ПРОГНОЗ

Зона вільної торгівлі з СНД дасть нашому бюджету 9,4 млрд гривень

Ініціатором розробки Угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД виступала Україна. Наші фахівці провели експертну оцінку тоді ще проекту документа і довели, що для нас він економічно вигідний. Насамперед через те, що маємо найбільший товарообіг з країнами Співдружності — 42%, а з країнами ЄС — 28%. Тут є значні перспективи, оскільки основний експорт маємо з країнами-учасницями СНД. Про це на прес-конференції, яка була присвячена підписаній Президентом Угоді про зону вільної торгівлі з країнами Співдружності, заявив уповноважений з питань співпраці з РФ, державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співробітництва та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян.

Наші труби у Росії будуть захищені. Фото з сайту kngc.ru

Для вітчизняної економіки вступ до цієї ЗВТ означає щорічне зростання зовнішньої торгівлі на 30—35%. Крім того, посилиться виробнича кооперація, особливо в машинобудуванні, за такими напрямками, як компресори, трансформатори, двигуни тощо. Нарешті, в рамках ЗВТ ми отримуємо загальне нормативно-правове поле, наголошує пан Мунтіян. Щодо галузей, продовжив він, то додатковий річний приріст в агропромисловому комплексі становитиме 3,4—4% (насамперед через зняття торговельних обмежень). Для харчової промисловості ця цифра становитиме 3—3,5%, для легкої промисловості — 3%, для гірничо-металургійного комплексу — 3— 4%, для хімпрому — 4—5%, машинобудування — 4,7%, у сфері транспорту — 2,4%. Він також додав, що Угода про зону вільної торгівлі з СНД вигідна для України і приноситиме їй щорічно майже 9,4 млрд гривень доходу. 

В. Мунтіян також підкреслив, що метою України є торгівля з учасниками СНД без вилучень. І хоч договір про вільну торгівлю передбачає деякі вилучення, та в ньому чітко прописані механізми для переговорів про їхнє скасування. 

З його слів, в угоді передбачено перехідний період до 2015 року. Україні такий перехідний період теж потрібен. Він підкреслив, що ця угода вже дає можливість урегулювати певні торговельні проблеми. Вже підписано зміни до угоди про постачання вітчизняної трубної продукції до Російської Федерації, Білорусі. Це дасть нам змогу зберегти як мінімум 50 тисяч робочих місць. А також отримати прибуток на рівні не менш як 400 млн доларів на рік.

Нагадаємо, що документ про ЗВТ з СНД підписали 18 жовтня 2011 року. Ратифікували її парламенти наразі трьох країн — Росії, Білорусі й України.

«СНД існує вже 20 років, але тільки нині ми вийшли на перший, базовий рівень інтеграції — зону вільної торгівлі. Принципи договору передбачають поступове пом’якшення і скасування торговельних обмежень, що дасть змогу запобігти торговим суперечкам між його учасниками. До того ж договір підписаний за нормами СОТ, а отже, тепер ми співпрацюватимемо цивілізовано, а не за принципом «хто сильніший», як це було раніше. При цьому він зазначив, що угода поки що не набула чинності. Та оскільки її вже ратифікували три країни, це дає їй можливість набрати сили через 30 днів після того, як ці країни оформлять відповідні документи.

На запитання «УК», як уживатимуться разом в одному економічному просторі держави, які є членами СНД і Митного союзу, чи не буде тут запроваджено подвійних стандартів, фахівець упевнено сказав: «Це дві різні структури, і ніякого впливу не повинно бути»