ПИЛЬНУЙ!

Береженого і Бог береже  
 

Досконало знаючи комп’ютерні системи та мережі, злочинці розробили схему зчитування індивідуальних даних з чужих банківських карток і, використовуючи отриману таким чином персональну інформацію, без ускладнень знімали гроші з чужих рахунків у банкоматах.

— Вони встановлювали на банкоматі міні-камеру, а у картоприймачі — спецпристрій для зчитування індивідуального номера банківської картки. Камера фіксувала і зберігала код, що набирав власник карти, а спецпристрій — індивідуальні персональні дані кожної конкретної картки. Для своїх злочинних намірів доморощені хакери використовували банкомати у різних районах міста. Отриману інформацію обробляли у комп’ютері і переносили на старі банківські картки таким чином, аби їхні персональні дані повністю збіглися з отриманими злочинним шляхом індивідуальними даними чужих карт, що давало змогу знімати гроші в банкоматах, — роз’яснила злочинну оборудку прес-секретар Запорізької обласної прокуратури Маріанна Піскунова. За даними слідства, злочинна група спустошувала банківські рахунки потерпілих упродовж року. Трійця хакерів встигла вкрасти десятки тисяч гривень.

Обережно, за даними ваших карток полюють злочинці. Фото Володимира ЗАЇКИ 

Правоохоронці кваліфікують дії злочинців як шахрайство в особливо великих розмірах у складі організованої злочинної групи, а також як незаконні дії з платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, здійснені за попередньою змовою групою осіб, а ще як незаконний збір і використання інформації, що є банківською таємницею. Провина кожного з членів злочинної групи доведена, матеріали направлені до суду.

Втім, зазначають фахівці банківської справи, люди, що постраждали від злочину, скоєного цим кримінальним тріо, поплатилися здебільшого через те, що, користуючись своїми пластиковими картками, не проявляли належної пильності. Дотримання простих правил їх застосування убезпечить власників платіжних карток від чималої кількості проблем.

По-перше, не можна зберігати PIN-код, що є секретним паролем доступу до банківського рахунку, разом із карткою. Цей пароль має знати лише власник пластикової картки. Якщо дотримуватися цих правил, навіть у разі втрати картки, зняття коштів сторонньою особою з рахунку стає неможливим. Ніколи не варто передавати пластикову картку іншим особам, у тому числі родичам.

 По-друге, при проведенні платежів пластиковою карткою ніколи не випускайте її зі свого поля зору. Не дозволяйте продавцеві брати з собою картку куди-небудь при оплаті – він може скопіювати ваші дані. Якщо в торговельній точці, наприклад, у кафе чи ресторані, встановлений стаціонарний POS-термінал, куди потрібно ввести свій PIN-код, пройдіть за продавцем або офіціантом і зробіть це власноруч.

Незважаючи на всю легкість проведення платежів пластиковою карткою в Інтернеті, варто пам’ятати про небезпеку зчитування шахраями даних картки. Серед поширених прийомів — розміщення на сайтах інформації про бонуси за перегляд реклами, які проводяться виплатою на картку. Дані про картку випитують і під приводом отримання грошових призів або якихось інших дармових заробітків, занадто часто такі оголошення розміщують на сайтах з пошуку роботи. Трапляються і розсилання запитів від імені служби безпеки банку про уточнення карткових реквізитів — номера картки, PIN-коду, терміну дії тощо. Такі повідомлення можуть надходити навіть на електронну пошту від імені банку, який посилається на те, що в нього, мовляв, відбувся збій у комп’ютерній системі, тому і просить клієнтів надати йому втрачену інформацію. А подекуди шахраї проводять анкетування на отримання дисконтних карт у торговельних точках з обов’язковим зазначенням реквізитів платіжної картки.

Тож варто зайвий раз перевірити інформацію і переконатися в її правдивості, ніж потім хапатися за голову. Адже береженого Бог береже.