюднив він позицію обласної влади.

Майбутнє —  за інвестиціями

Виходом із кризової ситуації очільник області вважає активізацію процесу залучення інвестицій у галузь АПК. За його словами, цього року в краї планується реалізація трьох перспективних інвестиційних проектів, зокрема — введення першої черги гуртового ринку сільськогосподарської продукції.

В області налагоджується взаємодія науковців та сільгоспвиробників. Так, після досліджень особливостей степової зони науковці дійшли висновку, що на цій території без істотних втрат врожаю у структурі посівів соняшник може займати 20–25%. Тож голова облдержадміністрації звернувся до Миколи Безуглого врахувати це при розрахунку сівозмін.

Щодо розвитку галузі молочного скотарства, то, на переконання Олександра Пеклушенка, зоною особливої уваги має стати створення великотоварних та молочних ферм і комплексів з упровадженням новітніх технологій. Необхідно також створити умови для збільшення кількості сімейних ферм у особистих підсобних господарствах.

— За ініціативи облдержадміністрації розроблено Програму розвитку сільського господарства області на 2012-2013 роки, якою передбачено фінансування, спрямоване на збільшення поголів’я корів. Однак зацікавити сільгоспвиробників у нарощуванні виробництва продукції тваринництва можливо тільки за умови істотної державної підтримки, — наголосив Олександр Пеклушенко.

Крім існуючих державних програм, керівник обласної виконавчої влади запропонував на законодавчому рівні вирішити питання про скасування податків на земельні ділянки, де розміщені молочні ферми та комплекси, напрацювати механізм видачі кредитів сільгоспвиробникам строком на 15–20 років на реконструкцію та будівництво фермерських господарств. Необхідно ввести пільгове оподаткування для виробників, які працюють у галузі молочного скотарства, створюють додаткові робочі місця, і відповідно, платять більше податків до бюджетів усіх рівнів.

Голову облдержадміністрації підтримав і директор ПП «Могучий», що у Мелітопольському районі, депутат Запорізької облради Микола Кишко. Водночас він наголосив, що, зокрема, розробку карт сівозміни доцільно залишити агрономам місцевих сільгосппідприємств, а не спонукати аграріїв оббивати пороги науково-дослідних організацій і викладати додаткові кошти на їхнє утримання.

— Ми працюємо на своїй землі десятиліттями і самі зацікавлені в тому, аби зберегти її родючість і для себе, і для нащадків, — пояснив аграрій високопосадовцю. Зал підтримав його бурхливими оплесками.

Натомість Микола Безуглий, відповідаючи на запитання місцевих аграріїв, зазначив, що покращувати показники Запорізької області в галузі АПК треба, залучаючи українських та іноземних інвесторів.

— Запорізька область знаходиться у третьому десятку рейтингу за показниками в аграрній галузі, і це пояснюється як об’єктивними, так і суб’єктивними чинниками. По-перше, треба враховувати місцевий клімат: 50% території області припадає на засушливий степ. Окрім того, є серйозні порушення структури посівних площ. Однією з причин є незначна кількість інвесторів, як українських, так і іноземних.

Що ж до того, як міністерство передбачає стимулювати селян до розвитку тваринництва, Микола Безуглий зазначив, що уряд робить акцент, зокрема, саме на родинному фермерстві.

— Минулого року наше міністерство розробило програму відродження скотарства на території України, і одним із головних пунктів є саме розвиток молочного скотарства. У програмі є підрозділ, який передбачає кілька видів підтримки родинного фермерства, — коли родина тримає три або більше корів. Наприклад, така родина практично безкоштовно отримає доїльний апарат, може розраховувати на допомогу ветеринарних закладів. До того ж, родинні фермерства отримуватимуть часткову компенсацію за товари, які вони постачають населенню. Наступного року власник, який буде збільшувати поголів’я тварин, за кожну корову отримуватиме від держави 10 тисяч гривень. А вже цього року, я впевнений, споживачі відчують на собі позитивні зміни у постачанні молочної продукції, — заявив урядовець.

Робочий візит Миколи Безуглого до Запорізької області саме і передбачає пошук шляхів розвитку сільського господарства.

— Наша спільна мета — це об’єднання потенціалу Міністерства аграрної політики та продовольства та Запорізької області. На базі передового досвіду України та науковців нам вкажуть на наші помилки, а ми зі свого боку — на помилки міністерства, і в результаті такого діалогу прийдемо до реалізації єдиної мети — створення правильної концепції та програми, яка дасть змогу виконати наші зобов’язання, бо наш пріоритет — розвиток сільського господарства, — підкреслив Олександр Пеклушенко.