ТЕХНОЛОГІЧНА ДИСЦИПЛІНА 

У Полтаві аграрії проаналізували основні причини недобору врожаю-2012

Жнива в Україні добігають кінця. Уже кілька областей намолотили понад мільйон тонн зерна нового врожаю. Їм на п’яти наступає Полтавщина. Успіхи вітчизняних аграріїв, безумовно, тішать, але вже зараз видно, що торішнього показника намолотів не досягнемо.

Ризик має бути виправданий!

Чому? Аби відповісти на це запитання і не допустити промаху в наступному маркетинговому році, урядовці відвідали вже близько 10 областей, поспілкувалися з науковцями і виробничниками. І вкотре переконалися, що й за екстремальних посушливих умов на наших землях можна вирощувати чудові врожаї. Треба лише неухильно дотримуватися технологічної дисципліни, сповна використовувати вітчизняні районовані сорти і гібриди, вдосталь підживлювати ріллю. Про це на нараді в Полтаві повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий.

Він нагадав: нещодавно у виставковому інноваційному центрі НААН Прем’єр-міністру Миколі Азарову продемонстрували, що в умовах Київщини миронівські, харківські та одеські сорти можуть давати урожай від 9 до 13 тонн (!) зерна з гектара. Після цього він запитав: «Коли виробничники матимуть таку врожайність хоча б на половині площ?» На жаль, порушення технології вирощування озимих трапляються в усіх областях, зокрема й на Полтавщині. Поліпшити урожайність могло б, зокрема, використання районованих сортів і гібридів, переконаний М. Безуглий.

Жнива добігають кінця. Фото УНІАН

— Повірте, — звернувся він до аграріїв, — що служба сортовивчення, яка три роки досліджує іноземні та вітчизняні сорти перед внесенням їх у реєстр, і аграрна наука проводять величезний обсяг роботи. Тому дослухайтеся до їхніх рекомендацій, не втрачайте часу, грошей і не ризикуйте там, де не треба. Я глибоко переконаний, що 25—30 сортів озимих абсолютно достатньо для Полтавщини. Не треба думати, що миронівська чи одеська пшениця дасть більший урожай. З однієї простої причини: виконайте на високому рівні технологію — і матимете результат.

Він уточнив, що Миколі Азарову демонстрували озиму пшеницю нового сорту Сніжана миронівської селекції та сорт Заграва селекційно-генетичного інституту з урожайністю 132 та 128 ц/га відповідно. Але від пересічних, так би мовити, аграріїв таких подвигів і не вимагається. «Хоч по 28 чи по 32 центнери вирощували б, але стабільно», — підсумував Микола Безуглий.

Згадали  про тритікале  і сорго

У резерві полтавських рослинників і невикористані можливості тритікале та сорго. В умовах посухи вони, на думку першого заступника міністра, стають комерційно привабливими і цікавими з точки зору виробництва. Адже у південних областях ячмінь дає 10—12 ц/га, сорго — 20—25, а на Донеччині та Луганщині — 20 і 40-50 ц/га відповідно.

— «Нібулон» купує сорго по 1900 грн/т у необмеженій кількості, бо зернотрейдери знайшли ринок збуту для нього, – пояснює він. – Думаю, на півдні Полтавщини ця культура з великим успіхом замінить кукурудзу. Бо ми бачили десятки полів на сході й південному сході області, де кукурудза підгоріла, а сорго витримало.

Це стосується й тритікале, що має чудові хлібопекарські властивості, а також годиться на корм для худоби та птиці. На думку першого заступника міністра, площу під цією культурою вже найближчим часом треба розширити у 20 разів — до 700—800 тис. га.

Не обминув він увагою і родючість грунтів, порадивши аграріям щедріше здобрювати ріллю поживними міндобривами. Як з`ясувалось, Полтавщина у цьому трохи відстає від своїх сусідів — Черкащини і Київщини, де на гектар вносять на 20—30 кг більше діючої речовини. Адже якщо земля збіднена, то не дасть гідного врожаю, додав він, звернувшись до представників агробізнесу: «Якщо не збережете хоча б існуючу родючість, не буде що передавати у спадок. Ця земля знеціниться». Організувати аграріїв дбати про землю має й новий законопроект, за яким право працювати на українських землях матимуть  лише ті, хто про неї дбає.