РОЗМІЩЕННЯ

В харківських готелях забронювати місце на період чемпіонату поки що неможливо
 

Проблем із розміщенням гостей Євро-2012 у Харкові не буде — в один голос запевняють керівники міста та області. Це саме сказав власкору «УК» і заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, який опікується питаннями підготовки міста до чемпіонату з футболу. За його словами, під житло на час проведення Євро-2012 будуть задіяні всі без винятку готелі та мотелі Харкова, приватний сектор та наметові містечка. 

Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що на сьогодні офіційно заброньовано лише 21% загальної кількості місць у готелях різних категорій, і висловив упевненість, що всі підготовлені для проживання об’єкти будуть заселені, в тому числі і студентські гуртожитки ВНЗ, які задіяні в програмі Євро-2012.

Щодо дефіциту п’ятизіркових готелів, який спостерігався перед жеребкуванням у першій столиці, то він, за інформацією заступника керівника області, частково зберігся, але перекривається 2-, 3- і 4-зірковими готелями, які також в кількості більшій від затребуваної УЄФА. А з урахуванням того, що в Харкові три матчі гратиме збірна Нідерландів, буде розміщене велике фан-містечко на 5-8 тисяч осіб на Журавлівці, а також кілька кемпінгів, ціни в яких, на прохання делегації Нідерландів, становитимуть усього 20 євро за добу.

«Я не бачу проблем із розміщенням гостей Євро-2012 під час проведення матчів у Харкові, — зазначив Юрій Сапронов. — Ще досить багато роботи, але переважну кількість готелів введено в експлуатацію, проблеми є в одиничних випадках. Зокрема щодо готелів, які претендують на 5 зірок, тільки інвестор готелю «Київський» не виконує вимог, і можна припустити, що він не буде готовий до Євро-2012. Зате чудовий п’ятизірковий «Харків-Палас» у центрі міста, в якому буде жити цільова група УЄФА, введено в дію достроково».

Отож можна без будь-яких застережень резюмувати, що пропозиція на проживання у Харкові під час Євро-2012 нині перевищує попит. Щодо цін Юрій Сапронов висловив сподівання, що вони будуть такими, які зможуть перекрити витрати їхніх господарів, котрі роблять усе для того, щоб забезпечити мешканців готелів максимальним комфортом.

Такими номерами зустрічають фанатів Євро-2012. Фото Світлани ГАЛАУР

Бронь є, місць немає

Одним з перших п’ятизіркових готелів Харкова, який підтвердив свій високий статус на розміщення гостей під час проведення чемпіонату-2012, був «Сан Лайт». Розташований у будівлі розважального комплексу «Джунглі», він розрахований на 38 номерів. Серед них — 14 стандартних двомісних, 6 тримісних, 5 чотиримісних двокімнатних (суміжних) номерів та 6 номерів класу «напівлюкс» і 7 — «люкс». Усі вони обладнані кондиціонером, системою опалення, ванною кімнатою, душем, феном, телевізором із супутниковим і кабельним телебаченням, холодильником з міні-баром, зоною комфортного відпочинку й іншими потрібними для п’ятизіркового проживання речами. До послуг постояльців — конференц-зал на 80 кв. м, спортзал, сауна, критий басейн, масажний кабінет, більярд, сейф, ліфт, стоянка, парковка, трансфер. А ще вони можуть цілодобово користуватися Інтернетом, міжміським і міжнародним телефоном, приймати й відправляти факси тощо. Забезпечується й ресторанне обслуговування номерів.

Читаючи про все це на офіційному сайті готелю, де ще зазначено низку різноманітних послуг, які може отримати будь-який турист, оселившись у цьому «райському куточку», не знаходжу найголовнішого — цін на проживання. Бракує інформації й про те, чи можна забронювати сьогодні місця на час проведення матчів з футболу.

Те саме й на інших сайтах, які розповідають про принади п’ятизіркового життя в «Сан Лайті». Нарешті, один з них — «Готелі Харкова» — пропонує користувачам дізнатися про ціни в центрі бронювання «Bookit». Але й там нічого довідатися не вдається, бо, як сказали в центрі, готель «Сан Лайт» вони не обслуговують. Оскільки після довготривалих пошуків потрібної інформації у Всесвітній павутині знайти не вдалося, вирішую скористатись старим перевіреним способом — телефоном.

— Готель «Сан Лайт», — відповідає приємний дівочий голос на тому кінці дроту, вітається і пропонує свої послуги. За кілька секунд дізнаюся, що місць до Євро-2012 у готелі немає і їхня вартість на цей момент менеджеру теж не відома.

Не вдається замовити місце і в п’ятизірковому «Космополиті», оскільки й там, за словами менеджера Марини, всі номери на Євро-2012 вже заброньовані.

Нічого втішного не почула й у п’ятизірковому 5-му корпусі готелю «Харків» і в чотиризіркових — «Вікторія», «Аврора», «Чичиков», тризіркових — «Національ», «Меркурій», «Аркада» і двозіркових — «Глорія», «Ахтамар» і «Турист». Чому в харківських готелях, де офіційно не заповнено майже 80% місць (а за неофіційною інформацією й того більше), не вдається забронювати сьогодні бодай один номер на період чемпіонату, пролив світло директор готелю «Турист» Олег Марченко.

— З процесу бронювання місць до Євро-2012 харківські готелі фактично виключені, оскільки на вимогу УЄФА уклали угоди з її офіційним туроператором — компанією «Tuі Travel», — пояснює Олег Борисович.— Нас попросили, зокрема, укласти договір з «Томпсон Спорт Лімітед» — дочірньою компанією «Tuі Travel», що ми й зробили ще в травні минулого року і наразі виконуємо всі його пункти. Згідно зі статусом нашого готелю — дві й одна зірки, склалися й відповідні розцінки: одномісний номер коштує 30 євро, двомісний — 40 євро, а тримісний — 45 євро.

За словами Олега Марченка, в «Туристі» не здіймали захмарних цін, як в інших готелях, через те, що їм дісталась вигідна довгострокова угода на розміщення цільової групи персоналу, що обслуговуватиме Євро-2012: табло, радіотранслятори тощо. Тому завантаженість згідно з договором становила аж 90 днів, у той час як іншим готелям зайнятість місць гарантувалася лише на 10–11 днів.

Та обіцянка, як відомо, цяцянка, навіть попри те, що дала її в формі угод така серйозна компанія як «Tuі Travel». Саме від її дочірньої фірми надійшла нещодавно в готель «Турист» ануляція замовлених з 5 квітня по 9 травня місць. Поки що це серйозно не вдарило по кишені готелю, а лише змусило його напружитися і, за висловлюванням Олега Марченка, перейти в режим очікування. Але якщо за першим анулюванням місць будуть інші, доведеться розривати укладений торік договір і самим займатися завантаженням готелю. Тож не виключено, що ціни на проживання під час Євро-2012 і в «Туристі» злетять угору.

У посередниках приватного сектору — Павутина

Подібна ситуація з бронюванням місць склалася і в хостелах та інших недорогих базах відпочинку й гуртожитках вишів. Адже ті з них, що пройшли відповідну сертифікацію, також уклали договори на розміщення гостей Євро-2012 з туроператорам УЄФА, компанією «Tuі Travel» та її дочірніми підприємствами. А вони, як вдалося вияснити, не збираються міняти ситуацію, тож у самих харківських готелях забронювати місце до Євро-2012 поки що неможливо.

Перевтілившись у туриста-фаната з його проблемами, вирішую скористатися послугами приватного сектора. На цю ідею мене також наштовхує Інтернет, який аж кишить різноманітними пропозиціями житла до чемпіонату з футболу. Наприклад, на запит оренди однокімнатної квартири в Харкові, яка «здається до Євро-2012 без посередників», я з першої миті отримала аж 238 пропозицій. Усі запропоновані помешкання, як видно з ілюстрацій, —добре вмебльовані, з набором потрібних для проживання зручностей: ванна, телевізор, пральна машина, фен, білизна тощо. І ціни на них, що особливо привернуло увагу, прийнятні: за однокімнатну квартиру на Салтівському житловому масиві просять 190 грн за добу, на Нових Будинках — 200 грн. Стільки коштує й однокімнатка на Павловому Полі. Дещо вищі ціни —240–250 грн за добу — правлять за таке житло з євроремонтом у центрі міста. Набираю мобільний телефон власника цієї інформації, але той поза зоною досяжності. До речі, не один день…

Пам’ятаючи про те, що безвихідних ситуацій не буває, продовжую шукати квартиру, яку наразі можна забронювати до Євро-2012. Звертаюся до найбільшого Центрального агентства нерухомості «Харків».

— Бронювання житла до Євро почнеться приблизно з травня, — пояснює директор агентства Наталія Вольнова. І на моє прохання дає приблизний розклад цін на оренду житла: — Якщо однокімнатну квартиру без євроремонту можна винайняти сьогодні від 120 до 200 гривень за добу, а vip-квартиру від 250 до 600 гривень, то в травні ці ціни, за попередніми прогнозами фахівців, зростуть від трьох до десяти разів.

Виходить, щоб оселитися в однокімнатній квартирі в Харкові під час Євро-2012, треба запасатися не просто великими, а дуже великими сумами. І тут я згадую про Інтернет, який пропонує квартири в оренду за цінами, значно нижчими. Одне слово, без посередників, про що й кажу пані Наталії.

— В Інтернеті подається викривлена інформація, — пояснює вона. — А в нас реальна. Тому, очевидно, ви й звернулися до нас, як і багато інших наших клієнтів, які не піймалися на подібні приманки.

Інтернет-злодюжки закинули вудочки

Що ближче до Євро, то більше з’являється охочих піймати рибку в каламутній воді, якою, схоже, стає розміщення туристів. Серед них — не лише недобросовісні підприємці, які в Інтернеті жонглюють цінами на проживання, а й справжні шахраї, що непогано заробляють на людській довірливості. Вже потрапили на їхній гачок футбольні фанати з Голландії, які, до речі, через два сайти недешево забронювали місця в неіснуючих харківських мотелях.

— Щодо випадків з інтернет-шахрайством ми звернулися до правоохоронних органів, — говорить заступник Харківського міського голови Олександр Попов.— Як з’ясувалося, обидва сайти перебувають за кордоном. Єдине, що можемо запропонувати в цій ситуації туристам, — працювати з офіційними сайтами Харківської міськради чи наших партнерів.

До слова: виявлено ще один сайт, який торгує неіснуючими в Харкові місцями проживання під час Євро.