Наша економіка багато років була орієнтована на один ринок — Російської Федерації. Європейська інтеграція дає шанс українським товарам отримати знак якості, який не лише дасть змогу стати повноцінним учасником ринку ЄС, а й відкриє шлях до інших світових ринків. На цьому під час регіональної конференції «Євроінтеграція: сила можливостей» у Запоріжжі наголосила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що в кожному регіоні України є багато прикладів того, як євроінтеграція справді діє. «Євроінтеграційні процеси активно розвиваються і в Запорізькому регіоні. Він, зокрема, демонструє зростання експорту до країн ЄС — торік обсяг збільшився на 3,8%. Також країни Євросоюзу є лідерами серед інвесторів області. Це, зокрема, Нідерланди, Естонія, Словаччина, Швеція та Кіпр. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в область становить понад 900 мільйонів доларів, із них майже 700 мільйонів із країн ЄС (77,3%)», — цитує слова Іванни Климпуш-Цинцадзе служба віце-прем’єра.

Вона нагадала, що індекс промислової продукції регіону торік становив понад 103%. «Позитивну динаміку мають майже всі провідні галузі промисловості, зокрема текстильне виробництво, виробництво одягу та шкіряних виробів. Одне з провідних місць посіла деревообробна промисловість. За підсумками року обсяг реалізованої промислової продукції становить понад 211 мільярдів гривень, що на 23,5 мільярда більше, ніж позаторік. Це ті речі, які свідчать про економічний розвиток регіону, незважаючи на те, що переорієнтація великих промислових підприємств із традиційних ринків може відбуватися дещо повільно і потребуватиме більше зусиль», — запевняє урядовець.

Віце-прем’єр подякувала Запорізькій торгово-промисловій палаті, яка за підтримки ЄБРР та ініціативи EU4Business сприяє підвищенню конкурентоспроможності й рентабельності малого та середнього бізнесу в області. Вона зауважила, що в Києві розпочав роботу Офіс розвитку малого і середнього підприємництва. Нова структура, яку фінансує ЄС, покликана допомагати бізнесу. Офіс спільно з Мінекономрозвитку працює над реалізацією пріоритетних напрямів, передбачених урядовою Стратегією розвитку малого і середнього підприємництва на період до 2020 року.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу на те, що євроінтеграція — не лише розвиток бізнесу й промисловості, а й широкі можливості для розвитку української молоді та викладачів, які реалізуються через такі навчальні програми ЄС, як Erasmus+, eTwinning Plus, «Горизонт-2020» тощо. «Усі ці програми допомагають набути досвіду в тій чи іншій галузі й показують нашим громадянам, як система працює у різних країнах. Загалом, на цьому етапі євроінтеграція — це не зовнішня політика, а велика копітка робота в різних секторах внутрішньої політики. Йдеться й про створення та роботу об’єднаних територіальних громад, ЦНАПів, і про вищі вимоги до якості та безпечності продуктів, екологію, і про безпечні перевезення тощо. Ми впроваджуємо європейські цінності для кожного громадянина нашої країни. Нам треба досягти європейського рівня розвитку, і питання вступу до ЄС вирішать за результатами нашої домашньої роботи. Треба, щоб у ЄС не було аргументів проти нашого вступу», — підкреслила вона.

Під час зустрічі зі студентами Запорізького державного університету віце-прем’єр повідомила, що по закінченні рамкової програми ЄС «Горизонт-2020» Україна може долучитися до наступної програми «Горизонт Європа», яка відкриє нові можливості для фінансування наукових розробок. До слова, на фінансування досліджень та інноваційних розробок ЄС уже спрямував 17,2 мільйона євро. Йдеться про реалізацію 90 проектів за участю 117 українських організацій. Запорізький університет також використовує можливості євроінтеграції. Так, у межах проекту «Європейські цінності в художній літературі» програми ЄС Erasmus+ на факультеті іноземної філології відкрили мультимедійну лабораторію.

А перебуваючи у військовій частині 3029 Національної гвардії України, Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що найближчим часом Кабінет Міністрів планує ухвалити рішення про підготовку проекту указу Президента щодо роботи законодавчої, виконавчої та судової гілок влади відповідно до закріпленого в Конституції курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію нашої країни.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»